Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Arda Adnan Kalkan
Üye
1

"Sosyalizm tüm dünyada uygulansaydı doğal kaynaklar bir anda yok olurdu çünkü herkes eşit paraya sahipken satın alma kolay olurdu" Doğru mu sizce?

809 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Honk Honk
Honk Honk
1,090 UP
Okur

Ne sosyalizmi ne de mübadeleyi doğru düzgün anlayan bir önerme.

1) Sosyalizm ''hepimiz eşitiz:)'' değil. Herkesin servetinin emeklerine göre şekillendiği bir toplum düzeni var. Reddit anarko komünizmi gibi meme ideolojileri saymazsak, hiç kimse herkesin eşit olacağını iddia etmiyor zaten.

Tüm Reklamları Kapat

2) Sosyalizmde para yok.

3) Satın aldığınızda ne kaynaklar ne de aldıklarınız ''puff'' olmuyor.

103 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlhan Taşlı
İyi Bir Gözlemci

Sorunuzun ana konusundan çıkmayarak (ideolojik yorum yapmadan), kaynakların yok olmasını ele alalım.

En temel gereksinim kaynağından başlayalım. Barınma: Kendi ülkemizden başlayacak olursak, sokakta kalan aile sayısı neredeyse yok denecek kadar az. Yani iyi kötü herkes barınma ihtiyacını bir şekilde karşılamış. Fakat durum pek adil görünmüyor. İmkanları olan insanların, ikamet ettiklerinin haricinde, yazlıkları, hatta 2. bir evleri ve kiraya verebildikleri pek çok evleri olabiliyorken, bazıları da kirada ikamet ediyor. Sosyalist sisteme göre kaynaklar daha fazla tüketilmiş, çünkü pek çok insanın kiraya dahi vermeden 2'den fazla evi var, yani kaynak israfı var.

Tüm Reklamları Kapat

Otomobil ihtiyacı: Az önce 2023 verisine baktım otomobil, kamyonet sayısı yaklaşık 19 milyon (otobüs, kamyon gibi ticariler dahil değil). Sosyalist düzen olsa ve 4 kişilik aileye bir araç verilse, Türkiye'de her ailenin arabası oluyor. Üstelik, bu araç filosunun içinde değeri 5 ile 20 milyon arası olan araç sayısı da çok fazla, yani standart B sınıfı aile otomobili verildiğini düşünecek olursak, bu kısımda da ciddi bir kaynak israfı var.

Beslenme; 2020 verisine Türkiye'de her yıl 18,1 milyon ton gıda israf ediliyor. Bir günde israf edilen ekmek sayısı 4,9 milyon. Bu israfın büyük çoğunluğu lüks restoranlar ve oteller yüzünden.

Tüm Reklamları Kapat

Giyim: Kapitalist sistem, tüketim çılgınlığından ve her yıl gerçekleşmesi gereken ekonomik büyümeden beslenir, aksi halde sistem içine çöker. Tüm üreticilerin temel hedefi; her sene yeni bir model tüketim ürünü çıkartarak (cep telefonu, tv, beyaz eşya, bilgisayar v.b.), tüketicinin bu ürünlere talep yaratması sağlanır. Giyim sektörü de bu duruma dahildir. Moda diye bir şey var. Refah seviyesi yüksek olanların her sene yazlık ve kışlık olarak tüm giyim eşyalarını değiştirdiğini görebilirsiniz.

Sonuç olarak; kapitalist sistem kaynakları yarın yokmuşçasına tüketmeye daha çok ihtiyaç duyar. Çünkü sistem ancak bu şekilde ayakta kalabilir.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Süleyman Gülbağ
Sosyalist

Sosyalizmde herkes eşit paraya sahip değildir. Emek değer kuramı gereği herkes verdiği emek kadar "paraya" sahip olur, ve üretilen ürünlerin fiyatları da o ürünü üretmek için harcanan emek kadardır. Bu şekilde artı değer üretimi yani sömürü engellenmiş olur. Dolayısıyla kapitalizmi savunmak için kullanılan genel argümanlardan biri olan "kapitalizmde herkes çalıştığı kadar kazanır" argümanı da çürümüş olur. Artı değer üretimini anlayan birisi durumun böyle olmadığını anlayacaktır zaten. Ayrıca sosyalizmin çoğu dalı piyasa ekonomisi değil planlı ekonomiyi tercih eder (merkezi veya merkeziyetsiz), ki bu da kaynakların en verimli kullanımını amaçlar. Dolayısıyla bu iddianın hiç bir yönden doğru olmadığını ve teorik olarak hatalı olduğunu söyleyebiliriz.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlkay Cem Işık
Sosyolog, Atina'da yaşıyor

Aslına bakarsan, tarihte bir Sovyetlerde SBKP 20. Kongresine kadar veya Çin'de Mao'nun ölümüne kadar Sosyalizm deneyimi mevcut (Çin'de daha özgün bir süreç mevcuttu, Demokratik Halk İktidarı denilen bir süreç yaşandı) ve aslında soruna kolaylıkla cevap olabilecek süreçler bunlar. Dilersen doğrudan bu deneyimleri inceleyebilirsin, böylece doğrudan bilgi edinmiş olursun. Çünkü gelen cevaplar içinde de yanıltıcı olabilecek fikirler olabiliyor(Sosyalizmde planlı ekonomi kusursuz bir şekilde uygulanamaz, bu komünizme has bir olgudur. Ayrıca Sosyalizmde para olmadığı da doğru değildir, bu da komünizme has bir durumdur.)

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close