Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yuri Gagarin: İnsanlığı Uzaya Kavuşturan Sovyet Birliği'nin Büyük Kozmonotu!

Yuri Gagarin: İnsanlığı Uzaya Kavuşturan Sovyet Birliği'nin Büyük Kozmonotu! Dancing Bear Tours
12 dakika
7,389
Tüm Reklamları Kapat

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Sovyetler Birliği (SSCB) arasında 1957'den 1975'e kadar süren Uzay Yarışı'nda, Sovyetler Birliği'nin ilk galibiyeti, insanlı uzay yolculuğunu başarıyla gerçekleştirmiş olmaktır. Bu yolculuğu ilk yapan kişi, Yuri Gagarin olmuştur. Gagarin, 12 Nisan 1961'de "Poyekhali!", yani "Hadi gidelim!" diyerek, insanlığı tarihinde ilk defa uzaya kavuşturacak olan bu heyacanlı yolculuğa başlamıştır.

Yuri Gagarin Kimdir?

Tam adı Yuri Alekseyevich Gagarin'dir. 9 Mart 1934 yılında Rusya'da Moskova'nın batısında küçük bir köy olan Klushino'da doğdu. Yuri, ailenin dört çocuğundan üçüncüsüydü ve çocukluğunu bir çiftlikte geçirdi. Babası Alexey Ivanovich Gagarin, marangoz ve duvarcı olarak çalışıyor, annesi Anna Timofeyevna Gagarin ise çiftlikte çalışarak sütçülük yapıyordu. Yuri, 7 yaşındayken Naziler, Sovyetler Birliği'ni işgal etti. Gagarin ailesi, savaş sırasında çok zor günler geçirdiler.

Yuri Gagarin'in çocukluğu.
Yuri Gagarin'in çocukluğu.
24 Celebs

Matematik ve fizik derslerini seven Yuri, bir ticaret okuluna giderek 1951'de Moskova yakınlarındaki bu okulundan kalıpçı olarak mezun oldu. Daha sonra Saratov'daki endüstri kolejinde çalışmalarına devam etti. Aynı zamanlarda bir uçuş kursuna da katıldı. Uçmayı sevdiğini keşfeden Gagarin, bu kursu tamamladıktan sonra Orenburg'daki Sovyet Hava Kuvvetleri Harbiyeli Okulu'na girdi ve bu okuldan 1957'de en iyi derece ile mezun oldu. Tek başına ilk uçuşunu 1955'te yaptı.

Tüm Reklamları Kapat

Bazı görevlere gönderilen Yuri Gagarin, savaş pilotu olmaktan zevk alsa da, hayalinde hep uzaya gitmek vardı. O yüzden Uzay Yarışı'nın kızıştığı zamanlarda bir kozmonot olmak için gönüllü oldu ve başvurular arasından ilk 20'ye seçildi.

1957 yılında Yuri Gagarin, Kızıl Meydan'daki 1 Mayıs kutlamaları sırasında tanıştığı, uçuş kontrol merkezindeki tıp teknisyeni Valentina Goryacheva ile evlendi ve iki kızları oldu.
1957 yılında Yuri Gagarin, Kızıl Meydan'daki 1 Mayıs kutlamaları sırasında tanıştığı, uçuş kontrol merkezindeki tıp teknisyeni Valentina Goryacheva ile evlendi ve iki kızları oldu.
24 Celebs

Sovyetler Birliği uzay programına katılabilmek için pilotların 25-30 yaş aralığında olması gerekiyordu. Bir diğer sınırlama ise; Vostok 1 kapsülü oldukça küçük olduğu için, adayların 72 kilogramdan daha hafif olması ve 1,70 metreden uzun olmaması gerekiyordu. Gagarin'in boyu 1,57 metreydi ve Vostok kapsülü için çok uygundu. Daha sonra yapılan testleri de başarıyla geçen Gagarin, 1960'da uzay uçuşunu tamamlayacak ilk insan olarak seçilmiş oldu. Bir Sovyet Hava Kuvvetleri doktoru, Gagarin hakkında şunları söylemişti:

Mütevazi, zekasının ileri derecede gelişmiş olduğu belli; hafızası harika. Çevresine karşı keskin ve çok yönlü dikkati onu meslektaşlarından ayırıyor; hayal gücü iyi gelişmiş, tepkileri hızlı, azimli, faaliyetleri ve eğitim egzersizleri için kendisini özenle hazırlıyor. Gök mekaniği ve matematiğinin üstesinden kolaylıkla geliyor ve yüksek matematikte başarılı. Kendini haklı görürse bakış açısını savunmak zorunda kaldığında kısıtlı hissetmiyor, hayatın değerini birçok arkadaşından daha iyi anladığını gösteriyor.

