Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Aşılandınız ve Hatırlatma Dozunuzu da Oldunuz. Omikron Varyantı, Yılbaşı Planlarınızı Nasıl Etkiler?

Aşılandınız ve Hatırlatma Dozunuzu da Oldunuz. Omikron Varyantı, Yılbaşı Planlarınızı Nasıl Etkiler?
8 dakika
9,135
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Koronavirüsün omikron varyantı birkaç hafta içinde tüm dünyayı kasıp kavurdu ve şimdi üçüncü yılına doğru giden bir pandemiyi yeniden şekillendirdi. Bazı uzmanlar, rekor düzeyde vaka sayıları ve çok daha fazla hastane yatışı bekliyor.

Bilim insanları, aşılara karşı daha dirençli görünen ve bu yılın başlarında enfeksiyonlara neden olan delta varyantından bile daha hızlı yayılan bu yeni varyant hakkında daha fazla bilgi edinmek için yarışıyorlar. Halk sağlığı yetkilileri, aşılanmanın, ciddi hastalıklara ve daha az ölçüde de olsa enfeksiyonlara karşı korunmak için yapabileceğiniz 1 numaralı şey olduğunu söylüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak aşılandıysanız bile, omikron planlarınızı nasıl etkilemeli? Bulaşıcı hastalık uzmanlarının bir kısmı, beklenen yeni hastalık dalgası nedeniyle yılbaşı partilerinden uzak durmanın en iyisi olduğunu düşünüyor. Diğerleri, insanların "virüsle yaşaması" gerektiğinin altını çiziyor - özellikle de aşılar, ağır hastalık geçirme riskine karşı çok iyi koruma sağlıyor gibi göründüğü için. Ne yazık ki aşılar, daha hafif omikron vakalarını durdurmada daha az etkili görünüyor. Irvine'deki Kaliforniya Üniversitesi'nde halk sağlığı ve hastalık önleme doçenti Andrew Noymer şöyle diyor:

Bodrumumuzdaki kum torbalarının arkasına saklanarak yaşama dönemi geldi ve geçti. Gerekçe, kapının dışında COVID-19 olmasıysa, sonsuza kadar bodrumumuzda saklanacağız demektir; çünkü gelecek yıl ve ondan sonraki yıl da COVID-19 aramızda olacak.

Austin'deki Texas Üniversitesi Dell Tıp Okulu'nda nüfus sağlığı bölümünde yardımcı doçent olan Darlene Bhavnani ise şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Pek çoğumuzun planlarını iptal etmesine gerek olmadığını düşünüyorum. Sahip olduğumuz araçlardan yararlanırsak, bu kutlamaları güvenle yapabiliriz.

Ancak tüm uzmanlar, her bireyin, her faaliyetin risk ve ödüllerini farklı şekillerde dengeleyeceğinde hemfikir. Aklınıza takılabilecek bazı soruların cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.

Omikron Varyantı ve Aşılar Hakkında Sık Sorulan Sorular

Omikron Varyantı Neden Farklı?

Omikron varyantı Kasım 2021'de tespit edildi ve bilim insanları arasında hızla endişelere yol açtı. Sahip olduğu çok sayıda mutasyon nedeniyle bazı uzmanlar, bu varyantın aşıların ürettiği koruyucu antikorlardan kaçabileceğini öne sürdüler. Ayrıca omikron, daha önce dünyaya hakim olan delta varyantını geride bırakacak gibi görünüyor.

Bilim insanları, delta varyantının SARS-CoV-2'nin ilk varyantından en az 2 kat daha bulaşıcı olduğunu, omikron'un ise deltadan en az 2 kat daha bulaşıcı olduğunu keşfettiler. Örneğin ABD'deki ilk omikron vakasını bildiren eyalet, 1 Aralık 2021'de Kaliforniya oldu. O gün bugündür Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nde yapılan modellemeye göre, Aralık ayının ikinci haftası sonunda omikron varyantı, ABD'deki koronavirüs vakalarının %73'ünü oluşturacak kadar yayıldı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aşılar ve Hatırlatıcı Dozlar Omikron'a Karşı Ne Kadar Korur?

