Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yerçekimine Meydan Okuyan Gekoların Sırrı!

Yerçekimine Meydan Okuyan Gekoların Sırrı! newatlas
Geko
3 dakika
32
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Doğa, insanlığın varoluşundan beri sahip olduğumuz en büyük kütüphane ve ilham kaynağımız oldu. Yusufçuklardan ilham alarak helikopterleri, balıkçıl kuşlarından esinlenerek hızlı trenleri, yunusların birbiriyle iletişimlerini taklit ederek sonar sistemlerini geliştirdik. Peki bir geko bize yer çekimine nasıl meydan okuyabileceğimizi öğretebilir mi?

Gekolar Nasıl Yerçekimine Meydan Okur?

Geckolar hava soluyan ve kendi iç vücut ısılarını düzenleyemeyen sürüngenler sınıfına ait canlılardır. Genellikle küçüktürler ve gece avlanmayı severler.[1]

Gekoların "ayak parmaklarında" yapışkan pedleri vardır ve bu pedler sayesinde duvar, cam gibi dikey yüzeylere tırmanabilir ve hatta yatay bir tavanda kolaylıkla baş aşağı durabilirler. Gekolara dışarıdan bakıldığında yatay ve dikey zeminlere güçlü bir yapıştırıcı ile yapışmış yapıştırılmış gibi görünürler ancak yapıştırıcıların aksine ayaklarını istedikleri zaman kaldırabilirler. Böylece bu ilginç canlılar bir yandan yer çekimine meydan okurken diğer yandan kolayca hareket edebilirler.

Tüm Reklamları Kapat

Geckonun ayağında bulunan pedlerin yakından görünümü
Geckonun ayağında bulunan pedlerin yakından görünümü
Wikipedia

Geko'nun yüzeylere tutunabilmesinin sırrı, ayaklarında bulunan yapışkan pedlerindeki mikro ve nano ölçekli yapılarda yatmaktadır. Pedler dışarıdan bakıldığında tek parça gibi gözükmekle beraber bir elektron mikroskobu kullanılarak incelendiğinde, yapışkan pedlerin 'setae' olarak adlandırılan bir dizi minik tüyleri taşıdığını göstermektedir. Bu tüyler yaklaşık 50 ila 100 mikron uzunluğunda olmakla beraber uçlara doğru gidildikçe, tüyler yaklaşık 100 nanometre çapında daha ince dallara ayrıldığı görülmektedir.[2]

Gekolar ayaklarını bir yüzeye koyduğunda bir yapışma kuvveti ortaya çıkar. Bu kuvvetin nasıl ortaya çıktığını açıklamak için başlıca iki büyük hipotez ortaya atılmıştır.

Birinci hipoteze göre, gekoların ayağında ince bir su tabakası kılcal etki oluşturarak bir kuvvet meydana getirir. Bu durumda, su molekülleri ve su-yüzey etkileşimlerinin bir sonucu olarak, suyun bir yapıştırıcı gibi davranmasını sağlar. Bununla birlikte, ikinci teori ise lise kimya derslerinden hatırlayabileceğimiz van der Waals kuvvetlerinin etkili olduğunu öne sürer. Van der Waals kuvvetleri moleküller etrafındaki elektron dağılımlarındaki dalgalanmalardan kaynaklanan anlık ve indüklenmiş elektrik dipolleri arasındaki etkileşimlerdir.

Yapılan deneysel çalışmalarda bu hipotezlerden birinin ortadan kaldırılabileceği kanıtlanmıştır. Eğer Geko'nun yüzeylere yapışma yeteneğinden kılcal kuvvetler sorumlu olsaydı, bir geko ayağının hidrofobik (suyu sevmeyen) bir yüzeye yapışması mümkün olmazdı çünkü böyle bir yüzey için suyun yüzeyde ince bir tabaka oluşturması mümkün olmayacak ve sonuç olarak kılcal kuvvetler mevcut olmayacaktır. Öte yandan, geko ayaklarının yapışkan özelliklerinin nedeni van der Waals kuvvetleri olsaydı, geko hidrofilik (suyu seven) ve hidrofobik yüzeylere eşit derecede yapışma yeteneğine sahip olurdu. Yapılan deneylerde, bir gekonun yüzeye yapışma yeteneğinin yüzeyin hidrofobik/hidrofilik doğası ile bir ilişkisi olmadığı görüldü. Böylece, gecko ayak tabanlarının dikkat çekici özelliklerinin van der Waals kuvvetlerinden kaynaklandığı sonucuna varıldı.[3]

Tüm Reklamları Kapat

Esasen, geko ayağını bir yüzeye bastırdığında ayağındaki moleküller yüzeydeki moleküllere o kadar yakınlaşır ki iki yüzey üzerinde bulunan elektron bulutları karşılıklı olarak etkileşime girer. Bu etkiyi zihninizde daha iyi canlandırabilmek için aşağıdaki animasyonu izleyebilirsiniz.

Ayakların mikro/nano yapısı, pedlerin yüzeye yeterince yaklaşmasını ve gerekli kuvveti oluşturmak için yeterli temas alanının olmasını sağlamak için çok önemlidir. Yapışma kuvveti, büyük ölçüde pedler üzerindeki tüyler ve yüzey arasındaki açıya bağlıdır. Bu nedenle, geko ayağını yüzeyden ayırmak için ayağını farklı bir açıyla çeker. Çok dikkatli bir şekilde aşağıdaki videoyu izlerseniz ayaklarını belirli bir açıyla yüzeyden kaldırdıklarını görebilirsiniz.

Pratik Uygulamaları

Günümüzde gekolardan ilham alınarak geliştirilmiş malzemeler bulunmakla birlikte geliştirme çalışmaları günümüzde hala devam etmektedir. Hayal gücümüzü kullanarak bu malzemelerin kullanılabileceği birkaç uygulama düşünelim. Örneğin bir uzay istasyonuna tamir için gönderilen bir robotun uzay boşluğuna savrulmadan istasyonun üzerinde hareket ederek arızayı noktasına ulaşması veya Marsa keşif için gönderilen bir robotun dik bir yamaçtan en kısa şekilde çıkması verilebilecek pek çok örnekten sadece birkaçı.

Sonuç

İnanılmazdır ki bugün bir yusufçuk ayaklarımızı yerden kesecek teknolojinin ilham kaynağı, minik bir geko ise uzay görevlerinde kritik bir parçası olabiliyor. Yaşadığımız gezegende bulunan milyonlarca canlı türü ve keşfedilmeyi bekleyen canlılar düşünüldüğünde ayaklarımızın altında bulunan bu mavi gezegenden öğrenilmeyi bekleyen sıradaki gizem yanı başımızda olabilir!

Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • İnanılmaz 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/05/2024 06:04:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11657

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Ornitoloji
Yağ
İnsanlar
Antik
Acı
Yeni Koronavirüs
Maymun
Homo Sapiens
Protein
Komplo
Hominid
Mucize
Elektron
Taklit
Sars Mers
Patojen
Ağız
Element
Fobi
Sayı
Hematoloji
Uyku
Nanoteknoloji
Dinozor
Para
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close