Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kek Miksleri ile İlişkili E. coli Salgını: Kek Yaparken Çiğ Hamur Tüketmekten Kaçının!

Kek Miksleri ile İlişkili E. coli Salgını: Kek Yaparken Çiğ Hamur Tüketmekten Kaçının! Food Poisoning News
Birden Çok Eyalette Görülen Çiğ Kek Hamuru Kaynaklı E.coli Salgını
4 dakika
3,005

Çocukluğumuzda ebeveynlerimizin yaptığı o nefis kekleri ve kek karışımı kalıba dökülürken parmağımızı içeriğe batırıp tadına baktığımızı çoğumuz hatırlarız. Peki "Çiğ yenmez, karnın ağrır!" uyarısını da hatırlıyor musunuz? Söz konusu karın ağrısının nedeninin Escherichia coli (E. coli) isimli tehlikeli bir bakteri olduğu için, bu uyarıyı dikkate almamız gerektiğini tabii ki bilemezdik.

Bu yazıda, 27 Temmuz 2021 tarihinde E. coli'nin O121 isimli bir suşu (soy hattı) nedeniyle 16 kişinin çiğ kek hamuru ile enfekte olduğu salgından bahsederek, bu uyarının gıda-insan güvenliği açısından ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalışacağız.

E.coli O121 Nedir?

Günümüzde 200'den fazla E.coli serotipi, Shigatoksin üreten (STEC) E. coli olarak insanlardan izole edilmiş ve bunlardan 100'den fazla serotipin insanlarda hastalık yapıcı olduğu tespit edilmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

ABD'de E.coli O157:H7 en yaygın rastlanan, diğer STEC serogruplarına kıyasla Hemorajik Kolit ve Hemolitik Üremik Sendrom (İng: "Hemolytic Uremic Syndrome" veya kısaca "HUS") ile daha sıklıkla ilişkili olan serogrup olsa da, diğer ülkelerde (Arjantin, Almanya, Avustralya gibi) O157-harici STEC serogrupları kaynaklı salgınlar ciddiye alınması gereken bir toplum sağlığı sorunu haline gelmiştir. E. coli O121, bahsi geçen bu O157-harici STEC serogruplarından biridir.

Shigatoksin üreten E. coli O121, Hemorajik Kolit ve/veya HUS hastalarından izole edildiğinden beri Enterohemorajik E. coli (EHEC) olarak sınıflandırılır. Ayrıca O121 serogrubu Enteroinvaziv E.coli (EIEC) ve Shigella ile benzer virulans özelliklere sahip olmasıyla "Şigelloz-benzeri" semptomlara neden olmaktadır.

Son yıllarda O157-harici STEC serogruplarından O26, O103, O111, O121, O145 ve O45 kaynaklı gıda kaynaklı salgınlarda artış görülmesi dolayısıyla bu serogruplar, ABD Tarım Bakanlığı (USDA) ve Gıda Güvenliği ve Denetleme Servisi (İng: "Food Safety and Inspection Service" veya kısaca "FSIS") "Büyük Altılı O157-harici" olarak listelenmişlerdir. CDC'ye göre, 2000-2010 yılları arasında ABD'de görülen enfeksiyonların %83'üne Büyük Altılı serogrupları neden olmuştur. Yine CDC'ye göre ABD'de her yıl 265.000 STEC enfeksiyonu meydana gelmekte ve bu sayının %36'sı STEC O157, %64'ü ise O157-harici STEC kaynaklıdır. Bu 265.000 vakanın 3600'ü hastaneye yatmakta ve 30'u yaşamını yitirmektedir.

2021 Salgınının Detayları

CDC, 18 Temmuz 2021 tarihinde, Şubat ayından başlayıp 21 Haziran 2021'de bildirilen son vakaya kadar devam eden, E.coli ile ilişkili olduğu tespit edilen bir soruşturmayı duyurdu.