Araştırmacılar, Pfizer veya Moderna'nın mRNA aşıları ile aşılanmış ve hatırlatıcı dozlarını da olmuş kişilerin ciddi hastalık ve ölümlerden muhtemelen oldukça iyi bir şekilde korunacağını söylüyor (omikron varyantına yakalansalar bile!).

Güney Afrika'da yapılan bir araştırma, iki doz Pfizer-BioNTech aşısının enfeksiyona karşı sadece %33 koruma sağladığını buldu ve bu oran, diğer varyantlara karşı olan korumadan çok daha az. 2 doz Pfizer aşısı olanların hastaneye yatmayı gerektiren düzeyde hasta olmaya karşı korunma oranları delta varyantı için %90'dan fazlayken, araştırmacıların söylediğine göre omikronda bu oran %70'e düştü - ancak bu oran, hala "çok iyi" olarak değerlendiriliyor.

Bilim insanları, hatırlatıcı dozların salgın gidişatını nasıl değiştirdiğini henüz net olarak bilmiyor; ancak şu ana kadarki kanıtların cesaret verici olduğunu söylüyorlar. Birleşik Krallık'tan gelen veriler, Pfizer-BioNTech aşısının hatırlatıcı dozunun semptomatik hastalığa karşı korumayı yaklaşık %75'e çıkardığını gösterdi. Araştırmacılar, hatırlatıcı dozların hastaneye kaldırılmaya karşı korumayı da artırmasını bekliyor.

Reingold, umudun, mRNA aşılarının "enfeksiyonu önleme açısından oldukça güçlü" kalması yönünde olduğunu söylüyor. Ama bu %50 mi, %70 mi yoksa %80 mi, henüz kesin olarak bilmiyorlar.

Noymer ise, insanların "önümüzdeki 30 yıl boyunca hiçbir COVID-19 varyantına yakalanmadan yaşayamayacağını anlaması" gerektiğini söylüyor. Ama uzmanlar, bu başınıza geldiğinde, en hafif şekilde atlatmak istiyorsanız tam aşılı olmanız gerektiğinin altını çiziyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

Aşılandım ve Hatırlatıcı Dozumu da Oldum. Partilere Gidebilir miyim? Konserlere? Restoranlara?

Noymer, aşılanan ve hatırlatıcı dozu olanların risk ve ödülü dengelemesi gerektiğini söylüyor. Kendinize sorun: Örneğin, bir konserden alacağınız keyif, enfeksiyon kapma riskine değer mi?

Noymer, bu noktada restoranlarda yemek yemeye devam ederken kendisini rahat hissettiğini söyledi.

Eğer işler kötüleşirse sadece evde yemek yemeye geri dönmeye muhtemelen istekli olurdum. Kış bitmeden, dışarıda yemek yemekten kaçındığım 4-6 haftalık bir dönem olabilir; ama henüz işler o kadar kötü değil.

Güney Kaliforniya Üniversitesi'ndeki Keck Tıp Okulu'ndan Neha Nanda, yılbaşı partisi planlarını iptal etmek yerine, bu kutlamaları COVID-19 açısından daha güvenli hale getirmek için ince ayar yapmayı öneriyor: Belki de insanların hatırlatıcı dozu olup olmadıklarını kontrol edebilirsiniz veya erişiminiz varsa, katılımcıların etkinlikten hemen önce hızlı test yaptırmalarını isteyebilirsiniz. Şöyle diyor:

Duygusal esenliğin önemi de unutulmamalı. En nihayetinde insanlar, birbirini görebilmelidir.

Diğerleri en azından bir süre daha temkinli davranmayı öneriyor. Santa Cruz'daki Kaliforniya Üniversitesi'nde profesör olan A. Marm Kilpatrick, bilim yazarı Ed Yong'un The Atlantic'te yayınlanan son makalesine dikkat çekiyor: "Omikron Nedeniyle Doğum Günü Partimi İptal Ettim."

