Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

ENGEL SİZDE DEĞİL, ENGELLEYENDE!

Bugün 3 Aralık Dünya Normaller Günü...

ENGEL SİZDE DEĞİL,  ENGELLEYENDE!
6 dakika
15
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Doğduğumuz zaman dilimi ve coğrafyaya göre: Irk, renk, din, dil, cinsiyet nasıl ki bizlerin tercihi ile şekillenmiyorsa, “engellilik”(normallik) durumu da hiçbir “engellinin” (normalin) tercihi değildir.

Tercihe bağlı olmayan ırk, renk, din, dil, cinsiyete yönelik her tür ayrımcı tutum temel insan hakkı ihlali oluşu nedeni ile nasıl ki bir insanlık suçu sayılıyorsa, “engellilikten” (normallikten) dolayı da her tür ayrımcı tutum temel hak ihlali ve dolayısıyla insanlık suçu sayılmak zorundadır.

Her dine mensup insanın ona hitap eden ibadethanesi var. İhtiyacı bu ve hak sayılıp koşulları sağlanıyor (bazı kesimlerin halen yok sayılıyor olsa da).

Tüm Reklamları Kapat

Her dilde eğitim bir hak olarak verilebiliyor (demokratik ülkelerde). Ve eğitimin bütün kademeleri buna göre dizayn edilebiliyor.

Tuvaletlerimiz bile cinsiyetin taleplerine göre kadın ve erkek olarak ayrılabiliyor.

Eh nispeten “engelliler” (normaller) için de, çoğu zaman göz boyama amaçlı ve sınırlı yerde de olsa, bazen yerel yönetimlerce bazen de merkezi hükümetlerce kararlar alınıp düzenlemeler vb. yapılabiliyor. Yeterli mi, değil… Sürekli mi, değil… Temel bir mesele olarak ele alınıp temel bir hak olarak mı, hayır…

Kimi zaman gelen toplumsal baskıların bertaraf edilmesi, kimi zaman acıma duygusu ve çoğu zaman, “engellilerin” (normallerin) asla istemediği şekli ile ve sınırlı zaman ve mekanlarda, pozitif ayrımcılık şeklinde ele alınıp, hak temelli var olan bu sorun öteleniyor da öteleniyor.

Tüm Reklamları Kapat

Var sayalım ki buraya kadar her şey kabul. Dinlerine göre ibadet yeri, dillerine göre okul, cinsiyetlerine göre tuvalet açtıklarımız neden bunlarla sınırlandırılmadan hayatın her alanında fırsat eşitliğine sahip olabiliyor da (kadınlar nispeten çok daha az) “engelliler” (normaller) olamıyor…

Engelliler” (normaller) söz konusu olduğunda; okullarda bir iki engelli girişi, sınırlı sayıda toplu taşımada “engelli” (normal) asansörü, hastanelerde, poliklinik kapılarında birkaç noktalı işaret, kimi kaldırımlarda (ortasında elektrik direği eksik olmayan) ve tuhaf bir şekilde görme “engellilere” (normallere) yönelik farklı renkte ve desende parke vb. ile yetiniliyor. “Engellilere” (normallere) yaşamın diğer alanları neden kapalı...

Engelliler” (normaller) pozitif ayrımcılık istemiyor. İşyerlerinde ve acınarak kota istemiyor. Sadaka gibi ve yük görünürcesine maaş istemiyor. Hastanelerde öncelik istemiyor.

İnsanca yaşamak, muamele görmek ve emeği ile var olmak istiyor. Fırsat eşitliği istiyor. Yük olarak görülmek değil herkes gibi yaşamda bir yükü yüklenerek var olmak istiyor. “Engeli” (normali) , birilerinin onlara engel olmasının aracına dönüşmesin istiyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Herhangi bir şeyde “engelli” (normal) olmak ile bir insanın müzik yeteneğinin, el becerilerinin, muhakeme yeteneğinin vb. olmaması arasında hiçbir fark yok. Bunlar nasıl ki bir kusur görünmeyip, sahipleri, ilgi duyduğu ve yeteneklerine denk alanlara yönelme, bu alanları tercih etme ve bu alanlarda faaliyet yürütme konusunda bir engelle karşılaşmıyorsa; “engellilerin” (normallerin) de “engelleri” (normallikleri) dışındaki her alanda gayet de başarılı bir şekilde var olabileceğini, olduğunu, sayısız emsal ile göstererek istiyor.

Müzik yeteneği olmayanları, her konuda yeteneksiz diyerek yaşamın dışına ittiğimizi bir düşünün… Bu dünyada müzisyenler dışında hiç kimse olamazdı… Herhangi bir “engeli” (normali) olanın farkı ne?

