Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İnsan genomu hakkında bilmedikleriniz

İnsan genomu hakkında bilmedikleriniz
2 dakika
13
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Genetik, kalıtım ve varyasyon yasalarının bilimidir. Araştırma nesnesine bağlı olarak bitkiler, hayvanlar, mikroorganizmalar, insanlar vb. genetik sınıflandırılır. Dünya'nın biyosferindeki tüm canlılar aslında, genetik bilgiyi depolayan karmaşık hücresel formüllerde birleştirilmiş karbon, oksijen ve hidrojenden oluşur. Genler, her organizmanın varoluş biçimini belirler. Genler, ebeveynleri tarafından bir nesle verilen talimatlar dizisidir. Bu "talimatlar", herhangi bir canlı organizmanın her hücresinde gizlidir ve DNA adı verilen bir maddenin uzun zincirlerinde depolanır.

DNA deoksiribonükleik asittir. "X" veya "Y" şeklinde sıkıca sarılmış uzun DNA şeritlerine kromozom denir. Kromozomlar birçok gen içerir. Bir gen, bir hücre için talimatlar içeren spesifik bir DNA dizisidir. DNA bir merdivene benzer ve "çift sarmal" olarak adlandırılır. Bu merdivenin basamakları dört elementten oluşur: adenin, timin, sitozin ve guanin. Bu öğelerin sırası büyük önem taşımaktadır. Bir canlının muz mu, gergedan mı, insan mı olduğunu belirleyen de işte bu dizilimdir. Aynı ölçek kişinin saç rengini, göz ve ten rengini de belirler. İnsan vücudundaki tek bir hücrenin DNA zincirini gersek insan boyuna eşit olur. Tüm DNA zincirlerinin böyle bir uzunluğu, Dünya'dan Ay'a olan mesafenin 6 bin katını kaplar. Tüm insan genomu bilgisayar belleğine aktarılırsa 3 terabayt yer kaplar.

Ancak insan DNA'sının sadece %2'si vücuda net talimatlar verir, geri kalanı "işe yaramaz DNA" olarak kabul edilir çünkü şu ana kadar elde edilen bilgilere göre hiçbir şeyden sorumlu olmadığı söylenmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Genetik biliminin bu ve diğer bilgileri, tıp ve biyolojinin gelişmesine büyük bir ivme kazandırdı. Hangi hayvan türlerinin birbirine yakın olduğu belirlendi. Örneğin, farklı balina türlerinin suaygırlarıyla görünüş olarak aynı olmadığı, ancak genomları açısından çok benzer oldukları bulunmuştur. Bu, balinaların ve suaygırlarının aynı atalara sahip olduğunu gösteriyor.

Tıp bilimi için genetik alanını incelemenin faydaları daha da büyüktü. Sonuç olarak, çeşitli hastalıkları tedavi eden ilaçların ve tedavi yöntemlerinin en çok hangi hayvanlar üzerinde "denendiği" biliniyordu.

Çeşitli organizmaların DNA'larının analizi, evrim teorisi çalışmalarında yeni ufuklar açmaktadır. Etnik gruplar arasında ayrım yapan DNA bölgelerinin incelenmesi büyük umut vaat ediyor. Böyle bir yaklaşım, farklı grupların belirli hastalıklara karşı yüksek duyarlılığının sırrını ortaya çıkarabilir ve bunların üstesinden gelmenin yollarını öğrenmeye yardımcı olabilir.

Gelecekte bizi neler bekliyor? Kalıtsal hastalıkların genetik sınıflandırması ve genetik tedavisi, genetik bilgiye dayalı ilaçlar, ruhsal hastalıkların tanı yöntemlerindeki değişiklikler vb. Bilim adamları, yakın gelecekte insan genomunun belirlenmesinin rutin bir laboratuvar prosedürü olacağını söylüyor. Bir kişinin hastalıklara yatkınlığı, anne ve babasının genomlarına göre anne karnında belirlenecektir. Doktorlar, hastayı tedavi için genel bir kan testinin yanı sıra genetik kodunun ilk belirlenmesi için bir prosedür için göndereceklerdir.

Okundu Olarak İşaretle
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 02/05/2024 07:04:12 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13568

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
İnfografik
Elektron
Kozmoloji
Gerçek
Patojen
Sıcak
İlişki
Astronomi
Antik
Bilim Tarihi
Türlerin Kökeni
Kuşlar
Hücreler
Bilim
Skeptisizm
Göğüs Hastalığı
Halk Sağlığı
Klinik Mikrobiyoloji
Albert Einstein
Tohum
Hormon
Karbondioksit
Ölçüm
Asteroid
Ağız Sağlığı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close