Paylaşım Yap
Sorulara Dön
4

Neden zengin olmak istiyoruz? Çok paraya sahip olmak insanlar için neden bu kadar önemli?

3,755 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Temel olarak bir değiştokuş aracı olarak para, ekonomide, sınırsız olduğu söylenen ihtiyaçların eksiksizce ve sorunsuzca karşılanabileceği anlamına geldiği ve bu yolla da daha rahat, huzurlu, sorunsuz bir yaşam vaat ettiği için insanlar tarafından istenen ve aranan bir şey.

Ancak insanın paraya olan eğiliminin yakın dönemlerde arttığı da kesin. Bunun nedeni ise bence yukarıda belirtilen sebepten biraz farklı.

İnsanoğlu olarak yaşamlarımızın, dünyanın bir anlamı, amacı ve hedefi olduğunu düşünüyoruz ve buna inanmak istiyoruz. Ve bu konuda bize açıklamalar yapan, pencereler açan, hedefler sunan çeşitli kaynaklar ve inanç sistemleri ikna edici olma konusunda pek de başarılı sayılmazlar, en azından tüm dünyayı kapsamlarına alma ve tüm zamanlar için doyurucu olma açısından. Ve bu odaklara duyulan güven ve bağlılık gün geçtikçe zayıflıyor. Bu durumda da (ve elbette genel olarak yaşam ve dünya üzerine ısrarla sürdürülen anlam ve amaç arayışı çabası nedeni ile) insanlar mecburen yaşamdan ne kadar çok keyif ve haz alırlarsa hayatlarının o kadar anlam içereceğini, hayatlarında ne kadar farklı, ilginç deneyimlere imza atarlarsa yaşamlarının o kadar zengin olacağını düşünüyorlar. Ve tabii ki insanların bu genel eğiliminin farkında olan küresel kapitalizm de gün geçtikçe para ile elde edilebilecek çok daha fazla keyif ve deneyim sunmaya çalışıyor insanlara. Söz gelimi çok büyük ve şık bir evde oturmak, pahalı hızlı ve güçlü bir otomobil sahibi olmak, pek farklı özel yemekler tatmak, teknolojinin sağladığı hayat kolaylaştırıcı ya da farklı deneyimlere olanak veren aygıtlara sahip olmak, dünyanın pek farklı bölgelerini görmek ve deneyimlemek gibi talepler de hep para ile elde edilebilecek şeyler. Çok fazla paranız olduğunda tüm bunlara ulaşabiliyorsunuz çünkü. Yaşamınız çok daha konforlu, haz dolu, keyifli ve tatmin edici oluyor.

Tüm Reklamları Kapat

Buna ek olarak bir neden daha söz konusu, söz konusu para hırsı bağlamında. Para, sosyal statü anlamında büyük bir belirleyicilik taşıyor. Zengin olmak, insanların hakkınızdaki fikrini ve size karşı tutturacakları yaklaşımı belirleyen en önemli faktörlerden biri. Çok pahalı giysiler giymek, yine pahalı konutlara, otomobillere, zevklere, seyahatlere sahip olmak sizi topluluk içerisinde öne çıkarır özellikte oluyor. Ve bu, paranın sağladığı sosyal statü algısı geçmişte de var olmuş olsa da yukarıda bahsettiğim, kapitalist dünyanın sunduğu haz ve olanakların giderek zenginleşmesi de, işin sosyal statü tarafını daha da körüklüyor. Tarihsel bir filmde, keyif anındaki bir kralı resmeden bir fotoğraf gördüğünüzde kralın önünde büyük bir kap meyve, çevresinde yarı çıplak güzel kadınlar, içinde bulunulan mimari güzellik sunan bir yapı ve çevresinde de pahalı görünen eşyalar olur. Ortaçağda zenginlik ve onun getirdiği haz, böyle bir şeydir çünkü. Günümüzde ise zengin biri 1500 beygir gücünde bir otomobil alıp, titanik kadar büyük bir yata sahip olup, uzay turizmi yapar. Ve hatta yaygın olamayacak kadar pahalı tıbbi teknolojilerle ömrünü dahi uzatabilir. Para, günümüzde, geçmişe göre çok daha büyük vaatler sunabildiği için ve bu süreç devam edecek gibi de göründüğü için insanların paraya olan ilgisi artmakta ve daha da artacak gibi görünüyor.

655 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close