Tüm Reklamları Kapat

Yong, aslında partisine katılacak herkesin aşılanacağını ve çoğunun da hatırlatıcı dozu olacağını yazıyor. Ayrıca omikron varyantı, kişisel risk algısını pek değiştirmedi. Ancak virüs, partisinde yayılacak olursa, insanların Noel'i aileleriyle birlikte geçirme planlarını raydan çıkarabilirdi, onları karantinaya zorlayabilirdi veya ciddi hastalığa yakalanma tehlikesi yüksek olabilecek sevdiklerini riske atabilirdi.

Kilpatrick, evde kalmanın pek çok kişinin ulaşamayacağı bir lüks olduğunu kabul ediyor. Yine de, kötü gidişata kendi katkısını mümkün olduğunca düşük tutmak istiyor. Ayrıca uzun COVID-19 hakkında endişeleniyor ve gardını düşürmeden önce bununla ilgili daha fazla veri görmek istiyor. Bu nedenle arkadaşlarıyla kapalı yemek partilerine gitmeyi bıraktı. Birden fazla kişiyle aynı arabaya binmiyor. Vizyona yeni giren Örümcek Adam filmine gitme davetini reddetti. Kilpatrick şöyle diyor:

Temel olarak, hanehalkı üyesi olmayanlarla bir arada bulunabileceği kapalı alanlardan uzak duruyorum.

Ya Yüksek Risk Grubundaysam veya Yüksek Risk Grubundaki Bir Sevdiğimi Enfekte Etmekten Korkuyorsam?

Emory Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde profesör olan Carlos del Rio, yaşlılar ve bağışıklığı zayıf olanlar gibi virüse karşı özellikle savunmasız kişilere, aşılanmış ve hatırlatıcı dozu olmuş olsalar bile kalabalıklardan kaçınmalarını tavsiye ediyor:

Şu halde Rus ruleti oynamazdım… Omikron bambaşka bir canavar. Tamamen farklı bir oyun... Şu anda gerçekten hastanede yatmak istemediğiniz ve enfekte olmanızı önlemek için ne gerekiyorsa yapmanız gereken, kritik bir dönemdeyiz.

Evinizde fazladan savunmasız bir kişinin olması, dışarı çıkmak için risk hesabınızı da değiştirir: Tatillerde yüksek riskli aile üyelerini görenler için uzmanlar, önceden test yapılmasını öneriyor; mümkünse, ziyaretten önceki bir veya iki hafta içinde sizi koronavirüse maruz bırakabilecek faaliyetlerden kaçınmalısınız ve yüzünüze tam oturan bir maske takarak, mümkün olduğunca güvenli seyahat ettiğinizden emin olmalısınız.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Nevermoor – Morrigan Crow'un Büyük Sınavı

37 DİLE ÇEVRİLDİ
Yılın En İyi Kitabı – AMAZON
2018 Waterstones Çocuk ve Gençlik Kitabı Ödülü dahil yirmiden fazla ödül
“Tadına doyulmaz.” -GUARDIAN

“Öğrenmenin tek yolu vardı. Jüpiter’in parkasını üzerinden sıyırıp yere attı. ‘Cesur adımlarla,’ diye mırıldandı Morrigan. Gözlerini kapadı. Ve atladı.”

Morrigan Crow lanetli. Bir çocuğun doğabileceği en şanssız günde, Zifiri Gece’de doğdu. Berbat giden havalardan kalp krizlerine, çevresinde yaşanan tüm talihsiz olayların sebebi olarak görülüyor. Daha da beteri, o gece doğmuş tüm çocuklar gibi on birinci doğum gününde ölecek… ya da ölecekti. Gece yarısına saniyeler kala, Jüpiter North adında tuhaf bir adam ortaya çıkıp kara dumandan tazıları atlatarak onu saklı şehir Nevermoor’a götürmeseydi.
Konuşan dev kediler, cüce vampirler, Morrigan’ın hayatında görmediği kadar dostluk.… Nevermoor sihirli bir yer. Ama burada kalabilmesi için Wunderous Cemiyeti’ne kabul edilmesi şart. Bu da ejderha binmek ya da köpeklerle konuşmak gibi olağanüstü yeteneklere sahip yüzlerce çocuk arasından sıyrılıp dört zorlu imtihanı geçmesi demek. Tek bir sorun var: Morrigan özel bir yeteneği olmadığından neredeyse emin!