Fark; fark olmadığını fark edemeyenlerde. Yani gerçekten her konuda engelli olanlarda…

SEVGİLİ “ENGELLİLER” (NORMALLER): ENGEL SİZDE DEĞİL ENGELLEYEN DE!

Bugün 3 Aralık Dünya Normaller Günü...

Ne çok farklı adlandırmalarla karşılaştınız. Kimi zaman eksik kimi zaman özürlü ve şimdi de “engelli” (normal) olarak tarif ediliyorsunuz. Oysa bu ne bir kusur ne de bir tercih. Tıpkı din gibi. Tıpkı cinsiyet gibi. Tıpkı renk, ırk gibi...

Tüm Reklamları Kapat

Ve sırf bunlardan dolayı gerek ülkemizde gerekse dünyamızda yaşanan ve daha da yaşanacağa benzer ( ayrımcılık, ırkçılık vb.)olumsuzluklar gibi, yaşama dair yerel ve genel bütün planlamalarda yok sayıldığınızdan sorun üstüne sorun yaşıyorsunuz.

Sizlere bir günün (3 Aralık) ithaf edilmesi anlamlı fakat ne yazık ki önemsiz. Hamasi nutuklardan öte, sizlerin de "normal" sayılacağı, yaşamın her yönü ile varlığınızın olağanlığı ve kabulü üzerinden yeniden organize edileceği bir ülke ve dünya temennisi ile... Talepleriniz talebimizdir…

ÜLKEMİZDE 10 MİLYONDAN FAZLA ENGELLİ ADINA…(VE DÜNYADA SAYISINI BİLMEDİĞİMİZ…)

Tüm Reklamları Kapat

İmzalayıp onayladığımız BM Engelli Haklarına İlişkin Sözleşmenin gereklerini tam olarak yerine getirilmemektedir. Yaşanan derin ekonomik kriz nedeniyle engelliler, yaşlılar, nadir veya süreğen hastalığı olanlara yönelik kamusal bir politikaya her zamankinden daha fazla ihtiyaç vardır. Her iki yurttaştan birinin yoksulluk ve işsizlik koşullarında engellilik sorunları ile boğuştuğu bu toplumsal düzen adil ve eşitlikçi değildir.

 Engelli nüfusun yaş, cinsiyet, sosyo-ekonomik durum, eğitim, medeni durum, il ve engel gruplarına göre güncel verilerinin tespit edilmesi ve gerekli ihtiyaç analizleri esas alınarak kamusal hizmet merkezlerinin erişilebilir bir şekilde yeniden planlanması yapılmalıdır.

 Nüfusun içerisinde yüzde 12 oranında olan engellilerin temel hakları ve sunulacak hizmetler için bütçede sadece yüzde 1,2 olan engelli hakları bütçesi adil bir şekilde arttırılmalıdır.

 Kamu kurum ve kuruluşlarında, belediye, hastane ve üniversitelerde on yıllardır ertelenen “erişilebilirlik” sorunları geciktirilmeden çözülmelidir. Binalar, yollar, kaldırımlar, geçitler, otopark ve parklar, asansörler, yemekhaneler, kurum internet siteleri, e-devlet uygulamaları, mevzuat ve tüm çalışma ortamları engellilerin erişimine uyumlu hale getirilmelidir.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
I Am a Cat (Natsume Sōseki)

I Am a Cat is a satirical novel written in 1905–1906 by Natsume Sōseki about Japanese society during the Meiji period (1868–1912); particularly, the uneasy mix of Western culture and Japanese traditions.

Sōseki’s title, Wagahai wa Neko de Aru, uses a very high-register phrasing more appropriate to a nobleman, conveying grandiloquence and self-importance. This is somewhat ironic, since the speaker, an anthropomorphized domestic cat, is a regular house cat of a teacher, and not of a high-ranking noble as the manner of speech suggests.

The book was first published in ten installments in the literary journal Hototogisu. At first, Sōseki intended only to write the short story that constitutes the first chapter of I Am a Cat.  However, Takahama Kyoshi, one of the editors of Hototogisu, persuaded Sōseki to serialize the work, which evolved stylistically as the installments progressed. Nearly all the chapters can stand alone as discrete works.

Warning: Unlike most of the books in our store, this book is in English.
Uyarı: Agora Bilim Pazarı’ndaki diğer birçok kitabın aksine, bu kitap İngilizcedir.