Vostok 1 Uçuşu

12 Nisan 1961 sabahı Moskova saatiyle 05:30'da, kozmonotlar Yuri Gagarin ve yedeği Gherman Titov, Baykonur Kozmodromu'ndaki barakalarında uyanıp kahvaltı yaptıktan sonra, uzay kıyafetlerini giydiler ve fırlatma rampasına götürüldüler. Gagarin, uzay aracına girdikten sonra, yerel saatle 07:10'da radyo iletişim sistemini açtı.

Uçuştan önce giyinmesine yardım edilen Gagarin, sakin tavırlarıyla şaşırtmıştı insanları.
Uçuştan önce giyinmesine yardım edilen Gagarin, sakin tavırlarıyla şaşırtmıştı insanları.
ESA

40 dakika sonra kapsülün kapağı kapatıldı; ancak tam kapanmadığı anlaşılınca, teknisyenler neredeyse 1 saat boyunca tüm vidaları söküp, kapağı yeniden monte ederek kapandığından emin oldular. Bu süreçte Gagarin, sakinliğini korumaya devam etti. Fırlatmadan yaklaşık yarım saat önce nabzı dakikada 64 atış olarak kaydedilmişti. Fırlatmadan önce Gagarin, şu tarihi sözleri söyledi:

Tüm Reklamları Kapat

Uzun süredir ve tutkuyla çalıştığımız sınav yaklaştığına göre, şu anda duygularımı ifade etmenin zor olduğunu anlamalısınız. Tarihte bir ilk olan bu uçuşu yapmam önerildiğinde ne hissettiğimi size söylememe gerek yok. Neşe miydi? Hayır, bundan daha fazlasıydı. Gurur? Hayır, sadece gurur da değildi. Çok mutlu oldum. Evren'e ilk giren kişi olmak, doğa ile tek başına eşi benzeri görülmemiş bir düelloya girmek; bundan daha büyük bir şey hayal edilebilir mi? Ama bundan hemen sonra üzerime yüklendiğim muazzam sorumluluğu düşündüm. Kuşaklar boyu insanların hayalini kurduğu şeyi ilk yapan insan olmak; insanlık için uzaya giden yolu açan ilk kişi olmak.
Vostok 1 kapsülü, RKK Energiya müzesinde sergileniyor.
Vostok 1 kapsülü, RKK Energiya müzesinde sergileniyor.
Wikipedia

06:07'de kalkış izni verildi. Korolev telsizle, "İyi uçuşlar dileriz. Her şey yolunda." demesinin ardından Gagarin, "Poyekhali!'', yani "Hadi gidelim!" diye yanıtladı. 06:13'de Vostok 1, yörüngeye doğru ilerlerken Gagarin şunları söylüyordu:

Uçuş iyi devam ediyor. Dünya'yı görebiliyorum. Görüş iyi. Neredeyse her şeyi görüyorum. Kümülüs bulutu altında belirli bir boşluk var. Uçuşa devam ediyorum, her şey iyi.

Ve ilerleyen dakikalarda yorumlamaya devam etti:

Her şey çok iyi çalışıyor. Tüm sistemler çalışıyor. Devam edelim. Zarya-1, Zarya-1, seni çok iyi duyamıyorum. İyi hissediyorum. Keyfim yerinde. Uçuşa devam ediyorum.

06:17'de uzay aracı ayrılır ve Vostok 1 yörüngeye ulaştı. Gagarin şunları söyledi:

Araç normal çalışıyor. Dünya'yı görebiliyorum. Her şey planlandığı gibi ilerliyor.