“Bu sihirli kitaba akılalmaz bir ilgi var: Film anlaşması yapıldı, hakları birçok yabancı ülkeye satıldı, Harry Potter benzetmesi de cabası. Neyse ki bu inanılmaz eğlenceli macera bütün bu ilgiyi hak ediyor. Potter tutkunları, bu kitapta sevecek bir sürü şey bulacak, ama Nevermoor kendine has bir albeniye sahip.” OBSERVER

“Tam gaz keyif; eğlenceli, sürükleyici ve çılgınca yaratıcı.”
Katherine Rundell, GÖKYÜZÜ ÇOCUKLARI’nın yazarı

Okurlar, muzip karakterler ve akla kazınan maceralarla dolu bu heyecan verici dünyaya balıklama dalacak.”
School Library Connection

Devamını Göster
₺145.00
Nevermoor – Morrigan Crow'un Büyük Sınavı
  • Dış Sitelerde Paylaş

CDC, kapalı bir alanda bir araya gelmeden önce test yaptırmanın, "aşılanmamış çocuklar, yaşlılar, bağışıklığı baskılanmış kişiler veya ciddi hastalık riski taşıyan kişilerle bir araya gelmeden önce özellikle önemli" olduğunu vurguluyor.

Ben Dışarı Çıkarım Arkadaş! Nasıl Önlem Alayım?

Test yaptırmak ve maske takmak, virüs maruziyetinizi en aza indirmenize yardımcı olabilir.

Uzmanlar, bez maskelerden ziyade, cerrahi maskeler veya daha iyisi, KN95 tipi maskeleri öneriyor. Ama en önemli şeyin, yüzünüze tam oturan bir maske bulmak olduğunu söylüyorlar. Böylece maskenin yan kısımlarından hava kaçma ve girme riski minimize oluyor. Hatta korumanızı artırmak için çift maskeleme de yapabilirsiniz.

Noymer, maske takmak için başka bir risk-ödül hesaplaması öneriyor: Alışveriş merkezinde gezerken maskenizi çıkarmanın hiçbir faydası yok (hatta zararı olacaktır); ancak bir restoranda yemek yemek, maskeleri çıkarmak çok iyi bir neden.

Texas Üniversitesi'nden Bhavnani, özellikle tatil sezonunda, bireysel ve hızlı testlerin "önceki tatil döneminden daha fazla erişimimizin olduğu" kritik bir araç olduğunu söylüyor. Bir toplantı veya etkinlikten önce test yapmayı planlıyorsanız, bunu "etkinliğe mümkün olduğunca yakın" yapmanızı öneriyor. Del Rio ise şöyle anlatıyor:

Dün evimde küçük bir grup insan vardı; ama eve girmeden önce herkes, arabasında kendi kendine test yaptı.

Türkiye'de henüz pek bulunmasa da, yurtdışında 15 dakika içinde sonuç veren hızlı testleri eczanelerde bulmak mümkün. Ancak tatil dönemlerindeki yüksek talep nedeniyle bunlara ulaşmak zor olabilir. Daha yavaş ve ücretsiz olan PCR testinden farklı olarak bu testler, iki test başına genellikle 20-35 dolar arasında bir maliyete sahiptir ve dediğimiz gibi, ne yazık ki herkes tarafından erişilebilir değildir.

Bhavnani, alerji veya grip belirtileri olabileceğini düşünseniz bile, herhangi bir semptom hissetmeniz hâlinde hemen COVID-19 testi yapmanızı öneriyor. Uzmanlar, ayrıca virüsü taşıyan biriyle yakın temastan beş gün sonra da test yapılmasını tavsiye ediyor.

