Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bilimin Yetersizliği Safsatası

Bilimin Her Şeyi Açıklayamaması Yetersiz Olduğu Anlamına Gelir Mi?

Bilimin Yetersizliği Safsatası
3 dakika
70
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Bildiğiniz gibi bilim karşıtları bilime her saldırdıklarında genellikle "Bilim X konusuna bir cevap verememiştir. O yüzden bizim öne sürdüğümüz Y iddiası doğrudur." yahut "Bilim her şeyi bilemez. Ondan dolayı bizim öne attığımız/desteklediğimiz Y iddiası doğrudur." gibi laflar ederler. Halbuki bu kişiler genellikle bilimsel yöntemden bile bihaberdir ve bundan dolayı kendi iddialarını "pazarlamak" için bu tür iptidai laflar edebilirler.

Zaten bilimsel yöntemin amacı, bir anda her şeyi tüm çıplaklığıyla bulmak değildir (ki, bunun olma ihtimali pek de yüksek değil zaten). Bilimsel yöntem gerçeğe en yakın, yani olabildiğince daha az yanlış cevabı vermek için uğraşır. Örneğin "Günde 250 gram patlıcan yemek, kanser hastalarının kanseri hızlı bir şekilde yenme olasılığını %70 arttırıyor." gibi bir iddianız varsa buna kanıt olarak her gün 250 gram patlıcan yiyen ve kanseri yenmiş birini öne süremezsiniz; çünkü belki de kişinin kanseri yenme sebebi genlerinde olan bir mutasyondur ve siz, bu kişi günde 250 gram patlıcan yiyor diye onun kanseri yendiğini düşündünüz. Halbuki sebebi çok daha farklıydı.

Peki bilim bu tür bir iddiaya nasıl cevap verirdi? Tabii ki bilimin boş hipotezini kullandıktan sonra bunun hakkında araştırmalar yaparak. Bu tür bir durumda öncelikle yüksek ihtimalle bir deney ve bir kontrol grubu kurulup deneylere başlanırdı (gruplar ne kadar kalabalık olursa o kadar iyi olur). İlk kanser hastası gruba (deney grubu), her gün 250 gram patlıcan yedirilir ve vücutlarındaki kanser hücresinin bu kadar patlıcana ne tepki verdiği gözlemlenirdi ve öbür grup, yani patlıcan yedirilmeyen kontrol grubuna kıyasla kanseri daha hızlı yenip yenmedikleri araştırılıp deney bitiminde alınan bu verilerle bir makale yazılırdı ve deneyin sonuçları bilim dünyasıyla paylaşılırdı. Üstüne üstlük "Belki de bu deneyi yapan bilim insanı kendi inançlarına yenik düşüyordur." denilerek aynı deney bu sefer farklı bilim insanlarınca, farklı deneklere çift kör deney unsurları kullanılarak tekrardan yapılırdı.

Tüm Reklamları Kapat

Bilim, evreni ve evrendeki olguları bilimsel metot sayesinde inceler ve anlamaya çalışır. Bilim, belirli bir "davası" yahut misyonu olan bir kurum değildir. Yalnızca bilim insanlarının desteklediği bir siyasi görüş, misyon yahut hedef olabilir. Yani bilim taraf tutmaz. Ayrıca bilimin her şeyi açıklamak gibi bir derdi de yoktur. Veriler bulmak bilimin, bunlar üzerinden çeşitli teoriler geliştirip bahsi geçen bilimsel gerçekleri açıklamaksa bilim insanlarının işidir. Örneğin; ölümden sonra yaşam, Tanrı'nın varlığı ve bunlara benzer öbür metafizik şeyler bilimin açıklama sınırlarının ötesindedir; çünkü bunların hepsi özneldir ve kişiden kişiye farklı anlamlar ifade edebilirler. Bunlar hakkında bir ölçüm ve de gözlem yapılamadığından dolayı ise bilimin boş hipotezinden ötürü aksi ispat edilene kadar yok sayılırlar.

Ancak yukarıda bahsi geçen ve bilim tarafından hâlâ çözülememiş olan şeylerin olması, bilimin yetersiz olduğu anlamına değil, verinin yetersiz olduğu anlamına gelir. Bilim yeteri düzeyde verinin olmadığı bir alanda boş spekülasyonlar yapmaz ve onun yerine çok net bir şekilde "bilinmiyor" der. Örneğin konu Stonehenge'deki ağır taşların nasıl taşındığına dair bir husussa bu tür bir durumda bilimsel araştırmalarla öncelikle heykellerin yapıldığı döneme ait inşaat teknikleri, yakınlarda bir taş madeni olup olmadığı, varsa (yahut yoksa) bu taşların o bölgeye nasıl getirildiği gibi birçok konu üzerine araştırmalar yapılırdı. Eğer bunları bilmemiz de yapının nasıl yapıldığına dair bir açıklama yapmamıza olanak sağlamıyorsa yine bilim aynı şekilde konunun bilinmediğini söyler. Lakin böyle bir durumun ortaya çıkması, bilimin yetersizliğinden değil, verinin yetersizliğindendir. Ki, bilim dünyasında eksik ve yetersiz veriyle hazırlanmış olup gereksiz bir özgüvenle kamuoyuna sunulan çoğu açıklama genellikle geçerlilik kazanmadığı gibi bu açıklamayı yapan bilim insanlarının kınanmasına ve ayıplamasına neden olabilir.

Eğer ki iddianız; bilimin kanserin tedavisini bulamadığı, Tanrının varlığı yahut yokluğu hakkında net bir şey söylemediği, ölümden sonra neler olduğunu bulamadığı, Dünya dışı yaşamın olup olmadığı hakkında net bir şey diyemediği için bilimin yetersiz olduğuysa bilin ki bunları açıklamak için bilim yetersiz değil, yalnızca yeterli düzeyde sağlam veri yok. [1]

Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ T. Uyar. (2019). Safsatalar. ISBN: 978-605-311-555-7. Yayınevi: Destek Yayınları. sf: 256.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 01/05/2024 23:32:22 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11659

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
İnfografik
Elektron
Kozmoloji
Gerçek
Patojen
Sıcak
İlişki
Astronomi
Antik
Bilim Tarihi
Türlerin Kökeni
Kuşlar
Hücreler
Bilim
Skeptisizm
Göğüs Hastalığı
Halk Sağlığı
Klinik Mikrobiyoloji
Albert Einstein
Tohum
Hormon
Karbondioksit
Ölçüm
Asteroid
Ağız Sağlığı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close