Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

NASA'nın Yeni Yayınladığı UFO Raporu, Ne Söylüyor ve Ne Söylemiyor?

NASA'nın Yeni Yayınladığı UFO Raporu, Ne Söylüyor ve Ne Söylemiyor? NASA
Florida'daki Cape Canaveral Üssü'nden fırlatılan bir hava balonu... Kolaylıkla bir UFO olarak yaftalanabilir!
5 dakika
2,858
Evrim Ağacı Akademi: UFO ve Uzaylılar Yazı Dizisi

Bu yazı, UFO ve Uzaylılar yazı dizisinin 5. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "UFO'ların Bilimsel Analizi: UFO, Uzaylı Demek Değildir! Uçan Hızlı Nesneler, Uzaylı Ziyaretini İspatlamaz!" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 7 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

UFO'lara yeni, şeffaf ve bilimsel açıdan titiz bir bakış açısı vaat eden NASA, 14 Eylül 2023 Perşembe günü konuyla ilgili bir araştırma direktörü atadığını ilan etti (her ne kadar bu direktörün adını yaklaşık yedi saat boyunca gizli tutsa da).

Yeni pozisyon, NASA'nın geçtiğimiz yıllarda bir araya getirdiği bağımsız bir çalışma ekibi tarafından yapılan tavsiyelere verdiği yanıtlardan biri. Panelde "tanımlanamayan anormal olaylar" veya U.A.P. hakkında bilgilerin nasıl daha iyi toplanacağı ve çalışılacağı ele alındı. Eski adıyla "UFO", yeni adıyla kısaca "UAP", ilk başta "Unidentified Aerial Phenomenon", yani "Tanımlanamayan Havai Olay" olarak isimlendirilmişti. Sonradan bu isimlendirme "Unidentified Anomalous Phenomenon", yani "Tanımlanamayan Anormal Olay" olarak değiştirildi. Şu anda iki şekilde de kullanılıyor.

Panelin Perşembe günü yayınlanan raporu, galakside dolaşan uzaylıların Dünya semalarında hızla geçip geçmediğine dair kesin bir cevap sağlamaya çalışmıyor. Ancak bu sorunun çözümünde NASA'ya daha büyük bir rol öneriyor. NASA yöneticisi Bill Nelson, perşembe sabahı ajansın Washington D.C.'deki genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında raporu tartışırken "NASA bu çalışmaları şeffaf bir şekilde yapacak." dedi.

Tüm Reklamları Kapat

Basın konferansı sırasında Nelson, ilk olarak NASA'nın Mars'ta birkaç milyar yıl önce yaşamış yaşama dair ipuçları içerebilecek kaya örnekleri toplayan Perseverance gezgininden bahsetti. Daha sonra uzak yıldızların etrafındaki gezegenleri, yaşanabilir ve hatta yaşam barındırabileceklerine dair ipuçları arayan James Webb Uzay Teleskobu'ndan bahsetti.

UAP çalışmanın, evrenin başka yerlerinde yaşamın olanaklarını öğrenmeye yönelik benzer bir özlemin ardından geldiğini söyledi. Nelson, "Bu, NASA'nın UAP'yi ciddi şekilde incelemek için ilk kez somut eyleme geçmesidir." dedi.

NASA'nın bilim misyonu direktörlüğü yönetici yardımcısı Nicola Fox, UAP'nin yeni direktörü olarak görev yapacak kişinin "bir süredir" bu rolü üstlendiğini söyledi; ancak kimliğini açıklamayı reddetti. Açıklamasında, "Adını açıklamayacağız." dedi.

