Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Umut Umut
Üye
0

Maymun evriminin tek sebebi ağaç mıdır?

Yani kisacasi maymunun maymun olmasina sebep olan canli ağaç üzerinde yaşayabilecek anatomiye evrimleşip maymunlari var etmiş olabilirlermi en basit haliyle ağaç olmasaydi maymunlar ve biz insanlar var olmayabilirmiydik sonuçta ağaç olmasaydi maymunun ağaca tirmanan en eski atasi farki yolarla evrimie devam ederdi?
271 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ertuğrul Genç
Evrimci

İlk primat benzeri memeliler veya proto-primatlar , Senozoik Çağın başında erken Paleosen Çağında (65.5-55.8 milyon yıl önce) gelişti. Boyut ve görünüm olarak kabaca sincaplara ve ağaç kır farelerine benziyorlardı. Mevcut, çok parçalı fosil kanıtları (Asya, Avrupa, Kuzey Afrika ve özellikle Batı Kuzey Amerika'dan), bunların sıcak, nemli iklimlerde ağaçta yaşayan bir yaşam biçimine adapte olduklarını gösteriyor . Muhtemelen nispeten iyi bir görme yetisine ve ayrıca ağaçlara tırmanmaya uygun el ve ayaklara sahiplerdi. Bu primat benzeri memeliler ( Plesiadapiformes ), daha fazla fosil verisi elde edilene kadar bizim için oldukça gölgeli yaratıklar olarak kalacaklar.

Primat benzeri memeliler, yaklaşık 65.500.000 yıl önce meydana gelen bitki ve hayvanların kitlesel küresel yok oluşlarının hemen ardından karasal hayvan yaşamının genel dönüşümünde önemli bir rol oynamış gibi görünmüyor. En dramatik değişiklikler, ot, yaprak ve diğer lifli bitki materyallerini işlemek için özelleşmiş, sert toynaklı, gıcırdayan dişlere ve sindirim sistemlerine sahip, otlayan ve otlayan memelilerin ortaya çıkmasıyla gerçekleşti. Bu otçul memelilerin evrimi, onları yemek için özelleşmiş etobur memelilerin evrimleşmesine olanak sağlamıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. palomar. Early Primate Evolution:  The First Primates. Alındığı Tarih: 20 Aralık 2022. Alındığı Yer: palomar | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Esat Kudret
Esat Kudret
111K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Keşkem o ağaçtan heç inmeseydik!

Aksine, ağaçlar artık evrimsel atalarımız için temel yaşamı destekleyen alanlar olmaktan çıkıp (alan daralması ve buna bağlı besin yetersizliği sonucu) ilkel atalarımız olan Homo Erectus’u savanaya sürdüğü için evrimleştik. Yani ağaçtan inmek zorunda kaldığımız için…

Hepimizin anavatanı olan ve aslında ırk kavramını ortadan kaldıran, (genetik olarak da kanıtlandığı üzere) Afrikalı oluşumuzun, bir zamanlar canlılar için muazzam bir yaşam olanı olan bu coğrafyanın, gerek yer şekillerindeki değişim gerekse bu değişimin tetiklediği iklim değişimlerine bağlı yaşamsal zorlukları, ilkel atalarımızı bugüne getiren yolculuğun başı idi.

Tüm Reklamları Kapat

Oradan Kızıldeniz üzerinden Asya’ya ve peşi sıra ve zamanla tüm dünyaya yayılış.

Özetle; ağaçtan inme ihtiyacı duymasa idik belki de bugün türümüz var olamazdı. Aksine, bizi var eden şey; aynı zamanda ağaçtan inmeye zorlayan, anavatanımızın (Afrika’nın) coğrafi (yer şekilleri itibarı ile) ve buna bağlı iklimsel değişimlerinin bizleri savanaya süren, dik durmaya, iki ayak üzerinde yürümeye, güvence amaçlı birlikte ve her zamankinden daha çok birlikte hareket etmeye mecbur kılan koşulların toplamı idi.

Bugün türümüzün geldiği evrimsel aşama itibarı ile yarattığı bütün olumlulukları topladığımızda, iyi ki bu musibet olmuş ve önümüzü açmış diyebiliriz.

Fakat bir o kadar da, yarattığımız ve geri dönüşü olmayan yıkımı, bindiğimiz dalı da kesen kibrimizi hatırladığımızda, dışımızdaki doğayı ve canlı yaşamı ve tüm haklarını yok sayarcasına ne denli tükettiğimizi gördüğümüzde, şahsen ve bazen : “Keşkem o ağaçtan heç inmeseydik” demiyorum desem yalan olur.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close