Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yağız Yeşildal
Üye 26 Ekim 2 Cevap
3

Kitap okumaya yeni başladım ancak bir türlü sevdiremiyorum ne yapmam lazım?

Ben daha öncesinde hiç ama hiç kitap okumayı sevmeyen bir çocuktum hâla da öylemiyim bilemiyorum ama kendimi zorluyorum okuyorum geliştirmek için ben 1 yıldır sevdirmeye sevmeye çalışıyorum, sevdiğim bir kitap türü bile yok önüme ne gelirse okuyorum elimde kitaplar 2 hafta veya 3 hafta kalıyor bitirmem için detaylı teknikler verirmisiniz sevinirim
329 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 27 Ekim

AH ŞU İHTİYAÇ VAR YA!

Sadece kitap okuma değil, yaşamda yaptığımız ve yapacağımız her şeyin arkasındaki temel itici güç: İhtiyaç

Bu güç bazen çok açık bir dil ile talimatını verir ve biz ona uyarız. Uyku, beslenme, tuvalete çıkma, ilacını içme, soğuktan korunma vb. gibi. Bazen de alternatifleri olduğu için uzun vade sonrasına yönelik dolaylı talimatlarını verir fakat biz görmezden gelir ve öteleriz. Ta ki yumurta kapıya dayanana dek. Ders çalışma, kitap okuma, sağlık, kendimize iyi bakma vb. gibi

Tüm Reklamları Kapat

İşte bir şeyi sevip sevmeme işi aslında bizim için öncelikli ve zorunlu olanın bilince çıkarılmasından başka bir şey değildir. Yani mecbur olanın gönüllü kılınışı…

Kitap okumak da bundan farklı değil. Bu konuda herkesin mutlaka kendi üzerinden deneyip sınadığı bir veya birden çok yöntemi mutlaka vardır. Ancak bütün mesele başka topraklarda kök salabilen bir tohumun kendi toprağımızda kök salıp salmayacağı durumudur. Çünkü toprak başkadır ve her toprağın doğası kendinedir.

Bu nedenle bu konuda sayısız yöntem önerilebileceği halde yöntem önermekten imtina etmeyi tercih ederim. Ancak şunları da aynı netlikte söylerim:

1.İhtiyacın yoksa okuma.

Tüm Reklamları Kapat

2. İhtiyacın var fakat farkında değil isen farkına varmak için ya kendine sorular sor ya da (mümkünse) yaşıtından yardım al.

3. İhtiyacın var ve eninde sonunda buna mecbur isen bunu bilince çıkarıp kendine özgü bir plan yap. Neden ihtiyacın var, ne işine yarayacak, bu olmazsa ne kaybedersin, bu olduğunda ne kazanacaksın, bundan kaçınma şansın var mı, telafisi mümkün mü vb. soruları kendine sorup cevabını verdiğin anda kendini bir kitabın o emsalsiz kokan sayfaları arasında bulacağından eminim.

Nitekim çözülmesi en zor problem çözmek istemediğimiz problemdir. Tersi de en kolayı… Sevgiyle (Not: Her okuyan yazamaz fakat her yazı yazan mutlaka okur. Yazmayı da mutlaka dene…)

Kaynaklar

  1. Vasili Suhomlinski. (2003). Eğitim Üzerine. Yayınevi: Sorun Yayınları. sf: 208.
  2. Makarenko. (2008). Eğitbilimsel Görüşleri, Yaşam Öyküsü-Anı Ve Notları. Yayınevi: Sorun Yayınları. sf: 160.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye sadece meraklı biri 26 Ekim

otobiyografi, tarih, kişisel gelişime yönelik ve akademik içeriğe sahip kitaplar son derece sıkıcıdır. ben daha çok macera ve fantastik türde kitapları okumaktan keyif alıyorum. polisiye romanlar okuduğum da oldu, hikayedeki gerilim ve stres unsurlarını fazla hissettiğim için, daha sonraları polisiye tercih etmedim. tarihimiz önemli diyerek, sıkıcıda olsa kendimi tarih kitapları okumaya zorladım. zorla okudum. sonra edindiğimi bilgileri tartışmak için durdurulmayan bir isteğe sahiptim, gördüm ki insanlar dogmatik bir mizaca ve temelsiz bilgilere sahip, doğruya ulaşmaktansa kendi doğrularını korumak için tartışıyorlar. bundan da soğudum. sonra şiire ve yazarın dışarı vurmaya ihtiyaç duyduğu içsel yolcuklara odaklandım. son 5 yıldır da neredeyse hiç kitap okumadım. bu birazda psikolojik bir sürecin parçası olabilir, nasıl ki her insanın sohbeti seni memnun etmiyorsa, sana hitap etmeyen türdeki anlatılarda seni boğuyordur.

bence okuma alışkanlığı edinmek için şunu deneyebilirsin;

okumak yerine yaz. ne yazacağının tercihini kendin yap. öncesinde bir deneme yazısı nasıl yazılır, nelere dikkat edilmeleridir bunları araştır. daha sonra ortaya çıkarttığın veya çıkartamadığın şeyi analiz et ve o türde yazılmış kült kitapları oku. böylece kendini ifade ettiğin biçimde, sana hitap edecek şekilde kendini çok daha etkili ifade eden usta bir yazarı severek okuyabileceğini düşünüyorum. ayrıca inandığın ama ifade edemediği bir hikaye kurgularsan, kendini geliştirmek için çok fazla örneği severek okur hatta duraksayıp not bile alabilirsin . kitap okumaya yönelik çokça teknik illa ki mevcuttur, okuduğum nasıl kalıcı olur veya nasıl daha hızlı okurum diye sorarsan mutlaka etkili yanıtlara ulaşırsın. ancak kitap okumayı nasıl severim diye sorarsan, etkili bir yanıta ulaşman çokta olası değil gibi.

Tüm Reklamları Kapat

orta dünya kurgusunu çok severim, gerçekten hayranıyım. ama hiç tolkien kitapları okumadım. silmarillion'u okumak için açtığımda 20-30 sayfa kadar kendimi zorlayarak okudum ve pes ettim. kurgusu harika bir eser, ama anlatım tarzı bana hitap etmedi. ki ben tutunamayanları bi solukta sabırsızca okudum, kolay sıkılan biri değilim. ama tolkien beni boğdu. yer yer tekrar deneme isteği gelmiyor değil, ama başlayamıyorum.

soruya kaynak ekleme zorunluluğu koymuşsun. fikir alışverişine veya tartışmaya açık bir konuya, ekleyebileceğimiz bir kaynak yok. bu yüzden kaynak kısmına sevebileceğini düşündüğüm bir seri ekledim. sanırım herkes harry potter filmlerini izlemiş ve sevmiştir, kitaplarını okumayı deneyebilirsin. üstelik karakterleri sinemada gördüğün için, okurken kafanda canlandırman daha kolay olacaktır ve işin en güzel tarafı film de olmayan detayları/farklılıkları öğrenebileceksin.

[1]

Kaynaklar

  1. J. K. Rowling. (2001). Harry Potter Ve Felsefe Taşı (Harry Potter, #1). Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close