Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Türkiye'nin Eğitim Sistemi Nasıl Olmalıdır

Yanlışlar ve Doğrular

Türkiye'nin Eğitim Sistemi Nasıl Olmalıdır
2 dakika
21
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Türkiye'deki eğitim sistemi, ülkenin geleceğini belirleyen en önemli unsurlardan biridir. Bu nedenle, eğitim sisteminin iyileştirilmesi, Türkiye'nin daha gelişmiş ve müreffeh (gönençli) bir ülke olması için gereklidir.

Türkiye'deki eğitim sisteminin yanlışlarından bazıları şunlardır:

  • Sınav merkezli olması: Eğitim sisteminde, öğrencilerin başarıları, merkezi sınavlarda aldıkları puanlara göre değerlendirilmektedir. Bu durum, öğrencilerin öğrenmeye değil, sınava odaklanmasına neden olmaktadır.
  • Eşitsizliklere neden olması: Eğitime erişim, öğrencilerin sosyoekonomik durumuna göre farklılık göstermektedir. Özel okullara giden öğrenciler, devlet okullarına giden öğrencilere göre daha iyi eğitim alma fırsatına sahiptir. Bu durum, eğitimde fırsat eşitliğini engellemektedir.
  • Öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine göre farklılaştırılmaması: Eğitim sistemi, öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine göre farklılaştırılmamıştır. Bu durum, öğrencilerin öğrenme motivasyonunu ve başarısını azaltmaktadır.
  • Teknolojinin yeterince kullanılmaması: Teknoloji, eğitim sürecini daha verimli hale getirebilir. Ancak, Türkiye'de eğitimde teknolojinin yeterince kullanılmadığı görülmektedir.

Türkiye'deki eğitim sisteminin doğru olması için, bazı değişiklikler yapılması gerekmektedir. Bu değişikliklerden bazıları şunlardır:

Tüm Reklamları Kapat

  1. TYT ve AYT yeniden ele alınmalı; Öğrencilerin "yarış atı" şeklinde düşünülmesi zihniyetine son verilmelidir. Bu sınavlardan dolayı çocuklarımızın sosyal gelişimi ikinci plana atılmaktadır. Eğitim öğretim süreci öğrenciye hazır bilgi sunmak yerine öğrencinin bilgiye ulaşması ve bu bilgiyi kullanması sürecine rehberlik etme olarak tasarlanmalıdır. Planlama yapılırken öğrencilerin zeka farklılıkları göz ardı edilmemeli; tek tip insan yetiştirme anlayışı yerine farklı özellikleri olan bireylerin kendi zeka ve ilgi alanlarına yönelik olarak yetiştirilmeleri hedef alınmalıdır.
  2. Sınav merkezli eğitim sistemi, öğrenme merkezli eğitim sistemine dönüştürülmelidir. Öğrencilerin başarıları, öğrenmeye ve gelişime göre değerlendirilmelidir.
  3. Eğitime erişim, eşitlik temelinde sağlanmalıdır. Devlet okulları, özel okullarla aynı kalitede eğitim verebilecek şekilde güçlendirilmelidir.
  4. Eğitim sistemi, öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine göre farklılaştırılmalıdır. Bu durum, öğrencilerin öğrenme motivasyonunu ve başarısını artıracaktır.
  5. Eğitimde teknolojinin daha etkin kullanılması sağlanmalıdır. Teknoloji, öğrencilerin öğrenme sürecini daha verimli hale getirecektir.
  6. Türkiye'deki eğitim sisteminin iyileştirilmesi için aşağıdaki öneriler yapılabilir:
  7. Öğretmen yetiştiren fakültelerin puanları yükseltilmeli ve eğitim kalitesi artırılmalıdır.
  8. Öğretmenler, mesleki gelişimleri için sürekli desteklenmelidir.
  9. Özel okulların desteklenmesi ve bu okullarda öğrenim gören öğrenci sayısı artırılmalıdır.
  10. Eğitimde fırsat eşitliği sağlanmalıdır.
  11. Yabancı dil eğitimi, daha etkin ve verimli hale getirilmelir: Neredeyse her okulda ayrı bir yabancı dil programı uygulanmaktadır. Bu nedenle okullarda yabancı dil öğrenmek imkânsız hale gelmiştir. Yabancı dil eğitiminin aksayan tarafları uzmanlarca ele alınmalı ve ortak bir yabancı dil programı hazırlanmalıdır.

Okul Öncesi eğitim: Okul öncesi eğitime önem verilmelidir. Okul öncesi eğitime devam eden öğrenci oranı: Belçika'da % 100, Hollanda'da % 99, Almanya'da % 91, Hindistan'da % 35 iken bu oran ülkemizde sadece % 15'tir. Bu oran AB standardına çıkarılmalıdır. Özel okulların desteklenmesi ve bu okullarda öğrenim gören öğrenci sayısının artırılması gerekir. Çünkü Türkiye'de özel okula giden öğrencilerin oranı sadece % 2 iken, bu oran İsveç'te % 11, Danimarka'da %19, Rusya'da %9,İngiltere'de %7'dir. [1]

Sonuç:

Türkiye eğitim sistemini düzenlemezse, ülke olarak geri kalacak, rekabet gücü azalacak ve refah düzeyi düşecektir.

Eğitim, bir milletin ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da milleti esaret ve sefalete terk eder.

-Mustafa Kemal Atatürk

Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ seckinkoleji. Türkiye'de Eğitim Sorunlari Ve Çözüm Önerileri » Özel Seçkin Koleji. Alındığı Tarih: 15 Ocak 2024. Alındığı Yer: seckinkoleji | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/05/2024 17:27:37 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16511

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Ornitoloji
Yağ
İnsanlar
Antik
Acı
Yeni Koronavirüs
Maymun
Homo Sapiens
Protein
Komplo
Hominid
Mucize
Elektron
Taklit
Sars Mers
Patojen
Ağız
Element
Fobi
Sayı
Hematoloji
Uyku
Nanoteknoloji
Dinozor
Para
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close