Tüm Reklamları Kapat

27 Temmuz 2021 tarihinde bildirilen son güncel bilgiye göre; Indiana, Illinois, Lowa, Massachusetts, Michigan, Nebraska, Ohio, Oregon, South Carolina, Utah, Virginia ve Washington olmak üzere 12 eyaleti kapsayan ve 16 kişiyi etkileyen E. coli O121 salgını tespit edilmiştir. 16 kişiden 7'si ciddi enfeksiyon semptomları ile hastaneye başvurmuş ve içlerinden 1 vakada HUS gelişmiştir. Salgında ölüm bildirilmemiştir.

Hastalardan edinilen bilgiler göz önünde bulundurulduğunda, CDC salgının kek karışımından yapılan çiğ hamurun tadına bakılmasıyla geliştiğini tespit etmiştir. Yetkililere göre, salgının raporlanan vaka sayısından çok daha fazla olmasının olası olduğu, çünkü diğer birçok gıda kaynaklı salgında olduğu gibi, çoğu vakanın hafif semptomlar göstermesi nedeniyle hastaneye başvurmadığı aktarılmıştır.

Bizim tahminimize göre salgına sebep olan ana unsur, yüksek olasılıkla kek hamuru içerisinde bulunan yumurtadır. Buna karşılık, tıpkı bu salgınla benzer olarak 2016'da ABD'de görülen un kaynaklı salgında olduğu gibi, kek hamuru içerisindeki un hammaddesi de salgının sebebi olabilir.

Gıdaları Çiğ Tüketmekten Kaçınınız: Un Dahil
Gıdaları Çiğ Tüketmekten Kaçınınız: Un Dahil
Food Safety News

2016'daki un kaynaklı salgında ise, ABD'de "Gold Medal" marka ismiyle üretim yapan bir un fabrikası, olası gözüken E. coli kontaminasyonu nedeniyle unlarını piyasadan geri çekmiştir. CDC'nin yapmış olduğu soruşturmada, un numunelerinde STEC O121 ve O26 suşları tespit edilmiştir. Salgın 24 eyalette görülmüş ve 63 kişi etkilenmiştir. 19 kişi hastanelik olurken 1 kişide HUS gelişmiştir. Salgında ölüm rapor edilmemiştir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

E. coli'den Nasıl Korunuruz?

Kendinizi bu tür salgınlardan korumak için bazı basit uyarıları dikkate alabilirsiniz:

