Tüm Reklamları Kapat

Bitki Varyasyonlarını Tanıyın: Besinlerde Renk ve Boyut Geçişleri...

1dk
Bitki Varyasyonlarını Tanıyın: Besinlerde Renk ve Boyut Geçişleri...
Tüm Reklamları Kapat

Bu Makalede Neler Öğreneceksin?

Bu bölümü yapay zekâ hazırlar.
  • Tür içi çeşitlilik, evrimin temel kaynağıdır ve mutasyon, gen çaprazlanması gibi mekanizmalarla oluşan çeşitlilik olmadan evrim gerçekleşemez.
  • Evrimsel seçilim mekanizmaları, doğal ve yapay seçilim gibi süreçlerle çevre koşullarına uygun özellikleri popülasyonlarda öne çıkarır ve evrim yönünü belirler.
  • Ortak atadan yeni türlerin oluşması türleşme olarak adlandırılır ve bireylerin yaşamları boyunca değişmesi evrim değil, nesiller boyunca popülasyonların değişimidir.

Evrimi anlamanın ilk basamağı, tür içi çeşitliliği anlamaktan geçer. Zira tür içi çeşitlilik, evrimin çeşitlilik mekanizmalarının bir ürünü olduğu gibi; bu özelliği dolayısıyla aynı zamanda evrimsel sürekliliğin vazgeçilmez bir kaynağıdır. Çeşitliliğin olmadığı bir popülasyonda evrimden söz edilemez.

Bu nedenle mutasyonlar, gen çaprazlanması, transpozonlar, vb. evrimsel çeşitlilik mekanizmaları büyük öneme sahiptir. Bunların yarattığı yeni çeşitlilik, evrimin seçilim mekanizmaları (doğal seçilim, cinsel seçilim, yapay seçilim, akraba seçilimi, grup seçilimi, vs.) tarafından seçilerek belli yönlere doğru adeta "çekilirler". Bu yönler, o anki çevre şartları tarafından belirlenir ve doğanın kendi kaotik değişimi içerisinde bu yön de durmaksızın değişir. Bu sayede belli bir canlı grubunun belli özellikleri ortama uyum bakımından avantaj sağlarken, aynı canlının farklı bir grubunun tamamen farklı özellikleri avantaj sağlayabilir.

İşte bu farklılık ve bu farklar üzerine etki eden seçilim mekanizmaları sayesinde, ortak bir atadan, yepyeni türler evrimleşebilir. Bu olaya da "türleşme" adı verilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu görselde, çeşitli besinlerin renk ve boyut bakımından çeşitliliğini görmekteyiz. Fotoğrafların bazılarındaki renk çeşitliliği, bitkinin gelişim evrelerinin farklı dönemlerinde çekilmiş olması sayesinde edinilmektedir. Tıpkı bir insanın 1 aylıkken, 1 yaşındayken, 10 yaşındayken ve 100 yaşındayken farklı gözükmesi gibi...

Bu gelişimsel farklılıklar evrimsel süreçte belirleniyor olsa da, bu farklılıkların bir bireyin ömrü içinde görünür hale gelmesi, yani bir bireyin büyümesi, renk değiştirmesi, vb. gibi gelişimsel değişimler, evrimsel değişim değildir. Hiçbir canlı ömrü içerisinde evrimleşmez; ancak canlı popülasyonları, nesiller içerisinde çeşitlilik ve seçilime bağlı olarak sürekli evrimleşir.

Rastgele Yazıya Git
21
Alt Başlıklar
MAKALE SONRASI

Bu makale üzerine konuşmaya devam et

Topluluk sohbetine katıl, yorum bırak veya ayrıntılı bir soru sor.

Bilimsel bir hata mı gördün?
Bu Makale Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler!
    Tebrikler!
    4
  • Muhteşem!
    Muhteşem!
    2
  • Bilim Budur!
    Bilim Budur!
    1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel!
    Mmm... Çok sapyoseksüel!
    1
  • Merak Uyandırıcı!
    Merak Uyandırıcı!
    1
  • Güldürdü
    Güldürdü
    0
  • İnanılmaz
    İnanılmaz
    0
  • Umut Verici!
    Umut Verici!
    0
  • Üzücü!
    Üzücü!
    0
  • Grrr... *@$#
    Grrr... *@$#
    0
  • İğrenç!
    İğrenç!
    0
  • Korkutucu!
    Korkutucu!
    0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misin?

Şu iki siteden biriyle hemen destek olabilirsin:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracıyla 02.11.2026 00:51:13 tarihinde oluşturuldu. Evrim Ağacı'ndaki içerikleri birden fazla editör sürekli gözden geçiriyor, güncelliyor ve geliştiriyor. Bu çıktıdan sonraki güncellemeleri görmek ve içeriğin en güncel hâlini okumak için şu adrese git: evrimagaci.org/s/3579

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı sürece izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş hâlleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz.

Keşfetmeye Devam Et