Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Güçsüz Tanrı: Tanrı'nın Varlığı ve Vasıfları Üzerine Bir Değerlendirme.

Tanrı gerçekten ulu mudur? Her şeye kadir midir? Tanrı'nın tanımı yanlış olabilir mi?

Güçsüz Tanrı: Tanrı'nın Varlığı ve Vasıfları Üzerine Bir Değerlendirme.
4 dakika
84
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı

Tanrı Kavramı

Varlığının ilk dönemlerinden beri insanoğlu, sürekli bir inanç arayışındadır. Bu arayışın, insanın doğasında var olduğuna inanılan bir ihtiyaçtan kaynaklandığını söyleyen birçok görüş de mevcuttur. Decartes'e göre bu arayış -ki bu yazıda Tanrı Fikri olarak bahsedeceğim- insana doğrudan Tanrı'nın ta kendisi tarafından bahşedilmiştir. Yine Descartes'e göre Tanrı Fikri insana ait olamayacak kadar uludur ve bu fikir ancak ve ancak Tanrı Fikrinden daha ulu olabilecek birine, Tanrı'ya aittir. Pekala Tanrı Fikri'nin bir kurmaca veya düpedüz bir yanlışlıktan geldiğini ve Tanrı'nın düşündüğümüz kadar, daha doğru tabirle düşünmek istediğimiz kadar ulu olmadığını ihtimali üzerinde duracak olursak?

Ülkemiz okullarında din eğitimi 4. sınıftan başlıyor ve her sınıf kademesinde içeriği artırılarak devam ediyor. Ancak bize 4. sınıftan beri aşıladıkları tek bir kavram var. "Tanrı, her şeye kadirdir. O, ol derse olur. O her şeyi görendir. Tanrı kusursuzdur...." diye akıp giden bu kavram (Tanrı'nın Vasıfları) Tanrı Fikri'nin temeli olarak nitelendiriliyor. Ancak, kulağa insana ait olması düşünülemeyecek kadar "ulu, mükemmel, ihtişamlı" gelen bu söyleyiş, Tanrı'nın bizzat kendisi tarafından değil, Tanrı kadar ulu olamayan, aciz, O'nun yanında kör kalan, kusurlu bir varlık tarafından yapılıyor. İnsan. Dolayısıyla bu tanımın eksik veya yanlış olma ihtimali kaçınılmazdır. Sıradaki paragrafta bu tanımı sırasıyla incelemeye ve çözümlemeye başlayacağız.

Tanrı her şeye kadir midir?

İslam'a göre Tanrı, bütün evreni bir çırpıda yaratmış ve ona bozulmaz bir düzen koymuştur. Doğal olarak "Tanrı'nın gücü uludur, ve her şeye gücü yeterdir." diyebilirsiniz öyle değil mi? Bunu anlamanız için bir örnek verelim.

Tüm Reklamları Kapat

New York'ta Xayden adında bir insansınız ve sizi, daha doğrusu bütün çevrenizi bir "ilahi" gücün yarattığına inanıyorsunuz. Çünkü sizin için, evrenin "düzenini" sağlamak hayal bile edilemeyecek kadar büyük bir vasıf. Şimdi ise New York'ta Yavin adında bir karınca olduğunuzu ve çevrenizin -caddelerin, sokakların apartmanların, gökdelenlerin- bir yaratıcısı olduğunu düşündüğünüzü ve ona ilahi vasıflar taktığınızı hayal edin. Ancak çevrenizi yaratan o varlık insan ve insanın ilahi vasıf takılacak bir tarafı yok. Bu örnekten de anlaşılacağı gibi insan, evrenin yüceliğinin yanında bir hiçtir. Ve "Tanrı" olarak tanımlayıp anlamlar yüklediği varlığın gerçekten "Tanrı" olup olmadığını bilemeyecek kadar acizdir.

