Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bazı Pandalar Neden Kahverengidir? Kahverengi Dev Panda Alt Türü ile Tanışın!

Bazı Pandalar Neden Kahverengidir? Kahverengi Dev Panda Alt Türü ile Tanışın! Global Times
4 dakika
685
Tüm Reklamları Kapat

Doğada, canlı türlerinin çeşitliliği büyük bir renk yelpazesini barındırır. Renk anomalileri, türler arasında belirgin farklılıklar gösterebilir ve hatta aynı türe ait farklı alt türler arasında dahi özel renk özellikleriyle ayrışma gözlemlenebilir. Bu çeşitlilik, doğanın zenginliğinin bir yansımasıdır. Aynı türün bireyleri arasında bile, çeşitli genetik özellikler veya mutasyonlar sayesinde farklı renkler görülebilir.[1]

Örneğin memelilerde kürk rengi, özellikle kamuflaj ve cinsel seçilim gibi alanlarda kritik bir rol oynar. Memelilerde kürk renkleri, avcılardan kaçınmak veya avlanmak için gizlenmeyi sağlamak amacıyla evrimsel olarak şekillenmiştir.[1], [2], [3], [4], [5] Aynı zamanda bazı memelilerde, özellikle gece aktif olanlarda, karanlıkta görünürlüğü artıran ve cinsel seçilim üzerinde de etlisi olduğu düşünülen biyofloresan özellikler de bulunabilir.

Kısacası memelilerde kürk rengi, adaptasyon açısından ve kültürel açıdan büyük bir öneme sahiptir. Çin Bilimler Akademisi'nden Dr. Dengfeng Guan ve ekibinin yürüttüğü bir çalışma; bu özelliğin özellikle eumelanin ile feomelanin oranı, saçtaki melanin yoğunluğu ve dağılımı gibi faktörler tarafından belirlendiğini ortaya koymaktadır.[6] Bu faktörler, melanositlerin çoğalması ve göçü, melanin sentezi ve melanin oluşumu ve transferi gibi melanogenezin çeşitli yönlerini etkileyen yüzlerce gen tarafından karmaşık bir şekilde düzenlenmektedir. Yani kürk renginin çeşitliliği, genetik ve moleküler düzeyde karmaşık bir süreç olan melanin üretimi ve dağılımı üzerindeki bu genetik düzenlemelerle sağlanır.

Tüm Reklamları Kapat

Bahsedilen araştırmada özellikle dev panda (Ailuropoda melanoleuca) örneği üzerinde durulmuştur. Dev panda, siyah-beyaz kürkü ile tanınmasına rağmen, Çin'in Şaanşi eyaletindeki Qinling Dağları'nda keşfedilmiş olan kahverengi dev panda (Ailuropoda melanoleuca qinlingensis), pandaların renk çeşitliliği konusundaki yaygın görüşleri sarsan bir niteliktedir. Bu keşif ile birlikte pandaların renk paletinin daha önce düşünülenden daha geniş olabileceğini gözler önüne serilmiştir.

Qinling pandası.
Qinling pandası.
The Star

Dev panda türünün bir alt türü olarak tanınan bu kahverengi pandalar, son derece nadir oldukları için Çin'de adeta bir milli hazine haline gelmişlerdir. Tüm kahverengi pandalar yalnızca Qinling Dağları'nda bulunmuştur ve bu durum bölgeye özgü olduklarını göstermektedir. Bu sebepten tür, kahverengi panda adına ek olarak Qinling pandası olarak da bilinmektedir.

Dan Dan adlı bir dişi panda, 1985'te Foping Doğa Koruma Alanı'ndan alınıp Xi'an Hayvanat Bahçesi'ne getirilerek kaydedilen ilk kahverengi panda oldu. 2009'da ise Qi Zai adında bir erkek kahverengi panda yavrusu yine Foping'den kurtarılarak, 2024 yılı itibarıyla esaret altında yaşayan tek kahverengi panda olarak kayıt altına alındı.

Dr. Guan ve ekibi, kahverengi panda Qi Zai'nin ailesine ait iki grup üyesini tespit ederek onların genetik haritalarını çıkardılar. Foping Doğa Koruma Alanı'nda yapılan uzun vadeli araştırmalar kapsamında vahşi dev pandaların ekolojik ve genetik verilerini incelediler. Ayrıca, kahverengi tüy renginin arkasındaki hücresel mekanizmaları mikroskopi ve transmisyon elektron mikroskobu kullanarak detaylı bir şekilde analiz ettiler.

Tüm Reklamları Kapat

Kahverengi panda kürkü, siyah olanlar kıyasla daha az sayıda ve daha küçük melanozomlara (en yaygın ışık emici olan melanini içeren bir organel) sahiptir.
Kahverengi panda kürkü, siyah olanlar kıyasla daha az sayıda ve daha küçük melanozomlara (en yaygın ışık emici olan melanini içeren bir organel) sahiptir.
El Pais English

Araştırmacılar, Bace2 geninde 25 baz çifti uzunluğunda bir silinmenin kahverengi pandaların genetik özelliklerini belirleyen önemli bir mutasyon olduğunu keşfettiler. Bu silinme, ek olarak incelenen 192 siyah panda ve CRISPR-Cas9 knock-out teknolojisi kullanılarak genetiği değiştirilmiş fareler üzerinde yapılan dizi analizleri ile teyit edildi.[7]

Wan Wan adlı siyah bir panda ile çiftleşen Dan Dan, Qin Qin adında bir erkek siyah panda yavrusu dünyaya getirdi. Dan Dan 2000 yılında hayatını kaybetti ve Qin Qin 2006 yılında herhangi bir yavru bırakmadan öldü.

