Paylaşım Yap

Antropolog Eugène Pittard ve Türk(iye) Hayranlığı

Antropolog Eugène Pittard ve Türk(iye) Hayranlığı https://mustafakemalim.com/1931-1935-ataturk-fotograflari/screenshot-2017-10-7-ataturk_albumu_1-pdf144/
4 dakika
112
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat
1938 Nisanında Atatürk ile son kez görüşme onuruna eriştim. Acı çekiyordu. Kötüye giden sağlık durumuna rağmen Saray’da Türkistan halkının nereden geldiğini ve günümüz Anadolu’suna yerleşmek için izledikleri güzergâh konusunda konuştuk. Son görüşmemiz aklıma geldikçe hala heyecanlanıyorum.[1]

Böyle yazar Atatürk ile son görüşmesini antropolog Eugene Pittard.

İsviçreli bir antropolog olan Pittard; 1916 yılında Cenevre Üniversitesinde Antropoloji Profesörü, 1919 yılında da aynı üniversitede Ordinaryüs Profesör olmuştur. Carl Vogt ve Emile Yung gibi önemli isimlerin öğrencisi olan Pittard, Cenevre Üniversitesi’nin Bilimler Fakültesinde dekanlık ve ardından aynı üniversitede rektörlük yapmıştır.

Pittard’ın Anadolu sevgisi 1928 yılında yaptığı bir gezi ile başlar:

Tüm Reklamları Kapat

Pittard, 1928 yılında Marsilya’dan başlayarak Atina üzerinden Çanakkale’ye gelmiş ve İstanbul’a geçerek Anadolu’nun pek çok yerini kapsayacak bir geziye başlamıştır. Pittard, bu gezi sırasında bir süre Ankara’da kalmış, ardından Kayseri’ye, oradan Sivas’a geçmiş ve ardından Malatya, Adıyaman’a, oradan da Adana’ya gitmiştir. Anadolu gezisi sırasında Fırat ve Dicle nehirleri kenarından Elazığ ve Diyarbakır’a uğrayan Pittard, Ürgüp ve Göreme’den sonra Nevşehir ve Aksaray üzerinden Konya’ya gitmiştir. Pittard’ın gezisi bunlarla sınırlı kalmamıştır. Konya’dan Afyon’a, oradan da Manisa ve İzmir’e giden Pittard, Aydın, Nazilli ve Dinar’dan Kütahya ve Eskişehir’e uğramış ve ardından da Bursa’ya geçmiştir.[2]
Anadolu'da bir gezide...
Anadolu'da bir gezide...

Pittard, bu gezisini bir kitap haline getirmiştir (Bu kitap daha sonra da ‘Anadolu’ başlığıyla Reşat Nuri tarafından Türkçeye çevrildi). Bu kitapta Pittard sadece Anadolu’nun tarihi üzerinde durmamış, yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin gerçekleştirdiği yenilikleri de hayranlıkla yazmıştır.

Cenevre’de Türk öğrencilerin “Baba” diye nitelendirdikleri Pittard, Türklerin batıda anlatıldıkları gibi olmadıklarını da “Anadolu” eserinin girişinde yazmışıtır.

Yeni Türkiye Cumhuriyeti hakkındaki görüşlerini şöyle anlatır Pittard:

Elli seneden beri her memleketin hariciye dairesinde ‘Hasta Adam’dan ve yakın olan ölümünden bahsediliyordu. 1923’te Avrupa eline bir kurşun kalem alarak dünya haritasından Türkiye’yi çizmeye koyulmuştu. Şu satırları yazdığım 1929’da Türkiye, kendisini evvela mazisine sonra da genç devlet adamlarının bir milli âr addettikleri kapitülasyonlara bağlayan rabıtaları kesmiş olan mamur ve mesut bir memlekettir.

