Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

ReLU Fonksiyonu Alternatifi: Delta Fonksiyonu

Delta Fonksiyonu nedir?

ReLU Fonksiyonu Alternatifi: Delta Fonksiyonu
4 dakika
52
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Delta fonksiyonunun ReLU ya alternatif olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ama önce yapay nöron nedir onu anlayalım

Yapay Nöron Tanımı

Yapay nöronu, yapay zeka olarak adlandırmak yanlış olur. Çünkü yapay zeka dediğimiz şey tam olarak ne olduğunu anlamak lazım. Eğer bir veri girdikten sonra bize bir çıktı veriyorsa buna yapay zeka demek ile, bir veri girip çıktıyı arka planda işlemler ile bize çıktı verdiği zaman bu işlemi yapan elektronik alet/kod/program a yapay zeka demek başka. Bunu anladığımıza göre asıl konuya geçelim.

Tüm Reklamları Kapat

Yapay Nöron ve Yapay Sinir Ağları

Yapay nöron dediğimiz şey, bir veri ya da veri dizesi girdikten sonra arka planda işlemler ile bize veriye göre çıktı veren kod parçaları denilebilir. Yapay sinir ağları ise, bu yapay nöronların birbirine bağlanması denilebilir. Aşağıdaki fotoğraflar anlamanıza yardımcı olacaktır.

Yapay Nöron
Yapay Nöron
Yapay Sinir Ağı
Yapay Sinir Ağı
Delta fonksiyonu grafiği
Delta fonksiyonu grafiği

Delta Fonksiyonunun Avantajları

  1. Basitlik: Delta fonksiyonu matematiksel olarak basit bir yapıya sahiptir ve bu nedenle anlaşılması ve uygulanması kolaydır.
  2. Daha Az Parametre: Delta işlevi, ReLU gibi işlevlere kıyasla daha az parametreye sahiptir ve bu, modelin daha basit ve daha hızlı öğrenilmesine katkıda bulunabilir.
  3. Ölü nöron oluşma olasılığı azaltıldı: Ölü nöron dediğimiz şey, bir nöronun negatif değeri döndüremeyip yapay sinir ağlarında çöküntü olmasına neden olur. Hem işe yaramaz hem de yer kaplar.

Gradyan Sorunları

Tüm Reklamları Kapat

Gradyan, bir fonksiyonun bir noktadaki değişim oranını veya eğimini ifade eden bir kavramdır. Matematiksel olarak bir fonksiyonun Gradyan'ı o fonksiyonun türevidir. Bir fonksiyonun türevi, bağımsız değişkenindeki küçük bir değişikliğin, bağımlı değişkenindeki değişiklikle orantılı olduğunu belirtir.

Eğer f(x) bir fonksiyon ise, f ′(x) ile gösterilen türevi, fonksiyonun x noktasındaki eğimini temsil eder. Aşağıdaki formülle ifade edilebilir:

f′(x)=lim⁡h→0f(x+h)−f(x)/h​f ′(x)=lim⁡ ℎ→0 f(x+ℎ)−f(x) / ℎ​

Bu formülde ℎ çok küçük bir değerdir ve x noktasındaki eğimi hesaplamak için kullanılır. Türev negatifse fonksiyonun eğimi azalıyor; Pozitif ise fonksiyonun eğimi artmaktadır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Gradyan, çok boyutlu fonksiyonlarla çalışırken sıklıkla kullanılan bir kavramdır. Bir fonksiyonun birden fazla bağımsız değişkeni varsa Gradyan vektörü kullanılır. Örneğin f(x,y) fonksiyonunun Gradyan vektörü aşağıdaki gibidir:

∇f(x,y)=(∂x/∂f​,∂y∂f​)∇ f(x,y)=(∂x / ∂f​ , ∂y ∂f​)

Bu vektör, f fonksiyonunun x ve y değişkenlerine göre türevlerini içerir. Gradyan, bir fonksiyonun minimum veya maksimum noktalarını, yani eğimin sıfır olduğu noktaları bulmak ve optimize etmek için sıklıkla kullanılır.

ReLU gibi işlevlerden etkilenen bir özelliği vardır. Bu tür işlevler derin öğrenme modellerinde sıklıkla kullanılır ve bazı avantaj ve dezavantajlara sahiptir.

Giriş negatif (0,1) olduğunda delta fonksiyonunun küçük bir eğimi vardır ve sıfırın altındaki değerlerde daha fazla esneklik sağlar. Bu, negatif girdilerle ilişkili "sıfırlama sorunu" veya "ölü nöron sorunu" ile başa çıkmaya yönelik bir yaklaşımdır diyebiliriz.