İnsan, "Tanrı" olarak adlandırdığı ve vasıflar yüklediği varlığın yanında güçsüzdür. Ama aynı insan başka varlıklar için de bir "Tanrı" niteliği taşır. Bu bağlamda "İnsanın Tanrısı" güçsüz olabilir, her şeye kadir olmayabilir...

Tanrı her şeyi gören midir?

Kültürümüzde bir birey, toplum tarafından ayıplanan bir davranışa tenezzül ettiğinde Tanrı'nın, onun her davranışını gördüğü, düşüncelerini duyduğu ve her şeyi bildiği ima edilir. Peki O, her şeyi gören (işiten) ve bilen midir?

Bunun için aynı örnekten yararlanalım.

Tüm Reklamları Kapat

Yavin, sizin de bildiğiniz üzere Tanrısı olarak benimsediği Xayden'ın her şeyi bildiğini ve gördüğünü düşünen deyim yerinde ise "dindar" bir karıncadır. Yavin'in bir karınca olarak Xayden kadar büyük binalar inşa etmesine, gemilerle okyanusları aşmasına, uçaklarla dünyayı turlamasına veya uzaya çıkmasına olanak verilmez. Çünkü Yavin'in biyofiziksel durumu buna müsaade etmez. Ancak; Yavin için, bu sayılanları kolayca yapabilen Xayden bir "Tanrı" niteliği taşır. Yavin'e göre Xayden, gökdelenler inşa ediyorsa, her şeyi bilendir. Uçaklarla uçuyorsa her şeyi görendir. Uzaya gidiyorsa, her şeye kadirdir, göklerdedir, mükemmeldir. Aynı şekilde düşünecek olursak insan; yine, Tanrı'nın her şeyi görüp göremeyeceğini, bilip bilemeyeceğini anlamaktan bile acizdir. Yavin'in Tanrısı Xayden'ın olduğu gibi "İnsanın Tanrısı" da her şeyi görmekten, bilmekten aciz olabilir.

Adam Krypel

Tanrı Kavramı (Fikri) nedir?

Yukarıdaki paragraflarda, Tanrı'nın, insan tarafından anlaşılması hayli güç olan ve dolayısıyla tanımının da yanlış yapılabileceği bir kavram olduğunu gördük. Peki, öyleyse insanlığın bin yıllar boyu merak ettiği, üzerine şiirler yazdığı, şarkılar bestelediği o sorunun cevabı ne? Tanrı nedir?

Cevap: Evren.

Evet, insanın tanımladığı, vasıflar yüklediği "Tanrı Kavramı (Tanrı Fikri)" evrenin ta kendisidir. Çünkü evren, her şeyi görür, her şeyi bilir ve her şeye kadirdir...

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

İnsanın Tanrısı nedir?

Ancak evrenden her şeyi bekleyemeyiz. Birer insan olarak, biz kendimizin tanrısıyız ve her şeyi göremeyiz, her şeyi bilemeyiz, her şeye kadir olamayız. En nihayetinde insanız. Duygularımız, hislerimiz, düşüncelerimiz bizi biz yapan değerlerimizdir. İşte tam bu yüzden "İnsanın Tanrısı" insandır...

Teşekkürler.

Bu yazıyı yazıp düşüncelerimi dile getirmemi sağlayan çok sevgili Evrim Ağacı Platformuna, değerli okuyucularına ve tüm dünya' da sorgulayan, araştıran herkese en derin duygularla. Fikirlerinizi bekliyorum. Teşekkürler...

Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 01/05/2024 17:13:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13480

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
İnfografik
Elektron
Kozmoloji
Gerçek
Patojen
Sıcak
İlişki
Astronomi
Antik
Bilim Tarihi
Türlerin Kökeni
Kuşlar
Hücreler
Bilim
Skeptisizm
Göğüs Hastalığı
Halk Sağlığı
Klinik Mikrobiyoloji
Albert Einstein
Tohum
Hormon
Karbondioksit
Ölçüm
Asteroid
Ağız Sağlığı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close