  • Öncelikle, ebeveynlerin tavsiyesine uyulmalı, meyve-sebze gibi çiğ tüketilebilen gıdalar hariç hiçbir gıda çiğ tüketilmemelidir. Çiğ kek karışımına parmak batırmak suretiyle tadına bakmak veya undan yaptığımız çiğ hamurun tadına bakmak da buna dahildir. Çiğ tüketilen sebze-meyveler ise, tüketilmeden önce mutlaka sirkeli su ile dezenfekte edilmelidir.
  • En önemli gıda-insan sağlığı parametresi olan el hijyenine dikkat etmeli, lavabo kullanımından sonra ellerin sabun ve su ile yıkanmasına dikkat edilmelidir. Yemek hazırlanmadan önce, yenmeden önce ve yedikten sonra eller mutlaka yıkanmalıdır.
  • Evcil hayvanınıza dokunduktan sonra veya bahçenizde çiçeklerinizle-toprakla uğraştıktan sonra ellerinizi mutlaka yıkayınız.
  • Bebeğinizin altını değiştirmeden önce (bebeğinizi enfekte etmemek için) ve altını değiştirdikten sonra (kendinizi enfekte etmemek için) ellerinizi mutlaka yıkayınız.
  • Yemek hazırlarken, et-sebze-ekmek kesme tahtanızı ayırmanız; gıda mikrobiyologları, teknologları ve mühendisleri tarafından önerilen en önemli korunma mekanizmalarından biridir. Et kesmiş olduğunuz tahta üzerinde ekmeğinizi kesmeniz durumunda, ekmeğinize patojen bir bakterinin (E. coli gibi) kontamine olma olasılığı vardır.
  • Pişmiş ürünler ile çiğ ürünlerin kontaminasyonunu önleyiniz. Örneğin çiğ etin bulunduğu kaba, pişmiş etleri asla koymayınız.
  • Çiğ süt ve çiğ sütten yapılan tüm ürünlerden (peynir vb.) uzak durunuz.
  • Yemeklerinizi günlük pişirip tüketmeye çalışınız. Az pişmiş gıdaları tüketmekten kaçınınız.
  • Herhangi bir yüzme havuzunda, göl veya nehirde yüzerken su yutmaktan kaçınınız.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 8
  • Bilim Budur! 3
  • İnanılmaz 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • İğrenç! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • P. M. Fratamico, et al. (2003). Sequence Of The Escherichia Coli O121 O-Antigen Gene Cluster And Detection Of Enterohemorrhagic E. Coli O121 By Pcr Amplification Of The Wzx And Wzy Genes. Journal of Clinical Microbiology, sf: 3379–3383. | Arşiv Bağlantısı
  • CDC. E. Coli Outbreak Linked To Cake Mix. (28 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 28 Temmuz 2021. Alındığı Yer: CDC | Arşiv Bağlantısı
  • CDC. Multistate Outbreak Of Shiga Toxin-Producing Escherichia Coli Infections Linked To Flour. (29 Eylül 2016). Alındığı Tarih: 29 Eylül 2016. Alındığı Yer: CDC | Arşiv Bağlantısı
  • G. Çelik, et al. (2021). Survival Of Shiga Toxin-Producing Escherichia Coli (Stec) Serogroups During Production And Storage Of Yogurt. Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society, sf: 2689-2694. | Arşiv Bağlantısı
  • L. Gould, et al. (2013). Increased Recognition Of Non-O157 Shiga Toxine Producing Escherichia Coli Infections In The United States During 2000-2010: Epidemiologic Features And Comparison With E. Coli O157 Infections. Foodborne Pathogens and Disease, sf: 453-460. | Arşiv Bağlantısı
  • USDA. Detection And Isolation Of Non-O157 Shiga-Toxin Producing Escherichia Coli Strains (Stec) From Meat Products.. (24 Nisan 2010). Alındığı Yer: USDA (FSIS) | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/04/2024 08:56:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10986

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Matematik
Gazetecilik
Diyabet
Aile
2019-Ncov
Zehir
Deniz
İklim Değişikliği
Kedigiller
Mikrobiyota
Popülasyon
Ekonomi
Malzeme
Evrimsel Tarih
Hayvanlar
Mavi
Hücreler
İspat
Köpekler
İnsan Sağlığı
Adaptasyon
Amerika Birleşik Devletleri
Yer
Kitap
Oksijen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
G. Çelik, et al. Kek Miksleri ile İlişkili E. coli Salgını: Kek Yaparken Çiğ Hamur Tüketmekten Kaçının!. (22 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 24 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10986
Çelik, G., Bakırcı, Ç. M. (2021, September 22). Kek Miksleri ile İlişkili E. coli Salgını: Kek Yaparken Çiğ Hamur Tüketmekten Kaçının!. Evrim Ağacı. Retrieved April 24, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10986
G. Çelik, et al. “Kek Miksleri ile İlişkili E. coli Salgını: Kek Yaparken Çiğ Hamur Tüketmekten Kaçının!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 22 Sep. 2021, https://evrimagaci.org/s/10986.
Çelik, Gonca. Bakırcı, Çağrı Mert. “Kek Miksleri ile İlişkili E. coli Salgını: Kek Yaparken Çiğ Hamur Tüketmekten Kaçının!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 22, 2021. https://evrimagaci.org/s/10986.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close