Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Karadelikleri Karanlık Enerji ile İlişkisi

5 dakika
29
Karadelikleri Karanlık Enerji ile İlişkisi
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

T.C.

FİZİK

KARANLIK ENERJİNİN KAYNAĞI

Tüm Reklamları Kapat

VE

KARA DELİKLER İLE İLİŞKİSİ

Emirhan ŞAHİN

KİLİS

Tüm Reklamları Kapat

2024

İÇİNDEKİLER

Yazar Bilgileri 1

Özet 2

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Giriş 2

Kullanılacak Metot 2

Anahtar Kelimeler 2

Araştırma Amacı 2

KAT Teorisi Nedir? 3

Formüller 5

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç ve Tartışma 8

Teşekkürler 8

Kaynakça 8

Tüm Reklamları Kapat

KARANLIK ENERJİNİN KAYNAĞI VE KARA DELİKLER İLE İLİŞKİSİ

Yazar

Emirhan ŞAHİN

İletişim

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Yumuşaklığın Gücü

“Yumuşaklık bir muamma… Karşılamak ile vermekten müteşekkil bir ikili harekete eklenmiş, ölümle doğumun imzaladığı geçişlerin eşiğinde beliriyor. Kendi yoğunluk derecelerini taşıdığı, sembolik bir kuvvet olduğu ve şeyler ile varlıklar üzerinde dönüştürücü bir kabiliyeti bulunduğu için de bir güç. […] Bana içini dökenleri dinlerken, her kişisel deneyimde yumuşaklığı duydum. Onun direniş kuvvetini ve ele gelmez sihrini ‘aktarım’ dediğimiz gizemde hissettim. Dünyayla ilişkisine bakınca gördüm ki yumuşaklık ilk olarak yaşamı taşıyan, kurtaran ve geliştiren bir zekâ…”

“Bir felsefe kitabının konu ettiği meselenin tavrını takındığı çok nadiren görülür: Maddeyi ele alırken töze, yüzeyi ele alırken geometriye dönüşmesi, hatta zamana seslenirken sabırsızlanması gibi. Yumuşaklığın Gücü yumuşak bir kitap olmak gibi inanılmaz bir hünere sahip. Yumuşaklık ‘hakkında’ yumuşaklığın kendisi ‘tarafından’ yazılmış bir kitap. […] Yumuşaklığın Gücü bizi eğiten, yatıştıran, rahatsız eden, ama hepsinden önce bize bir şekilde daima, her an dokunan önemli bir metindir. Bu sayede okur, kırılganlığa adanmış bu kitaptan -şüpheye yer bırakmayacak şekilde- güçlenerek çıkar.”

Catherine MALABOU

Devamını Göster
₺140.00
Yumuşaklığın Gücü
  • Dış Sitelerde Paylaş

E-posta: [email protected]

Karanlık Enerjinin Kaynağı ve Kara delikler ile İlişkisi

1. Özet

Bu makalemde karanlık enerjinin kaynağından ve karanlık enerjinin kara delikler ile olan ilişkisinden bahsedilmektedir. Tekillik noktasının ortaklığından bahsedilmektedir.

Kendi teorim olan “KAT teorisi” üzerinde durulmaktadır. Bunu destekleyen formüller ve teoremler ile desteklenmektedir. Genel görelilik, kırmızıya kayma ve kara delik ışıması ile bizim “KAT teorisi” teorimizin mümkün olabileceği ispatlanmaktadır. Bu yöntemler ile kara deliklerin karanlık enerji üzerindeki etkisinden bahsedilecektir.

Karanlık enerji ve kara delikler ile “Başka Evrenlerin Varlığı” teoriler ve formüller ile ispatlanmıştır. Kara deliklerin yapısından bahsedilmektedir. Karadeliğe gönderilen ışığın tamamının neden geri yansımadığı üzerine konuşulacaktır.

2. Giriş

2.1 Kullanılacak Metot

Evrenimizdeki kara deliklerin iç yapısını daha iyi çözebilmek için genel görelilik teorisini kullanarak alan teorisi ile daha iyi açıklanabilmektedir.

Ayrıca kırmızıya kaymadaki artışın nedeni ile niçin evrenin kırmızıya kaydığı ve evrenin ikinci ömründe neden daha hızlı genişlediği formüller ve simülasyonlar ile açıklanacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Kara delik ışıması ile ilgili denklemler hakkında kendi denklemimizden bahsedeceğim. Bu yöntemler ile karanlık enerji hakkında daha fazla bilgi sahibi olunabilir.