Vostok 1, Kamçatka Yarımadası'ndan ve Kuzey Pasifik Okyanusu üzerinden geçerken Gagarin şunları söyledi:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Işıklar iniş monitöründe açık. İyi hissediyorum ve keyfim yerinde.

06:37'de Vostok 1, Güneş Kuzey Pasifik üzerinde batarken yolculuğuna devam etti. Yer istasyonları menzilinin dışında olduğu için, iletişim artık HF telsizi üzerinden gerçekleştirilmeye başladı. 06:48'de Vostok 1, Güney Pasifik'i geçmeye başladı. Gagarin, 06:49'da Dünya'nın karanlık/gece tarafında olduğunu bildirdi. Yeri gelmişken söyleyelim: Gagarin'in uçuşu sırasında veya sonrasında Tanrı'yı göremediğini söylediği iddiası yanlıştır.

Technik Museum Speyer'de sergilenen Vostok 1 kopyası, orijinal uzay gemisinin aynı boyutlarda yeniden inşa edilmiş halidir.
Technik Museum Speyer'de sergilenen Vostok 1 kopyası, orijinal uzay gemisinin aynı boyutlarda yeniden inşa edilmiş halidir.
Technik Museum Speyer

07:00'da Vostok 1, Güney Amerika'nın ucundaki Macellan Boğazı'nı geçti ve Vostok 1 misyonunun haberi, Moskova Radyosu'ndan ilk kez duyuruldu. Gagarin, 07:09'dan 07:23'e kadar kontrol merkezine birkaç defa mesaj göndermeye çalıştı; ama mesajlar yer istasyonları tarafından alınmadı. Otomatik sistem, Vostok 1'i uçuştan yaklaşık 1 saat sonra yavaşlatmak için hizaya getirdi.

07:35 civarı Vostok 1, Mısır üzerinden geçerken birkaç hızlı manevra yapmaya başladı. Bu noktada iniş modülü uygun konuma geldi. Devam eden dönüşlere rağmen Gagarin, her şeyin yolunda olduğunu söyledi. Daha sonra, dönmelerin görev için bir tehlike oluşturmadığını ve dönüşlerin modülün küresel şeklinden kaynaklanıyor olabileceğini bildirdi.

07:55'de uzay aracının kapağı serbest bırakıldığında Vostok 1, yerden 7 kilometre yüksekteydi ve Gagarin, kapsülü terk etmek için fırlatma koltuğunu kullandı. Gagarin, uzay aracından fırlatıldıktan hemen sonra açılan paraşütünü kullanarak indi. Hem Gagarin hem de kapsül, Doğu Saratov Bölgesi'ndeki Engels'in 26 km güneybatısına indi.

Gagarin'in uzay yolculuğu rotası.
Gagarin'in uzay yolculuğu rotası.
Wikipedia

Vostok 1 kapsülünün inişine tanık olan iki öğrenci, gördüklerini şöyle anlattı:

Yaklaşık iki veya üç metre yüksekliğinde, kocaman bir toptu. Düştü, sonra zıpladı ve tekrar düştü. İlk çarptığında yerde büyük bir çukur oluştu.

Bir çiftçi ve kızı, büyük beyaz miğferli, parlak turuncu elbiseli ve paraşütlü birinin yaklaşmasıyla şaşırdılar. Gagarin, bu olayı daha sonra şöyle anlattı:

Tüm Reklamları Kapat

Beni uzay giysim içinde ve paraşüt yanımda sürüklenirken görünce korku içinde geri çekilmeye başladılar. Onlara, "Korkmayın, ben de sizin gibi Sovyet'im, uzaydan indim ve Moskova'yı aramak için bir telefon bulmalıyım." dedim.

Gagarin daha sonra, gezegenimizin "güzel aurası" ve Dünya yüzeyinde bulutların oluşturduğu çarpıcı gölgeler hakkında konuşur ve ekler:

Ağırlıksızlık hissi, Dünya'ya kıyasla biraz tuhaftı. Uzay kapsülünde Dünya'nın etrafında dolanırken, gezegenimizin güzelliğine hayret ettim.

