Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Ali Ata Bak... Ama İyi Bak: Oku, Öğren, Düşün, Anla...

Ali Ata Bak... Ama İyi Bak: Oku, Öğren, Düşün, Anla...
2 dakika
1,508
  • İçerik Açıklaması
Tüm Reklamları Kapat

Ali yıllardır ata bakıyor, Ömer ise mısır yemeğe bayılıyor. Peki aileler nasıl okutuyor? 

Geçtiğimiz günlerde elime bir ilköğretim kitabı geçti. Meraklı bir insaymun (insansı maymun) olarak hemen sayfalara göz attım. Bizim zamanımızdan beri değişen çok şey olmuş. Olmayan eğitim, kendilerince, düzen tarafından tekrar dizayn edilmiş. Çok gönüllü sinsilik tarafından işlenmiş cümleler ile çocuk beyinler adeta sömürülüyor (yetişkin bakış açısı ile, işkenceye tabi tutuluyor).

Tüm Reklamları Kapat

Bazı cümleler, hala, aynı gibi. Ali ata bak. Ömer mısır sever. Bu iki cümleyi hatırlıyorum. 

Bu cümleler ile ne değişir? Hiçbir şey! Ali ve çocuk ata aval aval bakmaya devam eder. Ömer ise, mısırı sadece kemirdiği ile (kemirgenler ile de bir yerde ortak ata paylaşıyoruz) kalır.

Ali ata bak. Bak çünkü: At geçmişten günümüze sürekli olarak evrim geçirmiştir (evrim sözcüğü, çocukların bilimsel gelişimi açısından aileler tarafından vurgulanmalıdır). Çok uzun zaman önce şafak atları varmış; arazide ceylanlar gibi zıplayarak koşarlarmış. Bunlar kedilere ya da köpeklere çok benzerlermiş. Önde dörder, arkada ise üçer parmakları varmış (çocuk bu noktada düşünecek ve şu soruyu soracak; ama şimdiki atların parmakları neden yok). Sonra kuraklık başlamış ve ormanlar azalarak yerlerini otlaklara bırakmış. Bu nedenle atların boyu büyümüş ve sırtlarındaki kemer azalmış. Derken ön ve arka ayaklarda üçer parmaklı olmuşlar. Bundan sonra gelen atlar ise geviş getirmeye başlamış ve süratli koşmaya, otlamaya başlamışlar. İşte iklim, atları (çok kafa karıştırmamak için en önemli etmeni öneriyorum) böyle değiştirmiş.

Ömer mısır sever. Sever çünkü Ömer mısırı tanımak ister: Çok uzun yıllardır otlar varmış. Ot yiyen diğer hayvanlar (hemen araya bizde birer hayvan türüyüz gerçeği heyecanlı bir ses tonu ile eklenmelidir) otları çok yemeye başladıkça otlar da değişmeye başlamışlar. Otlar değişince karşılıklı olarak ot yiyen diğer hayvanların da dişleri değişmiştir (tekrar heyecanlı bir ses tonu ile, biz de bir çeşit hayvan türüyüz gerçeği tekrarlanmalıdır). Doğada bir bitki varmış. Bu bitkinin şimdiki mısır gibi taneleri varmış; kimi taneler diğerlerine göre daha tombulmuş. İnsanlar çok tombul olanları, tombul olanlarla çiftleştirip (çocuk hala leylek icadı olduğunu düşünmüyorsa) şimdiki mısırı yapmışlar.

Tüm Reklamları Kapat

Her aile çocuğunun karakterini bilir; bu sadece bir örnektir, siz kendi çocuğunuzun karakterinde cümleler kurarak anlatın.

Çünkü onlar sevildikleri kadar, saygı duyulmayı da hakediyorlar.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/04/2024 04:08:46 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1352

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Matematik
Gazetecilik
Diyabet
Aile
2019-Ncov
Zehir
Deniz
İklim Değişikliği
Kedigiller
Mikrobiyota
Popülasyon
Ekonomi
Malzeme
Evrimsel Tarih
Hayvanlar
Mavi
Hücreler
İspat
Köpekler
İnsan Sağlığı
Adaptasyon
Amerika Birleşik Devletleri
Yer
Kitap
Oksijen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. A. Sökmen, et al. Ali Ata Bak... Ama İyi Bak: Oku, Öğren, Düşün, Anla.... (14 Ağustos 2013). Alındığı Tarih: 24 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1352
Sökmen, M. A., Bakırcı, Ç. M. (2013, August 14). Ali Ata Bak... Ama İyi Bak: Oku, Öğren, Düşün, Anla.... Evrim Ağacı. Retrieved April 24, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1352
M. A. Sökmen, et al. “Ali Ata Bak... Ama İyi Bak: Oku, Öğren, Düşün, Anla....” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 14 Aug. 2013, https://evrimagaci.org/s/1352.
Sökmen, Mehmet Arif. Bakırcı, Çağrı Mert. “Ali Ata Bak... Ama İyi Bak: Oku, Öğren, Düşün, Anla....” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, August 14, 2013. https://evrimagaci.org/s/1352.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close