Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ali Zengin
Ali Zengin
127K UP
Üye
0

"psikolojisi bozuk insan" tanımı neye göre yapılır?

Bu insanlar günümüzde kesin bir şekilde belirlenebiliyor mu ve son olarak rosenhan deneyi bununla ilgili mi?
492 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Doğukan Erdem
Doğukan Erdem
2,173 UP
Soru hakkında makale özeti okudum ve web sitelerinde araştırdım

Bazı durumlarda hangi akıl hastalığının belirtilere neden olabileceğini bulmak zor olabiliyor. Ancak doğru bir teşhisi koyabilmek adına zaman ve çaba harcamak, uygun tedavinin belirlenmesine yardımcı olacaktır. Ne kadar çok bilgiye sahip olursanız, belirtilerin neyi temsil edebileceğini anlamakta aynı oranda artacaktır.

Örneğin tanımlayıcı semptomlar, Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından yayınlanan Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabında açıklanmıştır.

Tanı koyma prensibine gelirsek 3 adıma ayırabiliriz:

Tüm Reklamları Kapat

Fiziksel muayene: Doktor belirtilere neden olabilecek fiziksel sorunları saf dışı tutmaya çalışır.

Laboratuvar testleri: Tiroid fonksiyonlarını incelemeyi ayrıca alkol ve uyuşturucu gibi maddelerin taranmasını içerebilir.

Psikolojik değerlendirme: Doktor veya ruh sağlığı uzmanı belirtiler, düşünceler, duygular ve davranış kalıplarınız hakkında konuşur.

Akıl hastalıkları sınıflandırılmıştır; nörogelişimsel bozukluklar, anksiyete bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluklar, şizofreni spektrumu ve diğer psikotik bozukluklar gibi...

Tüm Reklamları Kapat

Rosenhan deneyine gelecek olursak: Bu deney akıl hastalığının tanısını koyma faktörlerini derinden etkilemiş ve bu deney tanı koymanın daha hassas ve doğru bir şekilde yapılabilmesi için yapılması gereken çalışmaların önünü açmıştır ve faydalı olmuştur. Ancak Rosenhan Deneyi'nin varlığı akıl hastalığının olmadığını ve konulmuş olan ve konulacak bütün tanıların yanlış olacağını göstermiyor.

Rosenhan deneyi Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı'nın köklü değişiklere gitmesinde rol oynamıştır.

Kaynaklar

  1. Mayo Clinic. Mental Illness. (8 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 6 Ağustos 2021. Alındığı Yer: mayoclinic.org | Arşiv Bağlantısı
  2. Kim YK.. Frontiers In Psychiatry. Advances In Experimental Medicine And Biology. (10 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 6 Ağustos 2021. Alındığı Yer: springer.com | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Ruh sağlığı ve hastalıkları çerçevesinde; sağlıklı ve sağlıksız insan ayrımı ve tanı kriterleri neye göre yapılmaktadırı anlamak için iyi bir soru. Sağlıklı ruh hali, bireyin kendisiyle ve sosyal çevresiyle sürdürülebilir bir uyum içinde olması (herseye uyması değil, sosyal yapıyla etkin etkileşim içinde olması) olarak tanımlanmakta kabaca. Bu açıdan bireyin kendisiyle ya da çevresiyle ya da her ikisiyle uyumunu bozmaya başlayan ve bireyin kendi başına gideremediği elinde olmayan bir semptomun varlığı kişiyi sağlıksız ruh hali tanımına sokmakta. Ancak, bireyin İÇGÖRÜ sahibi olup olmaması, kendine objektif bakabiliyor olup olmaması, yaşam şeklindeki ciddi bir sorunun varlığı gibi çok faktöre bağlı olarak ne hissettiğini - yaşadığı sorunu - ruh sağlığını bozan durumu aktarma konusunda netliğin kaybolmasına neden olmakta. Kişi içinde bulunduğu ruhsal durumu tam olarak anlamakta zaten zorlanır, bunu aktarmakta daha da zorlanacaktır. Kaldı ki dinleyen tam olarak anlayıp doğru tanıyı koyabilsin. Bireyin kendini, ruh halini iyi gözlemliyor olması ve sorunlarını analiz edebiliyor olması gerekir. Bu bireysel bir sorumluluktur. Kişilik bozuklukları (adı ne olursa olsun) psikoz ve nevroz olarak temel 2 başlıkta ele alınır. Bu açıdan kişinin sorununu kabul ediyor olması tanı açısından önemli bir belirleyici olsa da, SORUNUN NEDENİni anlamak için hasta öyküsü detaylı olarak alınmak zorundadır. Sadece bağırsak sorunları tek başına depresyona neden olabilir. Kişinin unutmak istediği ani bir duygudurum değişimi, bir bağımlılığı tetikleyebilir vs. Temelde nedeni semptoma bağlı anlaşılamayan bir sorun, disiplinlerarası ele alınmalıdır. (ülkemiz için ne kadar ütopik olsa da)

Bireysel fikrim, sorunu ne olursa olsun (psikozlar dışında), kişi kendisiyle ilgili detaylı bir analiz çabasında olmalı, kendini iyi tanımış olmalı ki, müracaat ettiği kişiyle birlikte çözüm arayabilsin. Edilgen, kurban, çaresiz, her şeyi doktor bilir bakış açısı kişiyi ümitsiz bırakmakta. Kişi kendi sorunun doktoruyla tartışabilecek seviyede konuya hakim olmak zorundadır. Böyle olursa tedavi süreci hem hızlanır, hem de kişi doktorun verdiği tedaviye yönelik uygulamaları bilinçli bir şekilde yapar. En önemlisi de, sorunun kaynağını anladığı için yaşam şeklini değiştirebilmesi kolay olur.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Elpidoforos S Soteriades Matthew E Falagas, et al. A Bibliometric Analysis In The Fields Of Preventive Medicine, Occupational And Environmental Medicine, Epidemiology, And Public Health. (10 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 10 Eylül 2021. Alındığı Yer: link.springer.com | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close