Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dogru mu?

Bilimsel inanc

Dogru mu? Tuğba Kobal Yılmaz
Tuğba Kobal Yılmaz
1 dakika
10
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Dusuncelerimizden, dogru ve yanlis algilarimizdan, etik bilgimizden, fizik kurallarimizdan, yasadigimiz ve yaslandigimizdan o kadar eminiz ki zamanin ve uzayin mutlak olmadigi gercegini unutacak kadar tecrubeli zannediyoruz kendimizi.

Leonardo Da Vinci ile ayni donemde yasama sansimiz olsaydi ve referans olarak kendisini kabul etseydik nesnelerin hizinin dustukce yavasladigini; William Thompson 'dan hayatin 20 milyon yil kadar once basladigini; Tesla 'nin asla ve asla nukleer guce ulasamayacak oldugumuzu duyacak ve donemsel gerceklik kapsaminda kabul edecektik. Nobel odullu nukleer fizikci Ernest Rutherford ise izafiyet (gorelilik) teorisini tamamen reddiyordu, Kanada'li astronom ve matematikci Simon Newcomb agir cisimlerin havada uzun sure kalamayacagi dusuncesiyle gunumuz ucak teknolojisini hic hesaba katmiyordu.

Adina zaman dedigimiz izafi alginin getirdigi deneyleme ve aktarilan bilgilerin kullanim imkani sayesinde eskiden dogru bildigimiz bir cok bilginin bugun yanlis oldugunu goruyoruz; peki bugun bildiklerimizin dogrulugunu mutlak sekilde kabul etmek hangi insani psikolojik davranisimizin evriminin sonucu ?

Tüm Reklamları Kapat

Ilk atalarimizdan gunumuze kadar suregelen biyolojik ve kulturel gelisimimiz bize yasadigimiz envanter icinde "Neden?" ve "Nasil" sorularini sormamiza imkan sagladi; beynimizin hacimsel buyumesi ve algilama yontemlerimizin kulturel gelisimiyle "anlama" istegine donustu. Fakat bizler yine de canli reaksiyonlari gosteren metobolizmalardan meydana geliyorduk ve belirsizlikler, cevabi olmayan sorular bizim 'hayatta kalma' ve 'guvende olma' durtulerimizi tehlikeye atiyordu.

Neolitik (cilali tas devri) donemden elde ettigimiz verilerde dahi gordugumuz cevreyi anlama ve kendini guvende hissetmek icin, yanitini bilmedigi sorulara hikayeler uretme davranisimiz; atalarimizdan bize kalan ve gunumuzde devam ettirdigimiz bir ozelligimiz. Bilinen haliyle sadece galaksimiz icinde dahi tahminen 160 milyar gezegen oldugu ve yalnizca gunes sistemimizde bulunan 8 gezegeni dahi kesfedememisken; tum evreni ve ote yasamlari anladigimiza inanmamizi baska turlu aciklayamazdik. Cevabini bilmedigimiz sorulari, varligini dahi ispatlayamadigimiz ogelere atfetmek aslinda on binlerce yaptigimiz kalitsal bir davranisimiz.

Bugun dogru bildigimiz tum degerler de, zamanin getirisi bilim isiginda gunun birinde ilkel olacak; ve bizler bugun Neolitik cagdaki inanclari reddettigimiz gibi, gelecek nesiller de bizim inanclarimizi ayni alaycilikla unutmus olacak. Aslinda henuz hic birsey bilmedigimiz gercegini anlayacak kadar uzun yasamayacagiz, fakat bunu anlayabilecek kadar bilimsel dusunmek bizi cagimizin bir adim onune gecirecek. Cunku bilmedigini bilen, ogrenmek ister.

Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/05/2024 13:19:08 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13960

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Ornitoloji
Yağ
İnsanlar
Antik
Acı
Yeni Koronavirüs
Maymun
Homo Sapiens
Protein
Komplo
Hominid
Mucize
Elektron
Taklit
Sars Mers
Patojen
Ağız
Element
Fobi
Sayı
Hematoloji
Uyku
Nanoteknoloji
Dinozor
Para
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close