Kısaca Nietzsche Nihilizmi ve Üstinsan
Önemli Not: Bu yazı özet bilgidir, Nietzsche Felsefesi hakkında bilgisi olmayanlar için anlaşılması zor olabilir.

- Blog Yazısı
Friedrich Nietzsche hayatının belli döneminde nihilizmi benimsemiş ve çekiçle felsefe yaparak kendini ve kendi felsefesini yaratmıştır.
Onun Üstinsanı çekiçsiz bir hiçtir. Çekiç kavramı bir yıkımdır ve bu yıkım nihilizm ile sağlanır.
Nihilizm genel olarak ikiye ayrılır. Bunlar; Pasif Nihilizm ve Aktif Nihilizmdir.
Pasif Nihilizm bütün değerlerin ve anlamların ölmesi, reddedilmesi ile büyük bir boşluk hissi oluşması ve bu boşluk hissinin doldurulamayan türüdür. Bu tür Nietzsche felsefesi ile uyuşmaz. Bir süreç ve devamlılık Nihilizmidir , Koyu Nihilizm denebilir.
Aktif Nihilizm ise bütün değerlerin ve anlamların ölümü ve reddedilmesi ve doğan boşluğun değerlendirilmesi ile birtakım değerlerin ve anlamların yaratılmasını ele alan türdür. Nietzsche felsefesi ile çoğunlukla uyuşur. Anlam ve değer yaratmak için Üstinsan bu Nihilizm türünü araç olarak kullanır.
Nietzsche Nihilizmi Üstinsana ulaşım için bir duraktır, yoldur. Yaşamı yaratmanın yoludur... Aksine pasif nihilizm yaşamı yaşamamanın ve yaratmamanın ta kendisidir bu nedenle Nietzsche felsefesine uzaktır ve uzak durulması gereken bir yerdir dinler gibi. Dinlerin amacı diğer dünyayı hedeflemek olduğu gibi nihilizminde(pasif nihilizm) amacı aynen dinlerin yaptığı gibi ölümü yüceltmek ve bu dünyayı yaşanmaya değmez kılarak "boş" olarak değerlendirmektir. Sonuç olarak Nietzsche felsefesine göre bakıldığında pasif nihilizm ile dinler aynı şeydir.
Nietzsche nihilizminin amacı; yıkan ve yaratan olmayı arzulamaktır... Ve açık açık bu Tanrının yerine geçmektir, Tanrıya karşı bir savaşın başlamasıdır. Zihnimizi Tanrıya değil kendimize çevirmenin yoludur aktif nihilizm...

Her ne kadar "Tanrı Öldü! " sözü ateizmi simgelemesede sözün gidişatı tanrıya verilen değerin bireyde ölmesi ve bireyin tanrı yerine kendine yer vermesidir. Bu kendine dönüş ile artık yaşamın kaynağı dinler veya tanrılar değil bireylerin özü olacaktır. Dolayısıyla bütün değerler,anlamlar ve ahlak bireye ait olacaktır; birey üretimi ile var olacaktır... Ahlak ve anlamların bireyler tarafından içselleştirilmesi ile daha sağlıklı bir dünya mümkün olabilir ona göre. Üstinsan kavramı yukarıda yazılanlardan anlaşıldığı üzere bireyin kendine dönmesi ve kendiyle bir olmasıdır.

Özetle Nietzsche Nihilizmi ve Üstinsan genel olarak Aktif Nihilizmin belirtilerini gösterir.
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Mazlum Dürre. (2020). Nietzsche’nin Nihilizm Söylemi. Felsefe Arkivi- Archives of Philosophy, sf: 83-96. doi: 10.26650/arcp2020-005. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 01/05/2025 07:29:53 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16602
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.