Uzaya İlk Çıkışın Yankıları

Sovyetler Birliği, güvenli bir şekilde Dünya'ya dönene kadar Gagarin'in misyonu konusunda sessiz kaldılar ve ardından haberleri devlet haber ajansı Tass aracılığıyla yaydılar. Bu başarı, duyulur duyulmaz bütün dünyada büyük yankı uyandırdı; özellikle de Sovyetler Birliği'nin Uzay Yarışı'ndaki rakibi ABD tarafından şaşkınlıkla karşılandı. Gagarin’in eşi görülmemiş bu başarısı, gerçek anlamıyla Dünya'yı hayrete düşürmüştü. Ertesi yıl, yani 1962'de, o zamanki ABD başkanı Kennedy ünlü konuşmasında "Ay'a gitmeyi seçiyoruz." demeye zorlanmıştı. Sovyet yetkilileri bu görkemli yolculuğun ardından, Gagarin'i 30'a yakın ülkeyi kapsayan bir tura gönderdiler.

Gagarin'in karizması ve sempatik gülüşü, insanların ilgisini çekiyordu. Dünya'nın dört bir yanından davetiyeler göndermişlerdi. Gagarin'in mütevazı kişiliği, Sovyetler Birliği'nin tanıtımı için de çok olumlu etkilere sahipti. Gagarin, tarihi uçuşundan üç ay sonra İngiltere'yi ziyaret etti. ABD'ye bağlılığıyla bilinen Birleşik Krallık, Gagarin'e resmi bir delegasyon ile eşlik etmesine rağmen, bunun bir devlet ziyareti olduğu iddialarını reddetti. Gagarin'in dünya turu, Doğu-Batı ilişkilerinin hassas bir zamanına denk geldiği açıktır: Gagarin bu turunu attığında, Berlin Duvarı'nın inşasına sadece birkaç ay kalmıştı.

Tüm Reklamları Kapat

Yuri Gagarin'nin dünya turu sırasında Fidel Castro ile birlikte çekilen fotoğrafı.
Yuri Gagarin'nin dünya turu sırasında Fidel Castro ile birlikte çekilen fotoğrafı.
Russia Travel Blog

Gagarin'in İngiltere ziyareti hakkında bir kitap yazan uzay muhabiri Gurbir Singh, şunları söylüyor:

İngiltere'ye geldiğinde, bir "süper kahraman" olarak görüldü. Hiç kimsenin deneyimlemediği bir şeyi deneyimlemişti. Elde ettiği hız ve irtifa rekorlarının yanı sıra bambaşka bir alemi de deneyimlemişti; uzay, mikro yerçekimi, ağırlıksızlık gibi, kimsenin deneyimlemediği şeyleri deneyimlemişti. Gagarin bir insandı; çok hoş bir karakterdi, çok sıcak ve ilgi çekici bir birey olarak karşımıza çıktı. Ve o gülümseme! Konuştuğum herkes bunu hatırlıyor.

Gagarin'in uçuşundan yaklaşık bir hafta sonra, ABD Başkanı John F. Kennedy, Başkan Yardımcısı Lyndon Johnson'ı ABD uzay programının durumu hakkında geri bildirimde bulunması için görevlendirdi. Johnson'ı, Sovyetler Birliği'nin ABD'ni uzay araştırmalarında geride bırakmasını önlemek için acil eylem gerektiği konusunda uyardı. O noktadan itibaren ABD, uzay programına yeterince kaynak ve çaba harcamak zorunda kalacaktı.

Yuri Gagarin'in uzay uçuşunu Time Dergisi de kapak yapmıştı.
Yuri Gagarin'in uzay uçuşunu Time Dergisi de kapak yapmıştı.
The Value

Gagarin, 1962 yılında Sovyetler Birliği'nin Genç Komünist Ligi'ne seçilmiş ve birliğe vekillik yapmaya başlamıştır. Bu sırada Star City'e dönerek, tekrar kullanılabilir roketler üzerinde çalışmalar yapmıştır. 12 Haziran 1962'de Sovyet Hava Kuvvetleri'nde yarbay olmuş, 6 Kasım 1963'te albay rütbesini almıştır. 20 Aralık'ta Gagarin, kozmonot eğitim tesisinin Eğitim Müdür Yardımcısı olarak atanmıştır. Ancak Korgeneral Nikolai Kamanin de dahil olmak üzere Sovyet yetkilileri, Gagarin'in sıradan bir uçuştan uzak tutmaya çalışmışlardır. Çünkü bir kazada böylesi bir kahramanı kaybetmekten endişe duymuşlar, Gagarin'in "sıradan bir uzay uçuşu uğruna insanlık için hayatını riske atamayacak kadar değerli" olduğunu belirtmişlerdir.

