Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Erbezleri ve Tek Eşlilik

Erbezleri ve Tek Eşlilik
4 dakika
26
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Bilim camiasında, insan ve diğer primatların eş bulma ve çiftleşme konusundaki benzerlikleri ve farklılıkları büyük bir merak konusu olmuştur. Aşağıdaki birkaç soruyu cevaplayarak bu konudaki bilginizi ölçebilirsiniz:

Primatlar arasında en büyük erbezleri kimdedir ve erbezlerindeki boyut farkları onlara ne kazandırır ve ne kaybettirir?

Erkekler neden dişilere göre daha iri bir vücuda sahiptir?

Tüm Reklamları Kapat

Harem büyüklüğü ve cinsiyetler arasındaki boyut farkı arasındaki ilişki nedir?

Eğer bu soruların iki tanesini cevaplayabildiyseniz tebrikler. Fakat bu soruların cevapları hakkında en ufak bir fikriniz yoksa bu makaleyi okumanızı tavsiye ederim.

Eğer birinci soruya ‘goril’ cevabı verdiyseniz sizi düzeltmek zorundayım çünkü bu sorunun doğru cevabı şempanzeler olacaktı. Şempanzeler 140 gramlık erbezleriyle primatlar arasında en büyük erbezine sahiptir. İnsanlar 40 gram, goriller ise yalnızca 35 gram ağırlığında erbezine sahiptir.

Bu fark, çiftleşme sıklığındaki farklılıklardan kaynaklanmaktadır. Primat türlerinin testis ağırlıklarının vücut ağırlığına göre büyük farklılıklar gösterdiği uzun zamandır bilinmektedir. Son zamanlarda Pongidae'nin (büyük maymunlar) üç türü arasında testis ağırlıklarındaki eşitsizliğin farklı üreme sistemleriyle ilişkili olduğu ileri sürülmüştür. Erkek orangutanlar nadiren çiftleşir ve bir dişi kızgınlığa girdiğinde normalde yalnızca bir erkekle çiftleşir. Dişi bir goril doğum yaptıktan sonra 3-4 yıl boyunca cinsel aktivite göstermez. Bu yüzden birçok dişiden oluşan haremlere (harem başına 3-6 dişi) sahip goril yılda sadece birkaç kere çiftleşebilir. Bununla birlikte, şempanzelerde birçok erkek, kızgın dişilerle haftada birkaç kez çiftleşebilir, bu yüzden her erkeğin diğer erkeklerle rekabet edebilmesi için yeterli miktarda sperm biriktirmesi gerekir. Dolayısıyla şempanzelerde, spermatojenik doku hacmi ve dolayısıyla testis boyutu goril veya orangutandan çok daha büyüktür. Eğer bu doğruysa, bu, her kızgın dişiyle birden fazla erkeğin çiftleştiği primatların, tek erkek yetiştirme sistemlerine sahip primatlara göre vücut ağırlıklarına göre daha büyük testislere sahip olmaları gerektiği anlamına gelir.

Tüm Reklamları Kapat

Canlılarda tek eşlilik ve çok eşlilik canlıdan canlıya değişir. "Eğer başka bir gezegenden dünyaya gelen bir zoolog insanların anatomisine baksaydı, anında bizim çok eşli olduğumuz kanısına varırdı." Bunun sebebi erkek ve dişiler arasındaki boyut ve kilo farkıdır. İnsanlarda, erkekler kadınlara göre 7% daha uzun ve yüzde 25% ağırdır. Bu durum çok eşli canlılarda eş sayısı ile cinsiyetler arası boyut farkı doğru orantılı arttığından kaynaklanır. Haremlerinde 7’ye kadar dişi bulundurabilen yakın akrabamız olan gorillere baktığımızda erkekler dişilerden 1,5-2 kat daha büyüktür. Erkekleri ortalama üç ton ve dişileri ortalama üç yüz kilo olan güney foklarının hareminde ise erkek başına elli dişi düşer. Fakat cinsiyetler arası boyut farkı olmayan gibon ve kanada turnası gibi canlılarda ise tek eşlilik görülür. Bu tür farklılıkların görülmesinin sebebi haremlerin büyüdükçe erkeklerin dişiler için rekabete girmesidir ve bu tür rekabetlerde önemli olan vücut büyüklüğüdür. Fakat evrim süreci yedi milyon yıl önce diğer primatlardan ayrılan atalarımız için aynı durum geçerli midir yoksa yedi milyon yılda gerçekleşen evrimimiz bizi farklı bir noktaya mı sürüklemiştir?

