Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İnsan Doğasının Geleceği Üzerine Bir Deneme

İnsan Doğasının Geleceği Üzerine Bir Deneme STEAMDAİLY
2 dakika
165
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

İnsan, Homo habilis’ten itibaren alacak olursak, 2,5 milyon yıldır sürekli gelişiyor. Bu gelişimi, evrimi de doğaya göre; doğada meydana gelen değişikliklere göre belirleniyor. Elleri şempanzeden farklı olarak, alet yapmaya göre gelişiyor (Şempanzeninki daha çok ağaçlara tırmanmak üzere). Alet yapınca haliyle beyni de gelişme gösteriyor. Ancak bugünkü konumuz insanın evrimi değil. Bugün, insan doğasının geleceği hakkında düşündüklerimi yazmak istiyorum.

Tüm yukarıda bahsedilen gelişmelere kıyasla bugün şehirlerde yaşıyoruz. Pek çoğumuz alet yapmadan, başkalarının verdikleri ile hayatımızı geçiriyoruz. Neredeyse hiç yürümüyoruz. Her yere araçlarla gidiyoruz. Ayağımız toprağa dahi değmiyor pek çoğumuzun (Bir insanın günde en az 10 km yürümesi gerektiğini farz edersek). Tüm bunların sonucu olarak psikoloji ilaçlarının satımları dünyada rekor kırıyor.

Sizce de yanlış bir yolda değil miyiz?

Tüm Reklamları Kapat

Merak ettiğim bir soru var. Tüm bu “Gelişmemeye” teşvik eden şeylerin sonucunda nereye evrimleşiyoruz? Aslında biraz geriye bakarsak bir ipucu bulabiliriz. İnsanlar avcı-toplayıcılıktan tarıma geçtiklerinden sonra boyları kısalmıştır:

Yunanistan ve Türkiye’de bulunan iskelet kalıntıları, yaklaşık olarak 14.000 yıl önce son buzul çağının bitiminde, avcı-toplayıcıların ortalama uzunlujklarının erkeklerde 175 santim, kadınlarda ise 165 santim olduğunu ortaya koymaktadır. MÖ 3000 itibariyle, yani tarıma geçtikten sonra, bu ortalamalar erkeklerde 160 santime, kadınlarda ise 152 santime kadar düşmüştür.[1]

Bilmiyorum. Belki kemiklerimiz daha çok değişime uğrayacak. Belki daha fazla uzayacak, kısalacak. Bu benim alanım olmadığından geçiyorum.

Bir diğer soru, duyu organlarımız nasıl evrimleşecek? Avcı tehdidi ve diğer pek çok soruna karşı evrimleşmiş duyu organlarımız (Gözümüz, kulağımız, burnumuz vs.) ve buna bağlı olarak beynimiz nasıl bir değişime uğruyor ve uğrayacak?

“Beynimiz nasıl gerilesin, geçmişteki atalarımız telefon mu yapıyordu?” vs. Diyenler olacaktır. Peki, bilmiyorum: Tüm bunları yapan birkaç milyon (ya da belki 9 milyarda 1 milyar) insan mı belirleyecek insan beyninin evrimini, yoksa gününün çoğunu evden işe, işten eve geçiren; yürümeyen, psikolojik sorunlarla dolu milyarlarca insan mı?

Tüm Reklamları Kapat

Bana soracak olusanız, insan geleceğinin tehlike altında olduğunu düşünüyorum.

İçinde avcı genlerini taşıyan insanlara atom bombalarını, nükleer başlıklı füzeleri vb. verirsek ne olur bunların sonucunu birlikte gör(emey)eceğiz.

Sadece bu sorunlar değil sahip olduklarımız. Düşünmüyoruz. Düşünemiyoruz. Zihnimiz sistemin içinde kaybolmuş vaziyette. İnsanlar olarak toplu taşıma araçlarında, yürürken, bankta her yerde telefon vb. Şeylerle uğraşıyoruz. Yolda yürürken dahi müzik dinliyoruz. E peki ne zaman düşüneceğiz, gece yatmadan evvel 5 dakika mı?

Bir düşünün, düşünelim. Hayır, borçlarınızı değil. Sevgilinizi de değil! Ellerinize bakın. Yüzünüze bakın, gözünüze bakın, arkadaşınıza bakın, gökyüzüne bakın.... Tüm bunlar milyonlarca, hatta milyarlarca yılın eseri. Sanırım bu duygudan daha enterasan bir şey olamaz. Daha sonra en son ne zaman ait olduğunuz yere, doğaya gittiğinizi bir düşünün. Hani korktuğunuz hayvanlarla dolu olan doğaya! Gerçekten düşünün...

Okundu Olarak İşaretle
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 3
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Tom Standage. (2023). İnsanlığın Yeme Tarihi. Yayınevi: Maya Kitap. sf: 35.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/05/2024 21:47:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16964

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Ornitoloji
Yağ
İnsanlar
Antik
Acı
Yeni Koronavirüs
Maymun
Homo Sapiens
Protein
Komplo
Hominid
Mucize
Elektron
Taklit
Sars Mers
Patojen
Ağız
Element
Fobi
Sayı
Hematoloji
Uyku
Nanoteknoloji
Dinozor
Para
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close