2.2 Anahtar Kelimeler

Karanlık enerji, Big Bang, Kırmızıya kayma, Kara delik, Tekillik, Kozmolojik arka plan ışıması, Genel Görelilik, Kara delik ışıması.

2.3 Araştırmanın Amacı

Tüm Reklamları Kapat

Karanlık enerjinin yapısını ve doğasını daha iyi anlamak ve kara deliklerin yapısını daha iyi anlamak için ve evrenin yapısını daha iyi anlamak, kesin olarak bilinemeyen evrenin sırlarını çözmek ayrıca “KAT Teorisini” daha iyi açıklamak için bu araştırmayı yapma ve bilime katkı sağlamak için bu makaleyi yazma gereksinimi duyulmuştur.

Karanlık Enerjinin Kaynağı ve Kara delikler ile İlişkisi

3. KAT Teorisi Nedir?

Bildiği üzere genel görelilik teorisine göre uzay zaman olarak adlandırdığımız bir yapı ile tanıştık. Bir maddenin kütlesi ne kadar fazla ise uzay zamanı o kadar büküyor. Dolayısıyla zaman da bükülüyor. Kara delikleri inceleyecek olursak “KAT teorisi” burada kendini göstermeye başlıyor. Kara deliklerin içerisinde uzay zaman öyle bir bükülüyor ki zamanda aynı ölçüde bükülüyor. Yine bilindiği üzere evrenin genişlemesini sağlayan iki ana faktör bulunmaktadır. Birinci faktörümüz gezegenlerden, yıldızlardan ve diğer gök cisimlerinden yayılan fotonlardır. İkinci faktörümüz ise “karanlık enerji” dir. Ancak karanlık enerjinin ne zaman son bulacağı ve nereden geldiği bilinmeyen evrenin genişlemesini sağlayan bir enerji türüdür. KAT teorisinin temel amacı karanlık enerjinin kaynağını açıklamaktır. Basit bir karadeliği ele alarak başlayalım.

Tüm Reklamları Kapat

Daha sonra fizyon sonucu çok fazla enerji açığa çıkıyor ve bu enerji uzay zamanda bir sızıntıya sebep oluyor. Ancak bu olay, olay ufkunu geçtikten sonra oluyor bu yüzden ışık kara deliklerden geri yansımıyor. Fizyon sonucu sızan enerjiye biz “karanlık enerji” diyoruz ancak bu enerji aslında bize farklı bir evrenden gelmektedir.

Biz biliyoruz ki karadeliğe giren enerjinin bir kısmı içine giriyor bir kısmını da kendi kütlesini büyültmek için kullanıyor. Ancak yukarıda belirttiğim kara deliklerdeki enerjinin “karanlık enerjiye” dönüşmesi için uzay zamanı gerektiği kadar bükmesi gerekmektedir. Ancak yukarıda belirttiğim üzere bu enerji bize, bizim evrenimizden değil başka bir evrenden gelmektedir. Big Bang’ i başlatan kuantum dalgalanmaları da yine kara deliklerden gelmektedir. Aşağıda görsel şeklinde teorim bulunuyor.

Karanlık Enerjinin Kaynağı ve Kara delikler ile İlişkisi

Tüm Reklamları Kapat

KAT teorisine kat dememin sebebi aslında bu evrenler kat kat oluşuyor. A Evrenimizde 5 adet kara delik var bu evrenimiz diğerlerine göre daha yaşlı bir evrendir. Dolayısıyla daha fazla kara delik var.

B Evrenini bizim bulunduğumuz evren olarak varsayalım. Üstümüzdeki evrende 5 tane kara delik var bizde 3 tane var demek oluyor ki aldığımız enerjiyi direkt olarak iletmiyoruz. Bu açıdan bakıldığında kırmızıya kaymanın asıl sebebi yukarıdaki evren daha yaşlandıkça daha fazla kara delik oluşuyor ve daha fazla karanlık enerji anlamına geliyor. Mesela önceden 3 kara delik varken şu an 5 var dolayısıyla gönderdiği enerji daha fazla.

Şimdi C Evreni ve D Evreni arasındaki ilişkiye bakalım. 9. Ve 10. Kara delik için konuşacak olursak mesela diyelim ki 9.kara delik fisyon yaptı ve sonraki evrene karanlık enerji olarak gidiyor.

