Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Not Alma Teknikleri: Nasıl Daha Verimli Notlar Alabilirsiniz?

Not Alma Teknikleri: Nasıl Daha Verimli Notlar Alabilirsiniz?
4 dakika
11,038
Podcast
6:39
İrem Öznur Kılıç
Seslendiren
Bionluk Logo sponsorluğunda seslendirildi.
92
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

Yeni bir konuyu öğrenmek; birçok bilgi parçacığının, kavramın, konu başlıklarının ve bunlar arasındaki bağlantıların anlaşılmasını gerektirir. Bu amaca yönelik olarak birçok insan, konuyla ilk muhatap olduğunda not almayı tercih eder. Her ne kadar not almak oldukça yaygın bir pratik olsa da farklı durumlarda daha verimli olabilecek farklı not alma yöntemleri mevcuttur.

Cornell Metodu

Cornell Metodu, aktarılan tüm bilgiyi yazmakla uğraşmadan sistematik bir şekilde not almanızı sağlayan bir metottur. Notların alınmasını ve tekrarını kolaylaştıracak şekilde hazırlanmıştır. Metodun basit ve zahmetsiz olması en büyük avantajlarındandır.

Cornell Metodu; 1950'lerde Cornell Üniversitesi'nden Profesör Walter Paul tarafından tasarlanmış, adını yaratıldığı ve zamanla yaygınlaştığı Cornell Üniversitesinden almıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu metotta kullanılacak kâğıt birkaç alana bölünür ve her alan başka bir amaç için kullanılır. Kullanılan şablon aşağıdaki resimde gösterilmiştir.

Cornell Metodu'na göre hazırlanmış bir şablon.
Cornell Metodu'na göre hazırlanmış bir şablon.
Gelişen Kariyerim

Kâğıdın ortasındaki geniş (mavi) alan, notlarınızı her zamanki gibi alabileceğiniz alandır. Buraya konuyla ilgili önemli bilgileri veya dikkat çeken kısımları yazabilirsiniz. Eğitmeniniz yeni bir alt başlığa geçtiğinde birkaç satır boşluk bırakmalısınız. Notlarınızı mümkün olduğunca basit haliyle yazmalı, uzun veya karmaşık cümleler kurmakla uğraşmamalısınız.

Bu notları alırken, önemli bulduğunuz kavramları, anahtar kelimeleri veya aklınıza takılan soruları kâğıdın sol tarafındaki (pembe) alana yazmalısınız. Sonrasında notlarınızı tekrar etmek için mavi alanı başka bir kağıtla kapatın ve sadece pembe alandaki bilgilerle yeşil alanda bir özet çıkarın. Ek olarak, pembe alandaki ipuçlarını ve ipucunun ait olduğu bilgiye dair hatırlayabildiklerinizi yüksek sesle ifade edin. Aklınıza gelen her şeyi seslendirdikten sonra mavi bölgedeki kâğıdı kaldırın ve bilgilerin ne kadarını söyleyebildiğinizi kontrol edin. Bilgilerin hepsini ipuçlarını kullanarak söyleyebiliyorsanız, konuyu öğrenmişsiniz demektir.

Cornell Metodunu denemek için buradaki şablonu kullanabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Anahat (Taslak) Metodu

Anahat Metodu, geniş konuları küçük parçalara bölmek için oldukça yararlı bir metottur. Metodun avantajı, alt başlıklar arasındaki hiyerarşiyi rahatça görmenizi sağlamasıdır. Ayrıca Cornell Metodu'nda olduğu gibi bir şablon çıkarma ihtiyacı yaratmaz. Ancak ders esnasında notun organizasyonunu sağlamaya çalışmak zaman alabilir. Ayrıca çok hızlı ilerleyen bir derste bu yöntemi kullanmak oldukça zor olacaktır. Özellikle bütün cümlelerle ifade edilen, görece daha sözel konularda tercih edilebilir.

Bu yöntemi uygulamak için notlarınıza başlarken en geniş kapsamlı bilgiyi en sola yerleştirin. Bilgilerin kapsamı daraldıkça önceki satıra göre biraz daha sağdan başlayarak yeni satıra geçebilirsiniz. Böylece en sağdan başlayan bilgiler en spesifik bilgiler, en soldan başlayanlarsa en temel bilgiler olacaktır. Satır başında bırakılan boşluklar alt başlıkların başlık hiyerarşisindeki yerini göstereceğinden başlıklarda "1." veya "II." gibi sıra sayıları kullanmanız gerekmez. Yine de aşağıdaki örnekte görebileceğiniz gibi bunların kullanılması da tercih edilebilir.