Devamını Göster
₺280.00
I Am a Cat (Natsume Sōseki)
  • Dış Sitelerde Paylaş

 Hastaneler, okullar ve belediye binaları başta olmak üzere tüm kamu binalarının erişilebilir olması amacıyla personele engelli hakları farkındalığı eğitimi verilmeli, her kurumda en az bir işaret dili tercümanı istihdam edilmeli, tüm engel gruplarının ihtiyaç duyabileceği tıbbi medikal ve diğer araçlar hazırda tutulmalıdır.

 En ivedi şekilde ilgi ve yeteneklerine göre istihdam edilene kadar, engelli ödenekleri ve yardımları insan onuruna yakışır bir düzeye yükseltilmelidir. Bu ödenekler hane bazlı değil, engelli yurttaşın kendi özgün durumu esas alınarak verilmelidir. Asgari ücretin altında bir ödeme yapılmamalıdır. Engelliler enflasyona ve ekonomik krize karşı korunmalıdır.

 Kamuda ve özel sektörde yasal istihdam kotasını doldurmayan kurumlar hakkında gerekli yaptırımlar yerine getirilmemektedir. Aşamalı olarak kamudaki kota kaldırılmalı engelli kamu emekçilerinin tüm hizmet sınıflarında çalışmasının koşulları oluşturulmalıdır.

 Kamuda ve özel sektörde engelli istihdamında engellilerin karşı karşıya kaldığı ayrımcılık her geçen dönem yeni bir boyut kazanmaktadır. Çalışan engellilere yönelik ayrımcılık ve mobing durdurulmalıdır. İnsan onuruna yakışır iş ve yaşam koşulları sağlanmalıdır. Ayrımcılık ve mobbing uyguladığı tespit edilenler hakkında, insanlık suçu işledikleri gerekesi ile kamu davaları ivedilikle açılmalıdır.

 Engellilerin medyada, siyasette ve ekonomik yaşamda temsili için teşvik edici mekanizmalar kurulmalı, engellilere yönelik ayrımcı söylemin yeniden üretilmesine karşı tedbirler alınmalıdır.

 Her engel grubunun kendine özgü sorunlar yaşadığı ve konu hakkına ilgili sivil toplum kuruluşlarının yıllardır çözüm önerileri sunduğu bilinmektedir. İşitme engelliler hakkında; işaret dili tercümanlığı ve işitme cihazlarına ilişkin sorunlar çözüm beklemektedir. Türk işaret dilinin anadili Türkçe olmayan engellilere erişimde yetersiz kaldığı görülmelidir. Görme engellilerin göz tedavileri, Braille alfabesi ve sesli materyallere erişimi, beyaz baston ile uyumlu mekânların varlığı/yokluğu gibi sorunları çözüm beklemektedir. Görme, işitme, zihinsel, ortopedik ve süreğen hastalığı olan engellilerin eğitimi hakkında müfredat, eğitimci, idareci/yönetici, bina, vb. başlıklarda sorunlar geciktirilmeden çözülmelidir. Sık sık yaşanan kur şokları nedeniyle çoğu ithal olan ilaç, tıbbi cihaz ve medikal araçlara erişimde güçlük yaşayan engelliler desteklenmelidir.

 SMA, Serepral Palsi, SSPE ve Down Sendromu olan kişilerin, nadir hastalığı olanların ve ailelerinin sorunları gerekli sosyo-psikolojik ve ekonomik destekten yoksun olmaması için, ihtiyaç temelli ve bir hak olarak adil bir kamu hizmet sunulmalıdır. Engellilerin bakım yükü sosyal güvenceye alınmalı ve çoklu engeli olan kişilere ve ailelerine kapsamlı bir destek sunulmalıdır.

 Rehabilitasyon ve özel bakım merkezlerinin fiziksel altyapı yetersizlikleri sunulan hizmeti olumsuz etkilerken bu yerlerde çalışan kişilerin güvencesiz olması kalıcı sorunlara yol açmaktadır. Güvencesiz çalışma sonlandırılmalı ve bu hizmetler kamucu bir yaklaşımla verilmelidir.

Ve son olarak “Engelli” kavramı sadece engel olanlara yönelik olarak kullanılmalı, olağan engelliler “normal” olarak tanımlanmalı ve yaşamın her alanında eşit kılınmalıdır. İlgisine, tercihine ve yeteneğine göre yaşama ortak edilmelidir ve bir lütuf değil bir hak olarak…

Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/05/2024 08:49:48 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13483

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Ornitoloji
Yağ
İnsanlar
Antik
Acı
Yeni Koronavirüs
Maymun
Homo Sapiens
Protein
Komplo
Hominid
Mucize
Elektron
Taklit
Sars Mers
Patojen
Ağız
Element
Fobi
Sayı
Hematoloji
Uyku
Nanoteknoloji
Dinozor
Para
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close