Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Balıkların Evrimsel Geçmişinde ve İlişkilerinde Önemli Bulgular!

2 dakika
1,492
Balıkların Evrimsel Geçmişinde ve İlişkilerinde Önemli Bulgular! Patrick Lynch/Yale University
Tüm Reklamları Kapat

Ufak dikenli balıklar sualtı dünyasının hakimidirler. 

100 milyon yıldır, anal yüzgeç ve dikenli sırta sahip -sağlam bir anti-avcı mekanizmasıdır- balıklar, gezegenin en ücra köşelerini ve çatlaklarını işgal ettiler, diyor Davis'te bulunan University of California’da evrimsel biyolog olan Peter Wainwright. Bu grup, mercan resifi türlerinin %90’ından fazlasını ve insanların çoğunlukla avladığı levrek, morina ve tilapya gibi bütün balıkları bünyesinde bulundurur. 

Şimdi, Wainwright ve bir araştırmacı takımı, yaşayan 18.000 türü kapsayan bu devasa türleşme için yeni bir soy ağacı yapmak adına birleştiler. Genetik araçların ve fosillerin ikisini de kullanarak filogeni, bazı ufak dikenli balıkların arasında (ton balığı ve deniz atı gbi) beklenmedik bağlara ışık tutuyor. Bulgular Temmuz 15 tarihli Journal Proceedings of the National Academy of Sciences’da paylaşıldı. Wainwright LiveScience’a şöyle diyor: 

Tüm Reklamları Kapat

Daha önce kimsenin sezemediği her çeşit ilişki var. Benim gibi bir balık fanatiğine göre bu sonuçlar biraz hayat değiştirici nitelikte. Şu ana kadar, bu büyük balık gruplarının akrabalık bağlarının nasıl olduğunu bilmiyorduk.

Yale Üniversitesinden evrimsel biyolog ve araştırmanın baş yazarı Thomas Near ise şunları söylüyor: 

Örneğin, bilim insanları ton balığı ve kılıçbalığını aynı taksonomik gruba koyarlardı. Revize edilmiş soy ağacı gösteriyor ki ton balığı ve deniz atı, tuna ve diğer hızlı balıklara kıyasla (kılıçbalığı ve iskarmoz gibi), akrabalık bağları açısından daha yakındır. Dilbalığı ve diğer yassı balıklar, araştırmaya göre kılıçbalığına en yakın akrabalar iken, büyük, sıcak-kanlı tuna ve küçük denizatı, 100 milyon yıl önce ayrılan kızkardeş gruplardan idi. Analizimizin bir başka kayda değer sonucu da 66 milyon yıl önce sonlanan Kretase periyodunun, dinozorların kitlesel yok oluşu ile kapanışında balık türlerinin yok olmasına dair hiçbir kanıtın bulunmaması...

Wainwraight konuyla ilgili olarak şunları ekliyor:

Türleşme oranlarına baktığımızda hiçbir kesinti gözlemlemiyoruz. Kitlesel yok oluşa dair hiçbir ipucu yok, Bunun yerine, ufak dikenli balıklar, 150-50 milyon yıl önce bütün uygun sulakları işgal ettikleri büyük bir işgal hareketinin ortasındaydılar. Bu dikenli kılçıklar fenerbalıklarının fenerinden tutun, emici balıkların emme disklerine, yelkenbalıklarının dikkat çekici yelkenlerine kadar her şey oldular.

Yeni soy ağacıyla Wainwright, çeşitli formlara evrimleşmiş bir tek balık atadan ziyade, mercanların farklı balık türleri tarafından 50 defa istila edildiğini buldu. Araştırmaya göre, bilinmeyen nedenlerden ötürü, bütün balık familyası 40 milyon yıl önce türleşme oranını yavaşlattı. Wainwright şunları söyledi:

Bu dönemde bir kitlesel yok oluş olayı olmadı. Basitçe, balık türlerinin dünya üzerindeki bütün yaşayabileceği yerleri doldurduğunu düşünüyoruz. Bu olgu, gözlemleyebildiğimiz kadarıyla günümüze kadar devam ediyor. Neden olduğunu bilemiyoruz.

Ufak dikenli balıklar yılan balıklarından, köpek balıklarından ve mersin balıklarından; somon ve alabalığın atalarından 150 milyon yıl önce ayrıldı. Ayırt edici kılçıklarının yanı sıra avını kendine vakumlamak amacıyla üst çenelerini çıkarabilirler.

Konuyla ilgili bir videoyu buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: LiveScience | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 09:31:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1684

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlı Cansız
Doğa Yasaları
Beslenme Davranışı
Aşı
Diş Hekimi
Savunma
Avrupa
Sendrom
Su Ayısı
Kimyasal Evrim
Değişim
Goril
Deprem
Hastalık Dağılımı
Yayılım
Akıl
Bebek
Nötron
Toprak
Sağlık Bakanlığı
Yıldızlar
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Terapi
Canlı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Oskin, et al. Balıkların Evrimsel Geçmişinde ve İlişkilerinde Önemli Bulgular!. (21 Kasım 2013). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1684
Oskin, B., Karagözoğlu, M., Bakırcı, Ç. M. (2013, November 21). Balıkların Evrimsel Geçmişinde ve İlişkilerinde Önemli Bulgular!. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1684
B. Oskin, et al. “Balıkların Evrimsel Geçmişinde ve İlişkilerinde Önemli Bulgular!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Mert Karagözoğlu, Evrim Ağacı, 21 Nov. 2013, https://evrimagaci.org/s/1684.
Oskin, Becky. Karagözoğlu, Mert. Bakırcı, Çağrı Mert. “Balıkların Evrimsel Geçmişinde ve İlişkilerinde Önemli Bulgular!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Mert Karagözoğlu. Evrim Ağacı, November 21, 2013. https://evrimagaci.org/s/1684.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close