Ölü Nöron ?

Tüm Reklamları Kapat

“Ölü nöron” terimi, sinir ağındaki bir noktadan sonra asla aktifleşmeyen veya öğrenmeye katkıda bulunmayan bir nöronu ifade eder. Bu genellikle aktivasyon fonksiyonları ve modelin mimarisi ile ilgilidir.

En yaygın örnek, ReLU (Düzeltilmiş Doğrusal Birim) aktivasyon fonksiyonu kullanıldığında ortaya çıkar. ReLU işlevi negatif girişler için sıfır çıkış verir: f(x)=max(0,x)

Bir nöronun ağırlıklı girdi toplamı negatifse, ReLU fonksiyonu sıfıra döndüğü için o nöron tekrar aktif olmayacak ve dolayısıyla öğrenmeye katkısı olmayacaktır. Bu duruma “ölü nöron” denir.

Tüm Reklamları Kapat

Ölü nöronlar çoğu zaman modelin genel performansını düşürebilir çünkü bu nöronlar öğrenme sürecine katkı sağlamaz, ağırlıkları güncellenmez ve bilgi akışı durur. Özellikle çok derin sinir ağlarında bu sorun daha da belirginleşebilmektedir.

Bunun açıklamak için aşağıdaki grafik size yardımcı olabilir.

Kırmızı : ReLU Aktivasyonu, Mavi : Delta Aktivasyonu
Kırmızı : ReLU Aktivasyonu, Mavi : Delta Aktivasyonu

Delta Fonksiyonu Açılımı

relu(x)=max(0,x)relu(x) = max(0,x)

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
The Common Reader First Series (Virginia Woolf)

Virginia Woolf is well known as one of the most prominent fiction writers of the twentieth century, what may be less well known is her astounding collection of letters and essays. Here is the collection first published in 1925, aimed at ‘the Common reader’, Woolf produced an eccentric and personal literary and social history of European thought in her own unique style, this collection helped cement Woolf as one of the most popular writers of her time.

The Common Reader, The Pastons and Chaucer, On Not Knowing Greek, The Elizabethan Lumber Room, Notes On an Elizabethan Play, Montaigne, The Duchess of Newcastle, Rambling Round Evelyn, Defoe, Addison, The Lives of the Obscure, Jane Austen, Modern Fiction, “Jane Eyre” and “Wuthering Heights”, George Eliot, The Russian Point of View, Outlines, The Patron and the Crocus, The Modern Essay, Joseph Conrad, How It Strikes a Contemporary

Warning: Unlike most of the books in our store, this book is in English.
Uyarı: Agora Bilim Pazarı’ndaki diğer birçok kitabın aksine, bu kitap İngilizcedir.

Devamını Göster
₺170.00
The Common Reader First Series (Virginia Woolf)
  • Dış Sitelerde Paylaş

ReLU fonksiyonu her ne kadar basit olsa da negatif sayılar için tam bir kabus. Çünkü negatif sayı girince size çıktı olarak 0 vermekte.

delta(x)=max(0,x)+0.1∗min(0,x)delta(x)=max(0,x)+0.1 * min(0,x)

ReLU dan etkilenmiş gibi dursa da bazı farklı yanları var. Dikkat çeken ilk şey '0.1' kısmı. Bu, girilen sayının negatif olması durumunda çıktıyı 0 vermemek için eklediğim kısım. 'min(0,x)' kısmı ise çıktı yelpazesini genişletmek için koydum.

Kısa özet

Tasarladığım Delta fonksiyonu, ReLU fonksiyonunun en büyük dezavantajlarından biri olan 'ölü nöron' problemini hafifletmeyi amaçlıyor. Kısaca yapay zekadaki bu delta fonksiyonu ReLU dan daha fazla katkı sağlamayı amaçlıyor. Ancak etkililiği bağlama bağlıdır ve özetlemek gerekirse delta işlevi, çıktı olarak 0 yerine düşük bir değer sağlayarak 'ölü nöron' sorununu azaltır, böylece öğrenme hızını artırır.

Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 2
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 04/05/2024 23:18:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16690

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Beyin
Gezegen
Cinsellik Araştırmaları
Mit
Habercilik
Bakteriler
Besin Değeri
Periyodik Tablo
Bitki
Arı
Işık Hızı
Metal
Kimya Tarihi
Abiyogenez
Normal Doğum
Biyokimya
Gıda
Zaman
Evrimsel Biyoloji
Tarım
Genel Görelilik Teorisi
Sahtebilim
Google
Renk
Charles Darwin
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close