Kamanin, Gagarin'in içkiye düşkünlüğünden de endişe duymaya başlamıştır. Kamanin, Gagarin'in ani bir şekilde meşhur olmasının, kozmonotu etkilediğine inanıyordu. Her ne kadar yakın arkadaşları ve çevresi, Gagarin'in "makul düzeyde" içki tükettiğini söylese de, Dünya etrafındaki ülkeleri gezdiği süre zarfında Gagarin, giderek daha fazla miktarlarda içki içmesini gerektiren birçok davete katılmaktaydı ve bu, yönetim kadrosunda endişeye neden olmaktaydı.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Celestron Akıllı Telefon Adaptörü (Smartphone Adapter)

Akıllı telefon adaptörü ile göksel veya karasal nesneleri fotoğraflayın. Hafif, sert çerçevesiyle bu aksesuar, herhangi bir akıllı telefonu 45 mm veya daha küçük bir dış çapa sahip herhangi bir teleskop merceğine bağlamanızı sağlar. Mercek tarafından sağlanan ek büyütme, telefonunuzun Ay ve gezegenlerin harika görüntülerini yakalamasını sağlar. Akıllı telefon adaptörü bir merceğin üst kısmına kenetleyerek kolayca kurulur. Telefonun adaptöre sığması için bazı büyük ve / veya hacimli telefon kılıflarının (folio stili kılıflar dahil) çıkarılması gerekebilir.

Devamını Göster
₺750.00
Celestron Akıllı Telefon Adaptörü (Smartphone Adapter)
  • Dış Sitelerde Paylaş

Gagarin, 1964 yılında Sovyetler Birliği'nin üst yasama meclisi olan Milliyetler Sovyeti'ne milletvekili olarak yeniden seçildi. 1965 yılındaysa yeniden bir savaş pilotu olmak üzere eğitimlerine geri döndü. Bu süreçte, arkadaşı Vladimir Komarov'un Soyuz 1 aracıyla uzaya gönderilmesi görevinde yedek olarak belirlendi. Ancak Gagarin, son 5 sene içinde hiçbir uçağa pilotluk etmemişti. Kamanin, kilo almış ve uçma becerilerini kaybetmiş olması gerekçesiyle Gagarin'in kozmonot eğitimine atanmasına karşı çıkmıştı. Buna rağmen Gagarin, Nisan 1966'da Komarov tarafından yerine bir başkası atanana kadar, Soyuz 1 uçuşu için güçlü bir aday olarak kaldı.

Gagarin, Soyuz 1 uçuşu yapılmadan önce ek güvenlik önlemleri alınması gerektiği konusundaki şiddetli itirazlarda bulunuyordu. Ancak Soyuz 1 lansmanı, Sovyetler Birliği üzerindeki ve içindeki siyasi baskılar nedeniyle aceleye getirilmek zorunda kaldı. Gagarin, Komarov'a fırlatmadan öncesinde rokete kadar eşlik etti ve uzay aracı içinde yaşanan birden fazla arızanın çözümünde kule ile Komarov arasında aracılık yaptı. Ne yazık ki Sovyet mühendislerin ve uzmanların bütün çabalarına rağmen Soyuz 1 yere çakılarak indi ve paraşütü de açılmadığı için Komarov, yere çakılarak hayatını kaybetti.

Soyuz 1 kazasından sonra, Gagarin'in daha fazla uzay uçuşu için eğitim ve katılma hakkı kalıcı olarak yasaklandı. Ayrıca tek başına uçması da yasaklandı. Gagarin, sonraki yıllarda bu yasağı kaldırmak için büyük çabalar sarf etti. Bu kararın geri alınması için, akademik çalışmalara geri dönmesi gerektiği söylendi ve bu nedenle Gagarin, bütün yetkilerini bırakarak doktora çalışmalarına başladı.

