Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Axiom Uzay İstasyonu: Tarihin İlk "Özel" Uzay İstasyonu Projesi, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun Yerini Alabilir!

Axiom Uzay İstasyonu: Tarihin İlk "Özel" Uzay İstasyonu Projesi, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun Yerini Alabilir!
6 dakika
1,263
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (İng: "International Space Station" veya kısaca "ISS") görev süresi, bir uzatma olmadığı takdirde, 2024'te bitecek gibi görünüyor. Fakat bu süre sonunda İstasyon hemen düşüvermeyeceği için, bir süre daha yörüngede dolanmaya ve görev yapmaya devam edebilir. NASA'nın istasyon ile ilgili planı, en geç 2030'lu yıllara kadar İstasyon'u yörüngeden çıkarmak... Bununla ilgili yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Her ne kadar İstasyon artık görev süresinin sonuna yaklaşmış olsa da NASA, Alçak Dünya Yörüngesi'ndeki (kısaca "ADY") varlığını tamamen kaybetmek istemiyor. NASA yöneticisi Jim Bridenstine, 2020'deki senato panelinde yaptığı bir konuşmada şöyle dedi:

Tüm Reklamları Kapat

Bence bunca zaman ve tüm bu çabadan sonra, Alçak Dünya Yörüngesi'ni terk edip, o bölgeden vazgeçersek, bu bir trajedi olur.

Alçak Dünya Yörüngesi Giderek Ticarileşiyor!

NASA'nın Alçak Dünya Yörüngesi'ndeki varlığını devam ettirmesi, hem Ay'a bir üs kurmayı planladıkları Artemis Programı hem de gelecekteki Mars görevleri için vazgeçilmez nitelikte. Fakat NASA, alçak dünya yörüngesindeki varlığını tek başına sürdürmektense, özel sektörle işbirliği yaparak bu işin üstesinden gelmeyi planlıyor. Bu şekilde hem Alçak Dünya Yörüngesinde gelecek görevleri için kullanabileceği bir test alanı hem de o görevlere harcayabileceği yaklaşık 4 milyar dolarlık bir bütçe fazlası oluşturmuş olacak. NASA'da ticari uçuş geliştirme yöneticisi olarak görev yapan Phil McAlister şöyle diyor:

Sanırım uzaydaki varış noktaları üzerinde gerçekten sadece bir hükümet tekeli olan Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan uzaklaşmaya ve o noktaları özel sektöre taşımaya başlamanın tam zamanı. NASA'nın derin uzay araştırmalarına yönelmesinin ve girişimcilerin arkamızdan hareket etmelerine izin vermenin zamanı geldi.

Eğer Uluslararası Uzay İstasyonu sonsuza dek Alçak Dünya Yörüngesi'ndeki bir tekel olsaydı, hayallerimizin sadece NASA bütçesi ile sınırlı kalacağını belirten NASA Ticari Alçak Dünya Yörüngesi direktörü McAlister, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun harika bir sistem olduğunu ama ne yazık ki eninde sonunda emekli olacağını da ekliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Uluslararası Uzay İstasyonu ömrünün sonuna geldiğinde, onu başka bir 100 milyar dolarlık istasyonla değiştirmeyeceklerinin açık olduğunu belirten Bridenstine, değişimin ticari bir uzay istasyonuna doğru olması gerektiğini söylüyor.

Space News

NASA, bu yılın başlarında Ticari Alçak Dünya Yörüngesi Varış Noktaları (İng: "Commercial LEO Destinations" veya kısaca "CLD") projesi ile Alçak Dünya Yörüngesi'ni ticarileştirmeyi planlayan şirketlere (en fazla 4 şirkete olmak üzere) toplamda 400 milyon dolara kadar yardımda bulunacağını açıkladı. Amerikan Senatosu'nda onaylanan yeni NASA yönergesi de NASA ve özel astronotların istasyonda yeni ticari aktivitelerde bulunmalarını teşvik eder nitelikte.