Hamileysem veya Henüz Aşılanamayan Bir Çocuğum Varsa Ne Olacak?

5 yaşın altındaki çocuklara henüz aşı yapılmamaktadır. CDC'ye göre, Aralık 2021 ortası itibariyle, 4 veya daha küçük yaştaki çocuklar ABD'deki COVID-19 ölümlerinin küçük bir kısmını oluşturmaktadır: yaklaşık 800.000 ölümden 236'sı veya kabaca, %1'in 0.03'lük bir kısmı... Virüsün yetişkinler için çok daha şiddetli olduğu kanıtlanmıştır ve riskler, yaşla birlikte artmaktadır.

Buna rağmen uzmanlar, ebeveynlerin küçük çocuklara virüs bulaştırma konusundaki korkularını yerinde buluyor. Nihayetinde COVID-19, her yaşta ciddi olabilir. Doktor Leana S. Wen, aşılanmamış çocuklarına dikkat çekerek, The Post'a şunları yazıyor:

Ailem ek önlemler alacak: Restoranlarda yemek yemeyeceğiz veya çocukları maskesiz tatil etkinliklerine götürmeyeceğiz. Ama herkesin durumu farklı.

Bhavnani, mümkün olduğunca açık havada toplanmayı teşvik ediyor ve yayılmayı engellemenin bir yolu olarak, çocuklara da test yapılmasını öneriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Ya COVID-19'a Çoktan Yakalandıysam?

Güney Afrika ve Birleşik Krallık'taki araştırmacılara göre bilim insanları bu konuda hala yeni şeyler öğreniyor olsa da, yeniden enfeksiyon ihtimali omikron varyantı ile artmış gibi gözüküyor.

Aralık 2021'de bu konuda yayınlanan bir makalenin baş yazarı olan, Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi Fikadu Tafesse, yarma vakalarının "süper bağışıklığa" neden olabileceğini ileri sürüyor. Ancak o çalışmada omikron vakaları yer almıyordu. Ellerinde omikron varyantına özgü veriler olmasa da Tafesse şöyle diyor:

Bu çalışmanın sonuçlarına dayanarak, omikron varyantından gelen yarma vakalarının, aşılanmış insanlar arasında benzer şekilde güçlü bir bağışıklık tepkisi oluşturacağını tahmin ediyoruz.

Ayrıca testlerin size hangi varyantın bulaştığını söyleyemeyeceği unutulmamalıdır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
19
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Bilim Budur! 5
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Umut Verici! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • İğrenç! 2
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 00:36:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11271

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Entropi
Karbondioksit
Sars
Yas
Doğa
Karbon
Diş Hekimliği
Tarım
Dalga
Epistemik
Mitler
Hormon
Hominidae
İyi
Eğitim
Astrofizik
Işık
Evrimsel Biyoloji
Dişler
Uydu
Küresel Isınma
Su
Gebelik
Teyit
Müfredat
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
H. Knowles, et al. Aşılandınız ve Hatırlatma Dozunuzu da Oldunuz. Omikron Varyantı, Yılbaşı Planlarınızı Nasıl Etkiler?. (23 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11271
Knowles, H., Bakırcı, Ç. M. (2021, December 23). Aşılandınız ve Hatırlatma Dozunuzu da Oldunuz. Omikron Varyantı, Yılbaşı Planlarınızı Nasıl Etkiler?. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11271
H. Knowles, et al. “Aşılandınız ve Hatırlatma Dozunuzu da Oldunuz. Omikron Varyantı, Yılbaşı Planlarınızı Nasıl Etkiler?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 23 Dec. 2021, https://evrimagaci.org/s/11271.
Knowles, Hannah. Bakırcı, Çağrı Mert. “Aşılandınız ve Hatırlatma Dozunuzu da Oldunuz. Omikron Varyantı, Yılbaşı Planlarınızı Nasıl Etkiler?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 23, 2021. https://evrimagaci.org/s/11271.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close