Gagarin, 17 Şubat 1968 günü, uzay araçlarının aerodinamik konfigürasyonu konusundaki havacılık ve uzay mühendisliği tezini başarıyla savundu ve Zhukovsky Hava Kuvvetleri Mühendislik Akademisi'nden birincilikle mezun oldu.

Yuri Gagarin'in Ölümü

27 Mart 1968'de, bulutlu bir günde, İkinci Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği Kahramanı madalyası ile ödüllendirilmiş deneyimli bir pilot olan Vladimir Seryogin ile birlikte bir MIG-15 savaş uçağında eğitim uçuşu yapacaktı. Albay Seryogin, Gagarin'in MIG-15 jetine binmesine izin vermeden önce, Gagarin'in uçuş tekniğini kontrol etmişti.

Saat 10: 19'da Gagarin ve Seryogin, Moskova yakınlarındaki Chkalovsky askeri hava üssünden havalandı. Planları en az yarım saat uçmaktı, ancak saat 10:32'de Gagarin, yer kontrolüne üsse döneceklerini bildirdi. Bundan kısa bir süre sonra jetle tüm iletişim kesildi.

Uçağın radardan kaybolmasının ardından, yetkililer uçak ve helikopterlerden oluşan bir arama grubu gönderdiler. Dört saat sonra, jetin enkazı Kirzhach şehri yakınlarında (Moskova'nın 133 km doğusunda) keşfedildi. Kaza alanı, tam bir karmaşa içindeydi ve cesetleri tanımlamak mümkün olmadı. Daha sonra iki pilotun "şüpheli" bulunan ölümüyle ilgili soruşturma da başlatıldı.

Yuri Gagarin ve Vladimir Seryogin'in cenazesi, 1968.
Yuri Gagarin ve Vladimir Seryogin'in cenazesi, 1968.
Tass

Kazanın nasıl olduğuna dair bazı alternatif teoriler üretilmiştir. Birinci teoriye göre, Seryogin bir kalp krizi geçirmiş ve bilincini kaybetmişti. İkinci teoriyi ileri süren ve Gagarin'in ölümüyle ilgili soruşturmada yer alan pilot Igor Kuznetsov ise, kabin basıncının beklenmedik şekilde düştüğüne ve uçağın kontrolünü kaybettiklerine inanıyor. Diğer bir teoriye göre ise uçağın motor bozulmuştu ve MIG-15, kontrolden çıkmıştı. Son bir teoriye göre ise görüş alanlarına giren başka bir jetin yanlış manevrası kazaya sebep olmuştu. Ne yazık ki bu teorilerden hiçbiri, diğerlerinden daha başarılı bulunmadı ve kesin kaza nedeni onlarca yıl boyunca belirlenemedi.

Gagarin'in uzay uçuşunun 50. yıldönümünde Rus yetkililer, soruşturmanın bulguları hakkındaki gizlilik kararını kaldırdı ve 50 yılın ardından soruşturma sonuçları resmi olarak ilk defa açıklandı: Felaketin en olası nedeni, pilotların bir hava balonuna çarpmaktan kaçınmak veya bulutlu bir bölgenin ilk katmanına girmemek amacıyla yaptıkları ani bir manevra sonucunda süper-kritik uçuş rejimine geçmişler ve o anda etkili olan meteorolojik durum dolayısıyla uçakları perdövites/stol (İng: "stalling") yaparak çakılmasıydı. Elbette bu belgeler, Gagarin'in ölüm nedeninin Sovyetler Birliği liderlerinden Leonid Brezhnev'in, Gagarin'in popülaritesini kıskanarak onu öldürme emri verdiği yönündeki komplo teorilerini ortadan kaldırmadı.