NASA'nın Alçak Dünya Yörüngesi üzerindeki nihai planı ise ucuza servis ve hizmet alabileceği güçlü bir ekosistem kurmak.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Axiom İstasyonu: Dünya'nın İlk Özel Uzay İstasyonu!

2020'nin Ocak ayında Axiom Space şirketi, istasyona eklenecek yeni bir ticari modül geliştirmesi için NASA tarafından seçildi ve yukarıda bahsettiğimiz CLD projesinden ayrı olarak 140 milyon dolarlık bir sözleşme ile ödüllendirildi.

2016 yılında kurulan Houston merkezli Axiom Space, 2024'ten itibaren Uluslararası Uzay İstasyonu'na modüller göndermeye başlayacak. İstasyonun Harmony Limanı'na bağlanacak olan modüller, yörünge laboratuvarının ticari bir genişletmesi olarak görev yapacak. Gönderilecek olan ilk iki modül, ekip üyelerinin konaklama ihtiyaçlarını giderirken üçüncü modül bir araştırma laboratuvarı; dördüncü ise platforma Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan bağımsız olarak güç sağlayacak bir güneş paneli modülü olacak.

Ayrıca şirket; Uluslararası Uzay İstasyonu emekliye ayrıldığında, istasyonda bulunan modüllerini ayırıp dünyanın ilk özel ticari uzay istasyonunu kurmayı da planlıyor.

Dünya yüzeyinin 400 kilometre üzerindeki yörüngesinde dönen ve saatte 27.300 kilometrenin üzerinde bir hızla seyahat eden Axiom İstasyonu'nun; mikro yerçekimi deneylerine, kritik uzay-çevre malzemeleri testlerine ve özel, profesyonel astronotlara ev sahipliği yapacak ticari bir laboratuvar olması planlanıyor. Şirkete göre bu istasyon, Alçak Dünya Yörüngesi'nde kalıcı insan varlığının ve gelişen bir ticari faaliyet ağının temel taşı olacak. Axiom Space şirketinin kurucu ortağı ve aynı zamanda CEO'su olan Micheal Suffredini şöyle diyor:

Uluslararası Uzay İstasyonundan Alçak Dünya Yörüngesindeki ticari bir uzay istasyonuna dönüşmenin doğru yolunun, ISS'e bağlı olarak başlamak olduğunu hissettim.
Bir sanatçının şirketin yörüngedeki uzay istasyonunu gösteren illüstrasyonu.
Bir sanatçının şirketin yörüngedeki uzay istasyonunu gösteren illüstrasyonu.
cnbc.com

Özel şirketlerin uzayda ticari bir istasyon kurmakla ilgili çok sayıda planı var; ama bu planlardan birçoğu, gerçekleşmekten çok uzak. Yaklaşık 10 yılını NASA'da ISS Program Yöneticisi olarak geçirmiş olan Suffredini, bu deneyiminin Axiom Space'i başarıya götüreceğini düşünüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Modüllerin Yapım Aşaması

Şirket, ticari yörünge platformunun iki önemli modülünün tasarımı ve inşası için Avrupalı uzay şirketi Thales Alenia Space ile 130 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladı. Bu; Thales Alenia'nın istasyon için inşa ettiği ilk modül olmayacak, hatta ne tesadüf ki Axiom'un göndereceği modülün istasyonda bağlanacağı Harmony Limanı da Thales Alenia tarafından inşa edilmişti.

Thales Alenia şirketi gönderilecek ilk modülün tasarımı, geliştirilmesi, birleştirilmesi ve mikro meteorit, enkaz koruma sistemlerinden sorumlu olacak.

2023'ün Temmuz ayında Houston'daki Axiom tesislerine ulaşması planlanan modül, uçuş için fırlatma tesisine gönderilmeden önce orada Axiom sistemleri ile donatılıp sistemlere entegre edilecek ve sertifikalandırılacak.