Bizi diğer primatlardan ayıran en büyük özelliklerimizden biri yerçekimine karşı koyarak dik yürümeye başlamamızdır. Dik yürümeye başlamamızın altındaki önemli nedenlerden biri ise ellerimize duyduğumuz ihtiyaçtır. Gelişmiş pençe veya diş yapısına sahip olmadığımızdan dolayı avlanmak için kendi aletlerimizi yapmak zorunda kaldık. Bu durum el becerilerimizi geliştirmemizi ve diğer canlılara üstünlük kurmak için beynimizi kullanmamızı sağladı. Fakat dik yürümek her ne kadar yararlı gözükse de anatomik yapımızda bazı sorunlara sebep olmuştur. Eğer kambur oturduğunuzda sırtınız ağrıyorsa ya da büyükleriniz bel ağrısı ve fıtık gibi sorunlar yaşıyorsa bunun sebebi dik yürümemizin vücudumuza aykırı olmasındandır. Dik yürümemizin en büyük sonuçlarından biri ise dişilerin vajinal bölgelerinin daralmasıdır. Bu durum annenin doğumdan sonra ölme riskini büyük ölçüde arttırmıştır.

Aynı zamanda vajinal daralmanın sonucu olarak insan yavruları oldukça savunmasız doğarlar, yavaş olgunlaşırlar ve genellikle her iki ebeveynden de yatırım alırlar. Bu bir sorun gibi gözükse de erken doğmamızla birlikte beynimiz daha uzun süre gelişmiştir ve bu sayede insanın en büyük silahı beyni olmuştur. İnsan yavrusunun yiyecek elde etmede ve kendi başına hayatta kalmada başarısız olmasının nedeni mekanik ve zihinsel olarak ikiye ayrılır. Öncelikle yiyecek elde etmede gerekli olan silahları yapmak için yıllarca gelişimin ardından parmaklarını uyumlu bir şekilde hareket ettirebilmesi gerekir ve kimse avcı-toplayıcı bir çocuktan kano yapmasını veya mızrak sivriltmesini bekleyemez. Zihinsel açıdan baktığımızda insanlar beyinlerini, yiyecek bulmada diğer canlılardan daha fazla kullanırlar. Kısacası bir avcı-toplayıcı çocuğu yiyecek bulmaya göndermeden önce ona hangi bitkiyi toplayacağını ve nasıl toplayacağını öğretmeniz gerekmektedir. İnsan yavruları bu tür konularda yetersiz olduğundan dolayı on yıla kadar yetişkinlere ihtiyaç duyarlar. Bu durum insan yavrularının anne ve baba tarafından birlikte bakılması gerektiğini göstermektedir. Diğer primatlara baktığımızda orangutanların sperm vermek dışında çocuğa bir katkısı olmadığını görürüz. Şempanzelere baktığımızda ise baba şempanze birden çok dişiyle çiftleştiğinden hangi yavruya babalık yapacağını bilemez. Fakat insanlarda babanın tek bir cinsel eşi olduğundan hangi yavrunun kendisine ait olduğunu bilir ve yavrunun bakımına önemli katkılar sağlar. Anlattıklarımdan yola çıkarak insanların ‘Üçüncü Şempanze’ kitabında bahsedildiği gibi ‘orta derece çok eşli’

olduğunu söyleyebilirim. Bu tanımda bahsedilen, çoğu erkeğin sadece bir aileyi geçindirebilmesi, fakat güçlü ve varlıklı erkeklerin birden fazla eşe sahip olabilmesi ve birçok çocuğa babalık edebilmesidir.

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • J. Diamond. The Third Chimpanzee: The Evolution And Future Of The Human Animal. ISBN: 9780060845506.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/05/2024 10:48:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15510

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Ornitoloji
Yağ
İnsanlar
Antik
Acı
Yeni Koronavirüs
Maymun
Homo Sapiens
Protein
Komplo
Hominid
Mucize
Elektron
Taklit
Sars Mers
Patojen
Ağız
Element
Fobi
Sayı
Hematoloji
Uyku
Nanoteknoloji
Dinozor
Para
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close