Sonuç

Rus kozmonot Yuri Gagarin, 12 Nisan 1961'de uzaya çıkan ve Vostok 1 uzay kapsülüyle Dünya'nın yörüngesine giren ilk insan olmuştur. Bu Sovyetler Birliği'nin Uzay Yarışı'ndaki başarısıdır ve Yuri Gagarin'in tüm Dünya'da büyük bir ilgiyle karşılanmasına sebep olmuştur. Üzücü olan kısmı ise; bu yolculuk, Gagarin'in ilk ve son uzay yolculuğu olmuştur. 1968'de, rutin bir eğitim uçuşu sırasında öldüğünde sadece 34 yaşındaydı.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
26
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 16
  • Üzücü! 7
  • Muhteşem! 4
  • Bilim Budur! 4
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Umut Verici! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • J. Rosenberg. Biography Of Yuri Gagarin, First Man In Space. (21 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 21 Nisan 2021. Alındığı Yer: ThoughtCo | Arşiv Bağlantısı
  • Britannica. Yuri Gagarin. (21 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 21 Nisan 2021. Alındığı Yer: Britannica | Arşiv Bağlantısı
  • A. Irvine. 10 Facts About Russian Cosmonaut Yuri Gagarin. (24 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 24 Nisan 2021. Alındığı Yer: History Hit | Arşiv Bağlantısı
  • ESA. The Flight Of Vostok 1. (25 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2021. Alındığı Yer: ESA | Arşiv Bağlantısı
  • S. Dowling. Yuri Gagarin: The Spaceman Who Came In From The Cold. (12 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 29 Nisan 2021. Alındığı Yer: BBC | Arşiv Bağlantısı
  • O. Yegerov. The Mysterious Death Of Yuri Gagarin – Why Did The First Man In Space Die So Young?. (27 Mart 2019). Alındığı Tarih: 30 Nisan 2021. Alındığı Yer: Russia Beyond | Arşiv Bağlantısı
  • H. Williams. Memories Sought Of Yuri Gagarin's Way Into Space. (7 Mart 2011). Alındığı Tarih: 6 Mayıs 2021. Alındığı Yer: BBC News | Arşiv Bağlantısı
  • A. A. Siddiqi. (2011). Challenge To Apollo: The Soviet Union And The Space Race, 1945-1974. ISBN: 9781780393018. Yayınevi: NASA.
  • P. Rodgers. Yuri Gagarin: The Man Who Fell To Earth. (23 Ekim 2011). Alındığı Tarih: 6 Mayıs 2021. Alındığı Yer: The Independent | Arşiv Bağlantısı
  • R. Krulwich. Cosmonaut Crashed Into Earth 'Crying In Rage'. (18 Mart 2011). Alındığı Tarih: 6 Mayıs 2021. Alındığı Yer: NPR | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 08/05/2024 22:09:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10374

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Öğrenme Alanı
Tohum
Yörünge
Pediatri
Çeviri
Hastalıkların Tedavisi
Doğal Seçilim
Mantık
Elektron
Radyasyon
Uzaylı
Beslenme Biçimi
Virüsler
Işık
Sağlık Bilimleri
Botanik
Balıklar
Uçak
Genel Halk
Homo Sapiens
Nöroloji
Doğa
Travma
Karar Verme
Algoritma
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Ç. Sever. Yuri Gagarin: İnsanlığı Uzaya Kavuşturan Sovyet Birliği'nin Büyük Kozmonotu!. (6 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 8 Mayıs 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10374
Sever, M. Ç. (2021, May 06). Yuri Gagarin: İnsanlığı Uzaya Kavuşturan Sovyet Birliği'nin Büyük Kozmonotu!. Evrim Ağacı. Retrieved May 08, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10374
M. Ç. Sever. “Yuri Gagarin: İnsanlığı Uzaya Kavuşturan Sovyet Birliği'nin Büyük Kozmonotu!.” Edited by Meltem Çetin Sever. Evrim Ağacı, 06 May. 2021, https://evrimagaci.org/s/10374.
Sever, Meltem Çetin. “Yuri Gagarin: İnsanlığı Uzaya Kavuşturan Sovyet Birliği'nin Büyük Kozmonotu!.” Edited by Meltem Çetin Sever. Evrim Ağacı, May 06, 2021. https://evrimagaci.org/s/10374.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close