Perşembe akşamıysa ajans, güncellenmiş bir haber bülteninde yönetmenin Mark McInerney olduğunu açıkladı. McInerney, daha önceden NASA'nın UAP çalışmalarıyla ilgili olarak Savunma Bakanlığı ile irtibat görevlisi pozisyonunda görev yapmıştı. NASA, basın bülteninde kendisinin aynı zamanda NASA'nın Maryland'deki Goddard Uzay Uçuş Merkezi, Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi ve Ulusal Kasırga Merkezi'nde de çeşitli pozisyonlarda çalıştığını söyledi. Eskiden Twitter olarak bilinen sosyal ağ X'teki bir gönderide Dr. Fox şunları yazdı:

Tüm Reklamları Kapat

Çalışma ekibinin raporunu ve bulgularını sindirmeye devam ederken, lütfen UAP'yi bilimsel olarak daha iyi anlamamıza yardımcı olması için bu önemli rolde ona saygılı davranın.

NASA yetkilileri, McInerney'in kimliğinin başlangıçta gizli tutulmasının nedeninin bir kısmının, aralarında üniversite profesörlerinin, uzay endüstrisi yetkililerinin ve bir bilim gazetecisinin de bulunduğu bağımsız panelin 16 üyesinden bazılarının çalışma süresince yaşadığı taciz olduğunu söyledi. NASA'nın bilim misyonu müdürlüğünde araştırmadan sorumlu yönetici yardımcısı yardımcısı Daniel Evans şöyle söylüyor:

Bazıları bildiğiniz gerçek tehditlere dönüştü. Ve evet, kısmen bu yüzden yeni müdürümüzün ismini ortalıkta açıklamıyoruz, çünkü bilimin özgür olması gerekiyor.

Federal hükümetin UAP.'lere ilişkin bilgisi yakın zamanda önerilen federal mevzuatın da konusu oldu. Temmuz ayında yapılan Temsilciler Meclisi gözetim alt komitesi duruşmasında Amerikalı milletvekilleri, hükümetin dünya dışı teknolojiyi örtbas ettiğine dair bilgi sahibi olduğunu iddia eden eski bir istihbarat yetkilisini sorguya çekti.

UAP'lerin genellikle hava balonları gibi zararsız nesneler olduğu ortaya çıkıyor. Uzmanların çoğu, uzaylı uzay aracının herhangi bir olay için beklenmedik bir açıklama olduğunu düşünüyor. Ancak gözlemlenenlerden bazılarının henüz keşfedilmemiş atmosferik olaylar veya gelişmiş silah sistemleri testleri olması da mümkün. Dr. Evans, şöyle anlatıyor:

Bugün burada yapmaya çalıştığımız şeyin ana hedeflerinden biri, varsayımları ve komploları bilim ve akıl sağlığına doğru taşımaktır. Ve bunu verilerle yapmak zorundayız.

Panel, NASA'nın UAP ile örtüşen çevresel verileri toplamak için Dünya gözlem araçlarını kullanmasını tavsiye ediyor. Raporlar hazırlıyor ve halktan üyelerin, belki bir akıllı telefon uygulaması aracılığıyla, daha geniş bir gözlem alanı göndermelerini sağlıyorlar. Simons Vakfı'nın başkanı ve UAP panel başkanı olarak görev yapan astrofizikçi David Spergel şöyle diyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

İş, her zaman analizinize beslediğiniz veriye bakar. İyi verileriniz yoksa hiçbir şey öğrenemezsiniz.

Akıllı telefonlar keskin görüntüler çekebilir, kesin yerleri, manyetik alanları not edebilir ve sesleri kaydedebilir. Dr. Spergel, şöyle anlatıyor:

Cep telefonunun aldığı çok sayıda veri var. Anlamadığınız bir şey görürseniz, veri toplayın! Biz bu verileri topluyoruz ve onlardan öğreniyoruz.

Verilerin daha geniş bir şekilde toplanması, birçok insanın gördükleri bir şey hakkında konuşurken korktukları damgalanmayı ve alay edilmeyi de azaltabilir. Dr. Spergel şöyle diyor:

Stigma nedeniyle hem sivil hem de askeri pilotların UAP konusunu raporlama oranları oldukça düşük.

Panel ayrıca UAP'deki belirsiz örüntüleri aramak için yapay zeka ve makine öğrenimi de dahil olmak üzere gelişmiş bilgisayar algoritmalarının kullanılmasını ve bu sayede altta yatan fenomeni tanımlamaya yardımcı olabilecek raporlar üretmeyi önerdi.

