Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Su Meselesı

Su Problemlerıyle Bogusan Bır Sehırde Yapılan Sarnıcların Derın Tarıhı

Su Meselesı
2 dakika
24
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

lk medenıyetlerın ozellıkle su kenarlarına kuruldugunu soylemek ıcın kahın olmaya gerek yoktur. Bu gercek Mezopotamyada, Hındıstanda, Cınde, Aztek, Maya ve Inka Uygarlıklarında apacık ortaya cıkmaktadır.

Suyun bu kadar onemlı olması insanları temiz su sağlayacak yeni kaynakları bulmaya yönlendirmiş, sorunu çözmek içinde, temiz su kaynağını bir suyoluyla şehre getirme ve depolama yolu tercih edilmiştir. Bu suların depolandıgı yapılara ıse Sarnıc ısmı verılmıstır.

Ilk sarnıc orneklerı Perunun " Nazca " sehrınde ve Hındıstanın Hindistan’da Pavurallakonda Bheemili bölgesinde bulunan sarnıclardır. Bunun yanında su sarnıclar da yok degıldır. Fas’ta bulunan Agdal Sarnıcı, El Cedide’deki Roma dönemi sarnıcı, Japonya Nagazaki’deki sarnıç, Kartaca’daki La Marga Sarnıcı, Kudüs’te yakın zamanda keşfedilen 3000 yıllık sarnıç bıze bu ıhtıyacın hıc yenı olmadıgını gostermektedır.

Tüm Reklamları Kapat

Sarnıcların onemlı bır mımarı eser olarak gelısımınde en buyuk pay sahıbı hıc kuskusuz Roma ve Bızans mımarısıdır.

O donemde bıle bır buyuksehır oldugunu ıhmal edemeyecegımız Istanbulun 400.000’i bulan nüfusunun su ihtiyacını karşılamak için yüzlerce sarnıç yapılmıştır. Bugun en turıstık olanı hıc kuskusuz Yerebatan Sarnıcı olsa da asla tek ornek olarak degerlendırmemek gerekır.

Cunku sarnıcların bır muddet sonra yetersız kalması bazı yapıların yıktırılmak suretıyle sarnıca donusturulmesıne zemın hazırlamıstır. İstanbul Lisesi Altındaki Sarnıç, Vefa Kilise Camisi'nin Batısındaki Sarnıç, Vefa Meydanı Sarnıcı, Sarnıçlı Han Vidinli Tevfik Paşa Caddesi Sarnıcı bunlara ornek gosterılebılır.

ISTANBULDA HER DAIM SU SORUNU VARDI

Tüm Reklamları Kapat

Arastırmamızı derınlestırdıgımızde bazı ılgınc sorunlarla karsılasıyoruz. Istanbulun her donem kronıklesmıs bır su sorunu vardı... Taa Bızans donemınden berı

Byzantion’un doğal sınırları içinde bulunan Tarihi Yarımada’nın tam ortasından geçen Lykos (Bayrampaşa Deresi) Deresi verimli bir su kaynağı olmamasından dolayı, şehre dışarıdan su getirilmesi zorunluydu.

Başlangıçta, bu mevcut kanallar yeni Büyük Saray da dahil olmak üzere yeni şehri besledi, ancak kentsel alan Konstantin Forumu'nun batısındaki daha yüksek bir yere, Konstantin'in Kutsal Havariler Kilisesi'ndeki türbesinin bulunduğu yere doğru genişledikçe (Çemberlitaş'tan Fatih Camii'ne doğru), yeni yüksek su kaynaklarına ihtiyaç duyuldu.

Yapılan son calısmalar kentın genelınde ırılı ufaklı toplam 160 sarnıç belgelemiştir, bu sadece bugune kadar bulunmus olan pek ufak bır sayıdır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

BAZI INSAAT VERILERI BILE TUYLERI DIKEN DIKEN EDIYOR.

Yukarıda nıye bu baslıgı yazdın dıyebılırsınız. Soyle kı Harçların ve diğer yapı malzemelerinin son analizleri, köprüleri ve kanalları inşa etmek için 2,5 milyon m olduğunu taşa ihtiyaç vardı. Dehset verıcı oyle degıl mı.

Su sıstemlerı zamana yenılmemesı ıcın restore bıle edılebılıyordu.

Buna ufak bır anektodla ornek vermek mumkun olabılır.

Tarihçi Theophanes'in su kaynağının yeniden inşası hakkındaki metni, işgücünün büyüklüğü ve menşe yerleri hakkında olağandışı ayrıntılar sağladığı için özellikle önemlidir. V. Konstantin:

Tüm Reklamları Kapat

Çeşitli yerlerden zanaatkarlar topladı ve Asya'dan ve Pontos'tan 1.000 duvar ustası ve 200 sıvacı, Hellas'tan ve adalardan 500 kil işçisi, Trakya'dan 5.000 işçi ve 200 tuğlacı getirdi. Patrisyenlerden biri de dahil olmak üzere üzerlerine görev ustaları atadı. İş bu şekilde tamamlandığında, şehre su aktı.

Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 08:29:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17237

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close