Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Atların Daha Hızlı Olması ve Arabalar...

Atların Daha Hızlı Olması ve Arabalar... Serdar Ölez
1 dakika
680
  • Özgün
Tüm Reklamları Kapat
Eğer insanlara ne istediklerini sormuş olsaydım, 'atların daha hızlı olmasını' derlerdi.

Henry Ford (Otomobil Üreticisi, Ford Motor Company'nin kurucusu)

Bilim ve teknolojideki atılımların önündeki en büyük sıkıntılarından birisi, insanların "yeni fikirler" diye ürettikleri şeylerin, halihazırda var olan sistemlerin "daha"laştırılmasıdır. Daha hızlı, daha estetik, daha verimli, vb. Bunlarda hiçbir sakınca yok, elbette ki var olan sistemlerin geliştirilmesi, yeni sistemlerin icat edilmesi kadar kıymetli bir çabadır. Ancak insanlık olarak şu anda elimizde bulundurduğumuz muazzam bilgi birikimi, sanılanın aksine müthiş yeniliklere gebedir. İnsanlar, talihsiz bir şekilde "eski zamanlarca keşif ve icat yapmanın çok daha kolay olduğu" sanrısına kapılırlar. Bunun sebebi, o keşif ve icatların günümüzde sıradan unsurlar olması ve bunları keşfedip icat etmemenin imkansız gibi gözüküyor olmasıdır. Sonuçta herkes kütleçekimini izah edebilirdi, ne kadar da basit, değil mi!

Eğer düşünecek olursanız, Homo sapiens türünün kütleçekimini tanımlayabilmesi, evrimleştiği yaklaşık 200.000-300.000 yıl öncesinden, 1687 yılına kadar bir zaman almıştır! Üstelik bu "basit" konuya dair yaptığımız ilk açıklamalar büyük oranda eksiktir (örneğin Newton'un Yerçekim Teorisi). Dahası, bu keşif ve icatlar yapıldığı sırada, bunların keşif ve icadını kolaylaştıracak yan teknolojilerin de hiçbiri bulunmamaktaydı! Dolayısıyla, günümüzdeki bilim son derece "uç" gözüküyor olsa da, onun kadar "uç" düzeyde destekleyici teknolojilerin varlığı da göz ardı edilmemelidir. Bu teknolojiler sayesinde "ucun ucunu" keşfetmek ya da icat etmek mümkün olabilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Son olarak, bizlerin tarihin tozlu sayfalarında kalmış keşif ve icatları halen anlamakta zorluk çekiyor olmamız, bunun zamanla ilişkili olmadığını da göstermektedir. Eğer 1867 yılında, daha ortada ampul bile yokken Gauss'un elektromanyetizma sahasında geliştirdiği "Gauss Yasası"nın arkasındaki teoriyi okumaya kalkacak olursanız, 2016 yılındaki bilgilerinize rağmen neredeyse hiçbir şey anlamadığınızı göreceksiniz. Çünkü bir sahada atılımlar yapmak, o sahada uzmanlığı gerektirmektedir. Bir şeyin keşif veya icat tarihi, onun daha kolay bir keşif ya da icat olma durumunu en azından doğrudan etkilememektedir.

Dolayısıyla umutsuzluğa kapılmayın! 

Hala geleceği değiştirecek bir şeyler keşfedebilir veya icat edebilirsiniz!

Önemli olan, bu konuda istekli olmanız, bu konuda kendinizi eğitecek tüm yollara başvurmanız ve nihayetinde başarmanız...

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 3
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 11:43:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4296

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Atların Daha Hızlı Olması ve Arabalar.... (8 Nisan 2016). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4296
Bakırcı, Ç. M. (2016, April 08). Atların Daha Hızlı Olması ve Arabalar.... Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4296
Ç. M. Bakırcı. “Atların Daha Hızlı Olması ve Arabalar....” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 08 Apr. 2016, https://evrimagaci.org/s/4296.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Atların Daha Hızlı Olması ve Arabalar....” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 08, 2016. https://evrimagaci.org/s/4296.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close