Eğer her şey planlandığı gibi giderse, ilk modülün 7 astronot kapasitesi, mutfak, uyku odaları, deney rafları ve yaşam destek sistemleriyle birlikte 2024'te fırlatılmaya hazır hale gelmesi bekleniyor. Yaklaşık 2 milyar dolara mal olması beklenen modül, ISS'in görev süresi sona erince, kendinden sonra gönderilen modüllerle birlikte istasyondan ayrılarak dünyanın ilk özel ticari uzay istasyonu haline gelecek.

Tüm Reklamları Kapat

Daha Lüks Bir İç Tasarım

Dışarıdan bakılınca Uluslararası Uzay İstasyonu'nun bir kopyasına benzeyen Axiom İstasyonu’nun içi neredeyse tamamen farklı olacak.

Suffredini, Axiom İstasyonu'nun çok çeşitli müşteriler tarafından kullanılmasını bekliyor. Uluslararası Uzay İstasyonu gibi, devlet uzay ajansları ve ticari şirketler için bir araştırma platformu olarak hizmet edecek olan istasyon, aynı zamanda uzay turistlerinin ilk dalgası için de bir varış noktası olacak. Bu yüzden istasyon, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun sade konaklama dizaynından çok daha lüks bir şekilde tasarlandı.

Axiom İstasyonu'nun iç mekan tasarımı
Axiom İstasyonu'nun iç mekan tasarımı
Axiom Space

İstasyonun iç mekan tasarımını yapan Fransız mimar Philippe Starck, bu projenin havacılık ve uzay araştırmalarına gerçek bir hayranlık duyan kendisi için rüya gibi bir proje olduğunu söylüyor:

Axiom İstasyonu'ndaki yerleşim modülü için vizyonum, yumuşak duvarlarıyla sizi içine davet eden, rahat bir yumurta ve sıfır yerçekiminde insan vücudunun değerleri ve hareketleriyle mükemmel uyum içinde bir tasarım yaratmak.

Eğer ISS'in Görev Süresi Uzarsa...

Uluslararası Uzay İstasyonu'nun 2028'in sonlarına doğru emekliye ayrılması bekleniyor, ama görev süresinde bir uzatma olduğu takdirde, Axiom'un modülleri istasyonda kalacak ve şirket başka bir uzay istasyonu inşa etmeye başlayacak. Michael Suffredini şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Bal Arılarında Yapay Tohumlama

ISBN: 9786053559672
Sayfa Sayısı: 196
Baskı Sayısı: 1
Ebatlar: 16X24
Basım Yılı: 2018

Devamını Göster
₺450.00
Bal Arılarında Yapay Tohumlama
  • Dış Sitelerde Paylaş

Bu konseptin en önemli kısmı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun olan her şeyle birlikte, devletin sahip olduğu ve işlettiği bir tesisten ticari bir tesise çok yumuşak bir geçiş olması.

Axiom Space Hakkında Ek Bilgiler

Axiom Space'in şu anda 100'e yakın çalışanı var ve gelecek seneye bu sayıyı ikiye katlamak istiyorlar. Şirketin asıl hedefi ise 2024'te 1000 çalışana ulaşmak.

Şirket, NASA'nın Johnson Uzay Merkezi yakınlarındaki Houston Spaceport'ta yaklaşık 30.000 metrekarelik bir merkez inşa etmeyi planlıyor. Gönderilecek olan modüllerin donatılması ve muhafazası burada gerçekleştirilecek.