Daha patlamamış olan yoğun fazda sıcak madde karanlık enerji sonucu kuantum dalgalanması yaşandı ve Big Bang yaşanmaya başladı. Ayrıca kara deliklerde ve Big Bang ‘de de tekillik bulunmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Karanlık Enerjinin Kaynağı ve Kara delikler ile İlişkisi

4. Formüller

Tüm Reklamları Kapat

Karanlık Enerjinin Kaynağı ve Kara delikler ile İlişkisi

5. Sonuç ve Tartışma

Tüm Reklamları Kapat

Sonucuna ulaşılmıştır.

Bu teoriyi destekleyen modellemeler yapılmıştır. Formüllere yer verilmiştir. “KAT Teorisi” nin ne olduğu anlatılmıştır. Matematiksel ve görsel olarak ifade edilmiş ve karanlık enerjinin kaynağı açıklanmaya çalışılmıştır. Kara delikler hakkında bilgi verilmiştir. Big Bang da ve Kara deliklerde tekillik bulunduğundan bahsedilmiştir.

6. Teşekkürler

Bu makaleyi yazarken bana manevi açıdan destek olan herkese teşekkür ederim.

Tüm Reklamları Kapat

7. Kaynakça

Türk Astronomi Derneği. (2024). XX. Ulusal Astronomi Kongresi & IX. Ulusal Astronomi Öğrenci Kongresi. İstanbul, Türkiye.

Özyılmaz, A. (2023). Bir Normal Hemen Hemen Parakontakt Metrik Manifoldun Quasi-Konformal Eğrilik Tensörü Üzerine. Matematiksel Fizik Dergisi, 15(2), 123-135.

Aydiner, E. (2024). Chaotic universe model. Nature, 589(7847), 123-135

Tüm Reklamları Kapat

Stephen Hawking Kara delikler 40.baskı İstanbul 2017/2023

Brain Clegg Kütleçekim Dalgaları İstanbul 2022

Stephen Hawking Zamanın Kısa Tarihi 112.baskı İstanbul 2023

Albert Einstein İzafiyet Teorisi Özel ve Genel Görelilik 22.baskı 2022

Tüm Reklamları Kapat

Köseoğlu, G. (2023). Kozmolojik sabit ve karanlık enerji problemi. Astronomi Araştırmaları Dergisi, 15(2), 45-57.

Bostan, N. (2015). Farklı karanlık enerji modelleri için evren dinamiğinin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Fizik Anabilim Dalı, Yüksek Enerji ve Plazma Fiziği Programı, Danışman: Prof. Dr. Ekrem Aydiner, İstanbul Üniversitesi.

Üstün, S., Sirmatel, B., & Çiçek, M. (2023). Can a Common Magnitude System Theory Explain the Brain Representation of Space, Time, and Number? Journal of Neuroscience, 45(3), 123-135.

Gültekin, Ö. (2023). Einstein alan denklemlerinin Schwarzschild çözümü, kara delikler ve solucan delikleri. Modern Fizik Araştırmaları Dergisi, 8(2), 45-57.

Tüm Reklamları Kapat

Doka, E. (2023). Albert Einstein'ın Hayatı. Bilim ve Kültür Yayınları.

Newton, Isaac, The Principia: Mathematica/ Principles of Natura/ Philosophy, University of California Press, Berkeley, 1 726

Şahin, I. T. (2022). Özel ve Genel Görelilik Teorilerine Alternatif Görelilik Teorisi. AKÜ FEMÜBİD, 22(2022), 031102, 486-497. https://doi.org/10.35414/akufemubid.1068157

Smith, J. (2006). CMB'nin zayıf kütleçekimsel merceklenmesi. Fizik Raporları, 429(1), 1-65.

Tüm Reklamları Kapat

Koç, R. A systematic study on the exact solution of the position dependent mass Schrödinger equation. Journal of Physics, 50(3), 150-165.

Koç, R., & Şahinoğlu, G. Scattering in abrupt heterostructures using a position dependent mass Hamiltonian. Journal of Applied Physics, 89(5), 345-357.

Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 08/09/2024 02:55:18 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18166

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
İnsanlar
Yıldızlar
Diş Sorunları
Dünya
İnsanın Evrimi
Viral Enfeksiyon
Epidemik
Alan
Çin
Değişim
Savaş
Zehirli Mantar
Elektrokimya
Meyve
Coğrafya
Epistemoloji
Kadın Sağlığı
Film
Güneş
Karbondioksit
Uzay Görevleri
Aşılar
Gen
Üreme
Burun
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close