Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Balıklar Neden Kara Canlılarından Daha Renkliler?

Balıklar Neden Kara Canlılarından Daha Renkliler? Bethesda Green
Mercan Resifi Ekosistemi
2 dakika
61
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı

Tahmin edebileceğiniz üzere, kara canlılarında renkli olmak (''renkli'' kelimesi yazı boyunca, ''göze çarpan, parlak renkte olan'' anlamında kullanılmaktadır.) potansiyel avcıya ''Ben buradayım.'' demek olacağından, kara canlılarını genellikle parlak renkli değildirler.

Bazı Kara Canlıları
Bazı Kara Canlıları

Fark edilmeyi kolaylaştırmanın aksine, renkli olmanın çeşitli getirileri de vardır. Avcıları korkutup kaçırmak ve cinsel seçilimde katkı sağlamak bunlardan ikisidir (https://evrimagaci.org/cinsel-secilim-es-tercihi-turlerin-evrimini-nasil-sekillendiriyor-7357). Ancak göze çarpma tehlikesi sebebiyle, canlıların çoğunda bu özellikler ''saklanabilir'' şekilde evrimleşmiştir.

Kara canlılarında bu şekilde evrimleşmenin asıl sebebi, havanın ışığı çok fazla soğurmaması ve dağıtmaması sebebiyle parlak renklerin direkt olarak avcıya ulaşması yani canlının fark edilir olmasıdır. Ancak su, ışıkla havadan farklı şekilde etkileşime girer.[1] Işığı -özellikle spektrumun sonlarına doğru- daha fazla soğurur. Bu yüzden avcı, balığın renklerine rağmen, birkaç metre uzaktayken bile bu parlak renklerin çoğu kaybolur balık mavimsi görünmeye başlar. Bu balığa delikli mercanlardan oluşan bir arka plan, titrek sualtı gölgeleri ve zayıf görme yetisine sahip avcıyı eklediğinizde; bu renkler temelde görünmez hale gelir. Ve avcı tarafından yakalanma ihtimalleri, kara canlılarına oranla daha düşük olur.

Tüm Reklamları Kapat

Mercan Resifleri ve Üzerinde Yaşayan Canlılar
Mercan Resifleri ve Üzerinde Yaşayan Canlılar
https://www.americanoceans.org/facts/animals-in-coral-reefs/

Mercan resifleri, içinde çok fazla farklı türde canlıları bulundurur. Canlıların, bu kalabalıkta; kendi türü ile etkileşimde kalmak, çiftleşmek için renkli ve desenli olmaları harika bir araçtır. Bu canlılar birbirlerine yakın halde etkileşim içinde olduklarından, birbirlerini göremeyecekleri kadar ışık soğrulması olmaz ve renkli olmaları iletişimlerini kötü etkilemez.

İşte bu sebeplerden; mercan resiflerinde yaşayan canlılar, avcılarına karşı iyi kamufle olurken aynı zamanda birbirleriyle iyi etkileşim içinde olabiliyorlar. Fakat resifteki koşulların değişmesiyle bu durum tamamen değişebilir. Mesela sıcaklıkların artması; resifteki canlıların daha derinlere göç etmesine -bu birbirleriyle etkileşimini zorlaştırır- veya mercanların ölmesine sebep olursa, renkli olmak seçilimde zararlı hale gelir ve günden güne renkli balıkların azaldığına şahit oluruz (oluyoruz).[2] Hem bu canlı türlerinin sürekliliği, hem de mercanların sürekliliği, çevre ve dolayısıyla bizim için oldukça önemli (https://evrimagaci.org/gelecek-20-sene-okyanuslari-kurtarmak-icin-kritik-onem-tasiyor-10169). Bu da bize bazı sorumluluklar yüklüyor...

Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Güldürdü 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Science Learning Hub. Refraction Of Light In Water. Alındığı Tarih: 21 Haziran 2023. Alındığı Yer: Science Learning Hub | Arşiv Bağlantısı
  • ^ T. Swaddle, et al. Fish Communities In Coral Reefs Are Losing Color Due To Climate Change. (24 Mart 2022). Alındığı Tarih: 21 Haziran 2023. Alındığı Yer: The Swaddle | Arşiv Bağlantısı
  • Kate Yoshida. (YouTube Videosu, 2023). Https://Www.youtube.com/Watch?V=Cf1O34Iljsu.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 04/05/2024 19:48:23 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14933

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Beyin
Gezegen
Cinsellik Araştırmaları
Mit
Habercilik
Bakteriler
Besin Değeri
Periyodik Tablo
Bitki
Arı
Işık Hızı
Metal
Kimya Tarihi
Abiyogenez
Normal Doğum
Biyokimya
Gıda
Zaman
Evrimsel Biyoloji
Tarım
Genel Görelilik Teorisi
Sahtebilim
Google
Renk
Charles Darwin
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close