Tüm Reklamları Kapat

O, bugün, serbest bir devlettir. İnkâr olunamaz ki Lozan muahedesi Türkiye’yi büyüttü. Son on senenin tarihinde zaferi hazırlayan ve yapan Mustafa Kemal’in arkadaşları arasında muzaff er bir kumandan ve yüksek bir müzakereci olan İsmet Paşa’dan başka en bedbaht, en mahkûm memleketlerin en buhranlı zamanlarında bazen zuhur edip vatanın nefesi kesilmiş olan bünyesine hayat veren, onu alaka ile temaşa edenlerin hayretle dolu gözleri önünde canlandıran asker ve siyasiler de var. Daha 1923’te birçok kimseler Türkiye’nin yenileşmesine bakarak mucizeden bahsettiler. Filhakika bu, bir mucizedir. Binaenaleyh Avrupa, muhtelif siyasi ve iktisadi sebeplerden dolayı bugünkü Türkiye’yi tanımak mecburiyetindedir.[2]

Bu eserinden dolayı olacaktır ki Pittard, yaklaşık 10 yıl sonra toplanacak olan İkinci Türk Tarih Kurultay’ına bir davetle katılma fırsatı bulmuştur. Bu kurultayda, Atatürk’ün isteği üzerine “Neolitik Devirde Küçük Asya ile Avrupa Arasında Antropolojik Münasebetler” başlıklı konuyu anlatır.

Bu konferanstan yaklaşık bir yıl sonra, Pittard yeniden Türkiye’ye gelir. Bu gelişinde eşini de getiren Pittard’a ve eşine Afet İnan eşlik eder konferanslarında. Ayrıca Atatürk’ün bir kararnamesiyle de Pittard’a bu gezisi için para verilir. Pittard ve eşi, Ankara’dan sonra İstanbul’a uğrarlar ve yaklaşık bir ay sonra ülkeden ayrılırlar.

Atatürk ve Pittard
Atatürk ve Pittard
Tarihinin en muzlim bir anında, Türkiye’nin rastlamak şerefi ne ve saadetine nail olduğu harikulade adama, İstanbul’da ve –biraz inzivaya çekilip dinlenmek maksadıyla Yalova’da, kazıklar üzerinde yaptırdığı evde müteaddit defalar yaklaşmak imtiyazına mazhar oldum. Bazıları gelip geçici denecek kadar kısa, bazıları uzun olan bu telakkilerden ne gibi hatıralar muhafaza ettiğim tahmin olunabilir. Bu satırları yazarken de Atatürk’e son defa rastladığımız gün bizi kavrayan heyecanı tekrar hissediyorum: Çankaya’da idik. Hasta, zayıf düşmüş, tehlikeli surette musap olduğunu belki de hisseden Atatürk, mufarikatımızın yakın olduğunu bildiği için, bize kendi şahsından biraz daha bahsetmek istemişti.[3]

Vardığım Neticeler:

Geçen sene tesadüf sonucu öğrendiğim Eugene Pittard’ı Atatürk ile olan fotoğraflarıyla görmüştüm. Şimdi, bu araştırmalarım sonucunda, o fotoğrafta Pittard’ın Atatürk’e o denli hayranlıkla bakmasını daha iyi anlamış bulunuyorum. Bana bunu daha iyi kavratan olaylardan birisi de Atatürk’ün tüm Türk gençlerinin okumasını istediği H.G Wells’in “Dünya Tarihi” adlı kitabını okumak olmuştu…

Atatürk’ün adı, bilginin ilerlemesine kişisel araştırmaları ve yayınlarıyla katkıda bulunan insanların listesinde yer almasa da, Türkiye’de ölümsüzleşen bu isim, bilimin, birçok disipliniyle özellikle de antropoloji ve prehistorya alanında sonsuz bir minnettarlık duyulması gereken devlet adamlarının arasında yer almalıdır. E. Pittard
Okundu Olarak İşaretle
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 07/05/2024 07:20:18 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16166

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Nasa
Nükleik Asit
Viroloji
Ağaç
Kilometre
Konuşma
Hafıza
Genom
Kanat
Zehirli Mantar
Sosyal
Köpekler
Virüsler
Olasılık
Karbonhidrat
Boyut
Güve
Basınç
Aşı
Yapay Seçilim
Gıda Güvenliği
Öğrenme Alanı
Vejetaryen
Sürüngen
Nükleer
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close