Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

HATA, YOL YÜRÜYENİN İLK YOLDAŞIDIR!

Hata yapmaktan korkmak en büyük hatadır!

HATA, YOL YÜRÜYENİN İLK YOLDAŞIDIR!
3 dakika
7
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Hata yapmak; gençler için olağan, çocuklar için hak olmalıdır!

Biz insanlar evrimsel süreç içerisinde, gerek yazılı gerekse yazısız, sayısızca toplumsal uyum normu belirlemişiz. Her ne kadar çağımızda bunlar doğrudan cezalandırılmaktan kaçınmaya yönelik olarak, hatayı ta başından önleme içeriği taşısa da, aslında hata yapmanın bize özgülüğüne de atıfta bulunur.

Yani bir bakıma bu, hata yapmanın yaşamın olağan akışının istenmeyen, tercih edilmeyen bir yan çıktısı olduğunun kabulüdür de.

Tüm Reklamları Kapat

Neticede bizler toplumsal zorunluluklarımız gereği çok karmaşık bir yapının bileşenleriyiz. Haliyle gerek bu yapının karmaşıklığının bir neticesi ve bu yapıyı kavramamış olmaktan-bilmemekten gerek bu yapının kendi zorunlu devinimine ayak uyduramamaktan yahut ileriye dönük arayı daha hızlı açmaktan gerek çıkarlarımız ile örtüşmeyişinden ve bir tercihe zorlanışımızdan gerekse iradi ve kasti olarak hata yaparız.

Ders almak isteyen için bütün hatalar öğreticidir. Hele ki telafisi mümkün olan hatalar hem öğretici hem de bazen ön açıcı bile olabilir. Misal yazılı kurallarımızda hak olarak tanımlanmayan bir olgunun bir hakka dönüşebilmesi süreçleri öyledir. Önce fiili olarak var edilir, var olan yazılı (ve ya yazısız) toplumsal normlara aykırılık teşkil eder, ancak bir süre sonra karşı çıkılan şey ile toplumun gelişmeye dönük temel ihtiyaçları örtüşür ve var olan yazılı (veya yazısız) normlar fiili duruma göre revize edilir.

Bazı hatalar bilmeden de yapılabilir. Kanımca burada da temel kıstasımız niyet, ardından yapılan hatanın telafisinin mümkün olup olmadığıdır. Halk dilinde “kaş yapayım derken göz çıkarmak” olarak ifade edilen hatalar bu tip hatalardır.

Toplumun temel yapı taşlarına ve toplumun doğrudan bireylerine yahut toplumun kendisine yönelik, bilinçli ve iradi yapılan hatalar zaten hata olarak değerlendirilemez. Onlar artık suç kategorisinde değerlendirilir. (suç kavramının, bazen keyfi olarak da her muhalif olana yönelik bir argüman ve yaptırım aracı olarak kullanılabildiğini de hesaba katalım)

Tüm Reklamları Kapat

Buradaki kastımız hatanın masumiyetini ortaya koymak değildir. Sadece yaşamın olağan akışının bir parçası olduğuna yönelik ve gereğinden fazla abartılıp gereğinden fazla yaptırıma sebebiyet vermemesi gerektiğine yönelik dikkat çekmektir. Ya da yine halk tabiri ile hoşgörü gösterebilmektir.

Ki kanımca hoşgörü; hoş olmayan bir şeyi hoş görmek değil, hatanın olağanlığı üzerinden hata yapana, hatasını telafi edebilmesi ve hatasından ders çıkarabilmesi için ikinci bir şansı vermektir. Ki telafisi mümkün durumlarda herkes bir ikinci şansı hak eder.

Burada özgürlük alanlarının ihlali üzerinden ve haklı olarak bir itiraz yapılabilir. A’nın özgürlüğü, B’nin özgürlüğünün başladığı yerde biter. Genel tanımlamamız bu. Fakat yaşamın olağan akışında A ile B arasındaki çizgi hiçbir zaman düz olamaz. Genellikle S harfi (menderes akışı) gibidir. Kimi zaman A B’nin, kimi zaman da B A’nın alanına, bilerek bilmeyerek girer. Burada sınır olarak S harfinin varlığı hoşgörüye işaret eder.

Doğruyu yanlıştan ayırt edebilme yetisini, gerek yaş gerek aldığı eğitim düzeyi gerekse yılların verdiği tecrübe üzerinden kazanan bireyler için, hatanın hoş görülmesinde aksi ve katı bir tutum olağan sayılabilir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Fakat gençlerde bunu kabul etmek mümkün değildir. Hele ki çocuklarda bana kalırsa “hata yapmak” (telafisi mümkün olmak koşulu ile) gerek yazılı gerek yazısız toplumsal normlarda ve “evrensel” ölçekte bir hak olarak tanımlanmalıdır.

Neticede hata; yol yürüyenin ilk yoldaşıdır ve sadece hiçbir şey yapmayanlar hata yapmaz. Ki zaten o; hataların en büyüğüdür…

Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/05/2024 21:35:42 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13619

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Ornitoloji
Yağ
İnsanlar
Antik
Acı
Yeni Koronavirüs
Maymun
Homo Sapiens
Protein
Komplo
Hominid
Mucize
Elektron
Taklit
Sars Mers
Patojen
Ağız
Element
Fobi
Sayı
Hematoloji
Uyku
Nanoteknoloji
Dinozor
Para
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close