Bu bulgular, kahverengi pandalarda ve genel olarak vahşi hayvanlardaki kürk rengi çeşitliliğinin genetik temelleri hakkında önemli bilgiler sunmaktadır. Ayrıca, nadir görülen kahverengi pandaların korunması ve bilimsel yöntemlerle çoğaltılması konusunda yeni yollar önermektedir.

Kahverengi panda.
Kahverengi panda.
CGTN

Araştırma sonuçlarına göre, kahverengi pandalarda görülen bu genetik varyasyonun çok düşük frekansta oluşması ve mutasyonun yapısından dolayı, bu mutasyonun nötr ya da hafif zararlı olabileceği düşünülmektedir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Özellikle, iki kahverengi panda olan Qi Zai ve Dan Dan normal gelişim ve üreme yeteneklerine sahip olmakla beraber Bace2 geni devre dışı bırakılmış fareler de yaşayabilirlik, üretkenlik göstermiş ve belirgin fiziksel anomalilere rastlanmamıştır. Bu durum, bu mutasyonun bu canlıların sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisinin olmadığını işaret etmektedir.

Bununla birlikte, Bace2 geninin Alzheimer hastalığı gibi süreçlerde rol oynadığı bilindiğinden, bu mutasyonun kahverengi pandalarda neden olabileceği diğer fizyolojik etkiler henüz net değil. Qinling dev panda popülasyonunun sınırlı büyüklüğü dikkate alındığında, genetik sürüklenme nedeniyle zararlı olabilecek zayıf mutasyonlar popülasyonda sabitlenebilir. Bundan dolayı kahverengi panda ve geni devre dışı bırakılmış fare modelleri üzerinde yapılacak ilave çalışmalar, bu mutasyonun işlevsel etkileri hakkında önemli bilgiler sunabilir.

Bilimsel anlamda öneme sahip ve estetik açıdan dikkat çekici olan dev pandaların bu nadir kürk rengi varyasyonuna dair bulgularımız, ileride yapılacak daha fazla çalışma ile birlikte kahverengi pandaların bilinçli bir şekilde çoğaltılmasına yönelik yol gösterici olacaktır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
31
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Muhteşem! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Güldürdü 2
  • Bilim Budur! 1
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ a b C. S. McDiarmid, et al. (2023). Experimentally Testing Mate Preference In An Avian System With Unidirectional Bill Color Introgression. Wiley. doi: 10.1002/ece3.9812. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ T. Caro, et al. (2020). Coloration In Mammals. Elsevier BV, sf: 357-366. doi: 10.1016/j.tree.2019.12.008. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Save the Orangutan. Alba The Albino Orangutan - Save The Orangutan. (6 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 28 Mart 2024. Alındığı Yer: Save the Orangutan | Arşiv Bağlantısı
  • ^ E. S. Scordato, et al. (2014). Geographic Variation In Sexual Selection And Implications For Speciation In The Barn Swallow. Avian Research, sf: 1-13. doi: 10.1186/s40657-014-0008-4. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ M. P. Braun, et al. (2017). Influences Of Oceanic Islands & The Pleistocene On The Biogeography & Evolution Of Two Groups Of Australasian Parrots (Aves: Psittaciformes: Eclectus Roratus, Trichoglossus Haematodus Complex). Rapid Evolution & Implications For Taxonomy & Conservation. European Journal of Ecology, sf: 47-66. doi: 10.1515/eje-2017-0014. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ D. Guan, et al. (2024). Taking A Color Photo: A Homozygous 25-Bp Deletion In Bace2 May Cause Brown-And-White Coat Color In Giant Pandas. Proceedings of the National Academy of Sciences. doi: 10.1073/pnas.2317430121. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ M. Á. Criado. The Mystery Of Brown Pandas Revealed: Their Color Is Due To A Mutation. (5 Mart 2024). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: EL PAÍS English | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/04/2024 21:21:20 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17245

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Oyun Teorisi
Ana Bulaşma Mekanizması
Skeptisizm
Gezegen
Yıl
Kütle
Tümör
Göğüs Hastalığı
Göz
Farmakoloji
Makine
Nükleik Asit
Optik
Mantık
Stephen Hawking
Şizofreni
Çocuklar İçin Bilim
Kemik
Yapay Zeka
Asteroid
Teknoloji
Kuyruk
Elektrokimya
Besin Değeri
Hukuk
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. K. Selçukoğlu, et al. Bazı Pandalar Neden Kahverengidir? Kahverengi Dev Panda Alt Türü ile Tanışın!. (31 Mart 2024). Alındığı Tarih: 30 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17245
Selçukoğlu, A. K., Alparslan, E. (2024, March 31). Bazı Pandalar Neden Kahverengidir? Kahverengi Dev Panda Alt Türü ile Tanışın!. Evrim Ağacı. Retrieved April 30, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17245
A. K. Selçukoğlu, et al. “Bazı Pandalar Neden Kahverengidir? Kahverengi Dev Panda Alt Türü ile Tanışın!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 31 Mar. 2024, https://evrimagaci.org/s/17245.
Selçukoğlu, Alper Kaan. Alparslan, Eda. “Bazı Pandalar Neden Kahverengidir? Kahverengi Dev Panda Alt Türü ile Tanışın!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, March 31, 2024. https://evrimagaci.org/s/17245.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close