Titans Boost

Haritalama Metodu

Haritalama Metodu, bir dersin veya konunun içeriğinin grafik halinde gösterilmesini sağlayan bir metottur. Bu metotta her bilgi veya fikir, ilişki içinde olduğu başka bir bilgi veya fikirle bağlantılı olacak şekilde not alınır. Bu metot, aktif katılımı artırmakla birlikte eleştirel düşünmeyi de pekiştirir.

Ders esnasında kullanımı zahmetsizdir ve konu bileşenleri arasındaki ilişkilerin çok rahat bir şekilde gözlemlenmesini sağlar. Renkler, sayılar ve semboller kullanılarak notlarınızı düzenlemeniz de mümkündür. İşlenecek konu geniş ve yüksek oranda organize bir konuysa bu metodu tercih edebilirsiniz. Ayrıca dersin nasıl işleneceği hakkında bir fikriniz yoksa yine bu metodu kullanmayı düşünebilirsiniz.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Büro Time Blog

Tablo Metodu

Kronolojik olayların anlatıldığı bir ders alacaksanız Tablo Metodunu kullanmak iyi bir seçim olabilir. Tablo Metodunda kağıdınızı çizgilerle bölerek kategori alanları oluşturmalısınız. Böylece derste geçen kelimeleri, fikirleri veya teorileri ilgili kategoriye yerleştirebilirsiniz.

Tablo Metodu, anlatılanları kaçırmadan not etmek için iyi bir yöntemdir. Çok fazla yazı yazmanızı gerektirmediği gibi bu metotla alınan notların tekrar edilmesi de oldukça kolaydır.

Metodun dezavantajı, kullanacağınız kategorileri önceden belirleme gerekliliğidir. Yine de hızlıca anlatılan kapsamlı konularda not almak için iyi bir metot olduğu söylenebilir.

Cümle Metodu

Bu metot, diğerlerine göre oldukça basit bir metottur. Tek yapmanız gereken ders boyunca geçen her fikri, bilgiyi veya kavramı bir cümle halinde açıklamaktır. Her yeni cümleye bir numara vermeli ve yeni bir satıra yazmalısınız.

Titans Boost

Görüldüğü gibi bu metot, not almanızı zorlaştıracak hiçbir unsur içermez. Ancak bu metotta hangi cümlelerin daha önemli (veya daha genel kapsamlı) olduğunu anlamak zordur.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
65
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 41
  • Muhteşem! 12
  • Umut Verici! 6
  • İnanılmaz 5
  • Bilim Budur! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Güldürdü 2
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Red Rocks Community College | Arşiv Bağlantısı
  • Good Notes. Cornell Note Taking — The Best Way To Take Notes Explained | Goodnotes Blog. Alındığı Tarih: 28 Nisan 2023. Alındığı Yer: Good Notes | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2024 15:02:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14486

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kas
Foton
Diş Sorunları
Hormon
Güneş Sistemi
Üreme
Yatay Gen Transferi
Ekonomi
Buz
Haber
Halk Sağlığı
Kalıtım
Yörünge
Önyargı
Cinsel Yönelim
Depresyon
Hekim
Yaşlılık
Hindistan
Fotoğraf
Ufo
Yaşanabilir Gezegen
Egzersiz
Işık Hızı
Obstetrik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. P. S. University, et al. Not Alma Teknikleri: Nasıl Daha Verimli Notlar Alabilirsiniz?. (3 Mayıs 2023). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/14486
University, C. P. S., Alparslan, E. (2023, May 03). Not Alma Teknikleri: Nasıl Daha Verimli Notlar Alabilirsiniz?. Evrim Ağacı. Retrieved April 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/14486
C. P. S. University, et al. “Not Alma Teknikleri: Nasıl Daha Verimli Notlar Alabilirsiniz?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 03 May. 2023, https://evrimagaci.org/s/14486.
University, California Polytechnic State. Alparslan, Eda. “Not Alma Teknikleri: Nasıl Daha Verimli Notlar Alabilirsiniz?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, May 03, 2023. https://evrimagaci.org/s/14486.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close