Soruların bir kısmı, tuhaf ve gerçeküstü bir yöne doğru yöneldi. Bir gazeteci Salı günü Meksika Kongresi'nde iki uzaylı cesedi olarak tanımladığı şeyi sergileyen ufologun kim olduğunu sordu:

NASA, bu hafta başında insan dışı olduğu iddia edilen iki cesedin oldukça sansasyonel olarak ortaya çıkması konusunda Meksikalı yetkililerle temasa geçti mi? Peki bu keşiflere ne kadar önem veriyorsunuz?

Dr. Spergel ise, "Bu, sadece Twitter'da gördüğümü bildiğim bir şey." diyerek yanıtladı ve NASA'nın 50 yıl önce Apollo'nun aya inişleri sırasında topladığı ve dünyanın her yerindeki bilim insanlarının incelemesine açık olan ay kayalarının benzetmesini yaptı:

Garip bir şeyle karşılaşırsanız örnekleri dünya bilim camiasının erişimine açın, orada ne olduğunu hep birlikte görelim.

UAP araştırması 2022'nin Haziran ayında bilim misyonu müdürlüğünün yönetici yardımcısı Thomas Zurbuchen tarafından duyurulmuştu.

Tüm Reklamları Kapat

Dr. Zurbuchen, UFO'ları incelemenin "yüksek risk, yüksek etkili bir araştırma türü" olabileceğini söyledi. Bu araştırmaların, belki de tamamen yeni bir bilimsel fenomeni ortaya çıkarabileceğini; ama öte yandan da belki de hiç de yeni veya ilginç olmayan bir şeyleri göstereceğini vurguladı.

2023'ün Mayıs ayında halka açık bir duruşma sırasında panel, kamuoyunu büyüleyen bazı materyalleri açıklamaya çalıştı. 2015 yılında bir Donanma uçağı tarafından çekilen ve "GOFAST" olarak bilinen bir videodaki nesnenin insanların sandığı gibi hızlı değil, saatte sadece 60 kilometre hızla hareket ettiğini izah etmek için lise geometrisini kullandı. Bu, söz konusu nesnelerin görsel bir hileden ibaret olabileceğine güzel bir örnek.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: UFO ve Uzaylılar Yazı Dizisi

Bu yazı, UFO ve Uzaylılar yazı dizisinin 5. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "UFO'ların Bilimsel Analizi: UFO, Uzaylı Demek Değildir! Uçan Hızlı Nesneler, Uzaylı Ziyaretini İspatlamaz!" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
53
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 15
  • Muhteşem! 10
  • Bilim Budur! 6
  • İnanılmaz 6
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2024 04:01:06 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15657

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Kas
Yumurta
Matematik
İspat Yükü
Doğa Olayları
Hız
Kilo
Viroloji
Biyocoğrafya
Sahte
Evrimsel Süreç
Dil
Gıda Güvenliği
Optik
Şiddet
Algı
Boyut
Epidemik
Yıldızlar
Fizyoloji
Doğum
Nörobilim
Maske Takmak
Renk
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
K. Chang, et al. NASA'nın Yeni Yayınladığı UFO Raporu, Ne Söylüyor ve Ne Söylemiyor?. (16 Eylül 2023). Alındığı Tarih: 28 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15657
Chang, K., Bakırcı, Ç. M. (2023, September 16). NASA'nın Yeni Yayınladığı UFO Raporu, Ne Söylüyor ve Ne Söylemiyor?. Evrim Ağacı. Retrieved April 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/15657
K. Chang, et al. “NASA'nın Yeni Yayınladığı UFO Raporu, Ne Söylüyor ve Ne Söylemiyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 16 Sep. 2023, https://evrimagaci.org/s/15657.
Chang, Kenneth. Bakırcı, Çağrı Mert. “NASA'nın Yeni Yayınladığı UFO Raporu, Ne Söylüyor ve Ne Söylemiyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 16, 2023. https://evrimagaci.org/s/15657.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close