Ayrıca şirket Ocak 2022'de NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezinden ISS'e 4 kişilik bir ekip gönderecek. Ax-1 kod isimli bu görev ISS'e gerçekleştirilecek olan ilk özel uçuş unvanına sahip olacak. 8 gün sürecek olan görev kalkış için SpaceX'in Dragon Roketini kullanacak.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • C. Gohd. International Space Station Could Be Followed By Commercial Space Stations After 2030, Nasa Says. (25 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 31 Ağustos 2021. Alındığı Yer: Space.com | Arşiv Bağlantısı
  • M. Bartels. Axiom Space Picks Thales Alenia To Build Commercial Space Station Modules. (24 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 31 Ağustos 2021. Alındığı Yer: Space.com | Arşiv Bağlantısı
  • M. Sheetz. Private Spaceflight Specialist Axiom Space Raises $130 Million To Become The Latest Space Unicorn. (16 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 31 Ağustos 2021. Alındığı Yer: CNBC | Arşiv Bağlantısı
  • A. Leinfelder. With Axiom, Houston Spaceport Gets Commercial Space Station Tenant. (22 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 31 Ağustos 2021. Alındığı Yer: Houston Chronicle | Arşiv Bağlantısı
  • A. Alamalhodaei. Axiom Space And Nasa Detail First Fully Private Human Launch To The Space Station, Set For January 2022. (10 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 31 Ağustos 2021. Alındığı Yer: TechCrunch | Arşiv Bağlantısı
  • S. Potter. Nasa, Axiom Agree To First Private Astronaut Mission On Space Station. (10 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 31 Ağustos 2021. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
  • P. Brinkmann. Nasa Moves Ahead With Plan To Support Private Space Stations. (12 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 31 Ağustos 2021. Alındığı Yer: UPI | Arşiv Bağlantısı
  • Thales Group. Thales Alenia Space To Provide The First Two Pressurized Modules For Axiom Space Station. (14 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 31 Ağustos 2021. Alındığı Yer: Thales Group | Arşiv Bağlantısı
  • D. Mosher. How Axiom Space Plans To Save Nasa Billions Of Dollars Per Year. (7 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 31 Ağustos 2021. Alındığı Yer: Business Insider | Arşiv Bağlantısı
  • C. Nast. What Comes After The International Space Station?. (27 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 31 Ağustos 2021. Alındığı Yer: Wired | Arşiv Bağlantısı
  • A. Leinfelder. What Happens When Nasa Retires The International Space Station?. (22 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 31 Ağustos 2021. Alındığı Yer: Houston Chronicle | Arşiv Bağlantısı
  • K. M. M. McFall-Johnsen. Nasa To Let Axiom Space Fly Private Astronauts To Space Station In 2022. (10 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 31 Ağustos 2021. Alındığı Yer: Business Insider | Arşiv Bağlantısı
  • K. Northon. Nasa Opens International Space Station To New Commercial Opportunities. (7 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 31 Ağustos 2021. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
  • N. Hitti. Philippe Starck Designs "Foetal" Interiors For Axiom's Commercial Space Station. (14 Haziran 2018). Alındığı Tarih: 31 Ağustos 2021. Alındığı Yer: Dezeen | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 13:51:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10899

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Alan
Astrobiyoloji
Alkol
Yaşanabilir Gezegen
Çekirdek
Tohum
Botanik
Nöron
Makina
Karanlık
Uydu
Aminoasit
Geometri
Sayı
Mantık Hatası
Beyin
Bilişsel
Hominid
Evren
Süt
Araştırma
Filogenetik
Homo Sapiens
İspat
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Güler, et al. Axiom Uzay İstasyonu: Tarihin İlk "Özel" Uzay İstasyonu Projesi, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun Yerini Alabilir!. (1 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10899
Güler, U., Bakırcı, Ç. M. (2021, September 01). Axiom Uzay İstasyonu: Tarihin İlk "Özel" Uzay İstasyonu Projesi, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun Yerini Alabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10899
U. Güler, et al. “Axiom Uzay İstasyonu: Tarihin İlk "Özel" Uzay İstasyonu Projesi, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun Yerini Alabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 01 Sep. 2021, https://evrimagaci.org/s/10899.
Güler, Uygar. Bakırcı, Çağrı Mert. “Axiom Uzay İstasyonu: Tarihin İlk "Özel" Uzay İstasyonu Projesi, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun Yerini Alabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 01, 2021. https://evrimagaci.org/s/10899.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close