Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
2

Ödüllü Soru Bitkiler görmedikleri halde nasıl taklit edebiliyorlar?

Evrim sürecinde bir çok hayvan görünüşlerini savunma,avlanma ve üreme gibi nedenlerden ötürü diğer canlıları adlandırmak için değiştirmişlerdir. Lakin benim çözemediğim ve cevabını herhangi bir yerde bulamadığım bir durum var. Bir ağaç herhangi bir görme organı olmadan tohumlarını başka bir canlının bolca tükettiği bir yiyeceğe nasıl benzetebilyor?
204 görüntülenme
Cevap Ver 2,500 UP
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
  • Ödül
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör

Bitkiler görsel sistemlere sahip olmamalarına rağmen çevrelerindeki nesneleri taklit etme yetenekleri geliştirmişlerdir. Bu yetenek bitkilerin çevresel ipuçlarını algılamalarını sağlayan karmaşık kimyasal ve duyusal sinyal ağları sayesinde mümkündür. Örneğin bitkiler, dokularında dağılmış fotoreseptörler sayesinde ışık yoğunluğunu ve yönünü algılayabilirler. Bu algılama yeteneği beyin gibi merkezi bir işleme sistemi olmaksızın büyüme desenlerini değiştirerek çevrelerindeki bitkileri veya nesneleri taklit etmelerine olanak tanır. Bu fotoreseptörler bitkilerin ışık gradyanlarını algılamalarına yardımcı olarak çevrelerindeki yapılarla uyumlu hale gelmelerini sağlar; bu da tozlaşmayı teşvik etmek veya otçulları uzaklaştırmak için kullanılabilir.

Bitkiler ayrıca hayvanlar tarafından tüketilen nesneleri taklit etmek için kimyasal sinyalleri kullanırlar. Bazı bitkiler belirli hayvanların tercih ettiği besin kaynaklarının kokusunu taklit eden uçucu bileşikler salgılar. Bu kimyasal taklit hayvanları kendine çekerek tohum dağılımını veya tozlaşmayı kolaylaştırır. Örneğin bir sarmaşık bitkisi olan Boquila trifoliolata büyüdüğü bitkilerin yaprak şekillerini taklit edebilir ve bunu yakınındaki bitkinin kimyasal profiline yanıt veren bir sinyal sistemi kullanarak yapar.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Quanta Magazine. Plants Find Light Using Gaps Between Their Cells | Quanta Magazine. (31 Ocak 2024). Alındığı Tarih: 4 Ekim 2024. Alındığı Yer: Quanta Magazine | Arşiv Bağlantısı
  2. U. O. A. A. Birmingham. Breakthrough Study Shows How Plants Sense The World. (19 Ocak 2018). Alındığı Tarih: 4 Ekim 2024. Alındığı Yer: ScienceDaily | Arşiv Bağlantısı
  3. P. C. Wilcox. Can Plants See? In The Wake Of A Controversial Study, The Answer&Amp;Rsquo;S Still Unclear. (30 Kasım 2022). