Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Güneş sistemi bilimine bağlı devasa çarpışmalar

çooooooooooook ilginç

Güneş sistemi bilimine bağlı devasa çarpışmalar görsellimiz
3 dakika
5
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Güneş sistemi bilimine bağlı devasa çarpışmalar

kaynakça :https://academic-oup-com.translate.goog/mnras/advance-article/doi/10.1093/mnras/stac1055/6587066?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=tr&_x_tr_hl=tr&_x_tr_pto=wapp. Yeni bir çalışma, evrendeki en büyük, en enerjik olaylardan bazıları ile kendi Güneşimiz tarafından desteklenen çok daha küçük, daha zayıf olaylar arasında derin bir bağlantı olduğunu gösteriyor.

Sonuçlar, NASA'nın Abell 2146'daki Chandra X-ışını Gözlemevi, Dünya'dan yaklaşık 2,8 milyar ışıkyılı uzaklıkta bulunan bir çift çarpışan gökada kümesi ile yapılan uzun bir gözlemden geliyor. Yeni çalışma, Nottingham Üniversitesi Fizik ve Astronomi Okulu'ndan Helen Russell tarafından yönetildi.

Galaksi kümeleri yüzlerce galaksi ve büyük miktarlarda sıcak gaz ve karanlık madde içerir ve evrendeki en büyük yapılar arasındadır. Galaksi kümeleri arasındaki çarpışmalar, büyük patlamadan bu yana tanık olunan hiçbir şeye benzemeyen muazzam miktarda enerji açığa çıkarır ve bilim adamlarına burada Dünya'da bulunmayan fizik laboratuvarları sağlar.

Tüm Reklamları Kapat

Abell 2146'nın yukarıdaki birleşik görüntüsünde, Chandra X-ışını verileri (mor) sıcak gazı, Subaru Teleskopu optik verileri ise galaksileri (kırmızı ve beyaz) gösteriyor. Bir küme (2 numaralı etiketli) gösterilen yönde sol alta doğru hareket ediyor ve diğer kümeyi (#1) yarıp geçiyor. İlkindeki sıcak gaz, diğer kümedeki sıcak gazla çarpışırken, süpersonik bir jet tarafından üretilen sonik bir patlama gibi bir şok dalgasını dışarı itiyor .

Şok dalgası yaklaşık 1,6 milyon ışıkyılı uzunluğundadır ve en kolay şekilde keskin özellikleri vurgulamak için işlenmiş X-ray görüntüsünün bir versiyonunda görülür. Ayrıca, 2. kümedeki sıcak gazın merkezi çekirdeği ve geride bıraktığı gazın kuyruğu da etiketlenmiştir. Çarpışmanın arkasında benzer büyüklükte ikinci bir şok dalgası görülüyor. "Yukarı akış şoku" olarak adlandırılan bu gibi özellikler, düşen kümeden sıyrılan gazın ve çevreleyen küme gazının karmaşık etkileşiminden kaynaklanır. Her kümedeki en parlak ve en büyük gökada da etiketlenir.

Süpersonik bir jet tarafından üretilenler gibi şok dalgaları, parçacıklar arasında doğrudan çarpışmaları içeren çarpışma şoklarıdır. Dünya'nın deniz seviyesine yakın atmosferinde, gaz parçacıkları başka bir parçacıkla çarpışmadan önce tipik olarak bir inçin sadece 4 milyonda biri kadar hareket eder. Tersine, galaksi kümelerinde ve güneş rüzgarında -Güneş'ten savrulan parçacıkların akışları- parçacıklar arasında doğrudan çarpışmalar, şok dalgaları üretemeyecek kadar nadiren meydana gelir, çünkü gaz inanılmaz derecede düşük yoğunluklu ve çok dağınıktır. Örneğin, galaksi kümelerinde parçacıkların çarpışmadan önce tipik olarak yaklaşık 30.000 ila 50.000 ışıkyılı seyahat etmesi gerekir. Bunun yerine, bu kozmik ortamlardaki şoklar, yüklü parçacıklar ve manyetik alanlar arasındaki etkileşimler tarafından üretilen "çarpışmasızdır".

Chandra, Abell 2146'yı toplam 23 gün boyunca gözlemleyerek, bir galaksi kümesindeki şok cephelerinden elde edilen en derin X-ışını görüntüsünü verdi. Abell 2146'daki iki şok cephesi, gökada kümeleri arasında bilinen en parlak ve en net şok cepheleri arasındadır .

Tüm Reklamları Kapat

Helen, "Bu şok cephelerini ilk kez bir doktora öğrencisiyken daha önceki, kısa bir Chandra gözleminde saptadım. Heyecan verici bir keşif ve ayrıntılı şok yapısını ortaya çıkaran bu derin, eski gözleme fantastik bir yolculuktu."

Bu güçlü verileri kullanan Russell ve ekibi, Abell 2146'daki şok dalgalarının arkasındaki gaz sıcaklığını inceledi. Elektronların esas olarak, güneş rüzgarında görülene benzer bir etki olan şok tarafından gazın sıkıştırılmasıyla ısıtıldığını gösterdiler. Isınmanın geri kalanı parçacıklar arasındaki çarpışmalarla meydana geldi. Gaz çok yaygın olduğu için, bu ilave ısıtma yaklaşık 200 milyon yıl boyunca yavaş yavaş gerçekleşti.

Chandra o kadar keskin görüntüler yapıyor ki, teoriden çok daha dar olması beklenen şok cephesini bulanıklaştıran rastgele gaz hareketlerinin ne kadarını gerçekten ölçebiliyor. Bu küme için saatte yaklaşık 650.000 millik rastgele gaz hareketlerini ölçerler.[1

Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/05/2024 13:51:04 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11889

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Nükleer
Hayvanlar
Yok Oluş
Diş Hekimliği
Olumsuz
Şizofreni
Sürüngen
Genom
Karanlık Enerji
Tardigrad
Asit
Tohum
Dinozorlar
Demir
Tercih
Yaşam
Samanyolu Galaksisi
Uluslararası Uzay İstasyonu
Yüz
Maske
Evrim Kuramı
Çocuk
Güç
Hindistan
Güneş Sistemi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close