Evrim Ağacı LogoEvrim Ağacı
  • Keşfet
  • Aktif Kullanıcılar
  • Uygulamayı İndir
  • Videolar

  • Güncel Makaleler
  • Bilimdeki Son Gelişmeler
  • EA Akademi
  • Kategoriler
  • Rastgele Makale
  • Bilim Sözlüğü

  • Size Özel
  • EA Sosyal & Gönderiler
  • Soru & Cevap
  • Argümanlar
  • Münazara
  • Podcast
  • Etkinlik & İlan
  • Eser
  • Söz
  • Blog
  • Quiz & Anket
  • Oyun
  • Keşif Kulübü

  • Yaşam Ağacı
  • NASA APOD
  • Sismik Harita
  • Periodum
  • Agora Bilim Pazarı
  • Bilim Turları
  • Premium
  • Darvin
  • Apex Notepad
  • Notopod

©2010-2026 Evrim Ağacı
©2010-2026 Evrim Ağacı
Premium
Sorulara Dön
Anonim
Anonim
ÜyeVarsayımsal & Hipotetik
"Sosyalizm tüm dünyada uygulansaydı doğal kaynaklar bir anda yok olurdu çünkü herkes eşit paraya sahipken satın alma kolay olurdu" Doğru mu sizce?
943 görüntülenme
Cevap Ver
1
Paylaş
4 Cevap Bulundu.
Süleyman Gülbağ
Süleyman Gülbağ
Üye CevabıSen de Cevap Ver

Sosyalizmde herkes eşit paraya sahip değildir. Emek değer kuramı gereği herkes verdiği emek kadar "paraya" sahip olur, ve üretilen ürünlerin fiyatları da o ürünü üretmek için harcanan emek kadardır. Bu şekilde artı değer üretimi yani sömürü engellenmiş olur. Dolayısıyla kapitalizmi savunmak için kullanılan genel argümanlardan biri olan "kapitalizmde herkes çalıştığı kadar kazanır" argümanı da çürümüş olur. Artı değer üretimini anlayan birisi durumun böyle olmadığını anlayacaktır zaten. Ayrıca sosyalizmin çoğu dalı piyasa ekonomisi değil planlı ekonomiyi tercih eder (merkezi veya merkeziyetsiz), ki bu da kaynakların en verimli kullanımını amaçlar. Dolayısıyla bu iddianın hiç bir yönden doğru olmadığını ve teorik olarak hatalı olduğunu söyleyebiliriz.

1
0
Paylaş
Honk Honk
Honk Honk
Üye CevabıSen de Cevap Ver

Ne sosyalizmi ne de mübadeleyi doğru düzgün anlayan bir önerme.

1) Sosyalizm ''hepimiz eşitiz:)'' değil. Herkesin servetinin emeklerine göre şekillendiği bir toplum düzeni var. Reddit anarko komünizmi gibi meme ideolojileri saymazsak, hiç kimse herkesin eşit olacağını iddia etmiyor zaten.

2) Sosyalizmde para yok.

Tüm Reklamları Kapat

3) Satın aldığınızda ne kaynaklar ne de aldıklarınız ''puff'' olmuyor.

121 görüntülenme
Soru sahibi bu cevabı beğenmedi.
2
0
Paylaş
İlkay Cem Işık
İlkay Cem Işık
Üye CevabıSen de Cevap Ver

Aslına bakarsan, tarihte bir Sovyetlerde SBKP 20. Kongresine kadar veya Çin'de Mao'nun ölümüne kadar Sosyalizm deneyimi mevcut (Çin'de daha özgün bir süreç mevcuttu, Demokratik Halk İktidarı denilen bir süreç yaşandı) ve aslında soruna kolaylıkla cevap olabilecek süreçler bunlar. Dilersen doğrudan bu deneyimleri inceleyebilirsin, böylece doğrudan bilgi edinmiş olursun. Çünkü gelen cevaplar içinde de yanıltıcı olabilecek fikirler olabiliyor(Sosyalizmde planlı ekonomi kusursuz bir şekilde uygulanamaz, bu komünizme has bir olgudur. Ayrıca Sosyalizmde para olmadığı da doğru değildir, bu da komünizme has bir durumdur.)

1
0
Paylaş
İlhan Taşlı
İlhan Taşlı
Üye CevabıSen de Cevap Ver

Sorunuzun ana konusundan çıkmayarak (ideolojik yorum yapmadan), kaynakların yok olmasını ele alalım.

En temel gereksinim kaynağından başlayalım. Barınma: Kendi ülkemizden başlayacak olursak, sokakta kalan aile sayısı neredeyse yok denecek kadar az. Yani iyi kötü herkes barınma ihtiyacını bir şekilde karşılamış. Fakat durum pek adil görünmüyor. İmkanları olan insanların, ikamet ettiklerinin haricinde, yazlıkları, hatta 2. bir evleri ve kiraya verebildikleri pek çok evleri olabiliyorken, bazıları da kirada ikamet ediyor. Sosyalist sisteme göre kaynaklar daha fazla tüketilmiş, çünkü pek çok insanın kiraya dahi vermeden 2'den fazla evi var, yani kaynak israfı var.

Otomobil ihtiyacı: Az önce 2023 verisine baktım otomobil, kamyonet sayısı yaklaşık 19 milyon (otobüs, kamyon gibi ticariler dahil değil). Sosyalist düzen olsa ve 4 kişilik aileye bir araç verilse, Türkiye'de her ailenin arabası oluyor. Üstelik, bu araç filosunun içinde değeri 5 ile 20 milyon arası olan araç sayısı da çok fazla, yani standart B sınıfı aile otomobili verildiğini düşünecek olursak, bu kısımda da ciddi bir kaynak israfı var.

Tüm Reklamları Kapat

Beslenme; 2020 verisine Türkiye'de her yıl 18,1 milyon ton gıda israf ediliyor. Bir günde israf edilen ekmek sayısı 4,9 milyon. Bu israfın büyük çoğunluğu lüks restoranlar ve oteller yüzünden.

Giyim: Kapitalist sistem, tüketim çılgınlığından ve her yıl gerçekleşmesi gereken ekonomik büyümeden beslenir, aksi halde sistem içine çöker. Tüm üreticilerin temel hedefi; her sene yeni bir model tüketim ürünü çıkartarak (cep telefonu, tv, beyaz eşya, bilgisayar v.b.), tüketicinin bu ürünlere talep yaratması sağlanır. Giyim sektörü de bu duruma dahildir. Moda diye bir şey var. Refah seviyesi yüksek olanların her sene yazlık ve kışlık olarak tüm giyim eşyalarını değiştirdiğini görebilirsiniz.

Sonuç olarak; kapitalist sistem kaynakları yarın yokmuşçasına tüketmeye daha çok ihtiyaç duyar. Çünkü sistem ancak bu şekilde ayakta kalabilir.

Soru sahibi bu cevabı beğenmedi.
4
0
Paylaş
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.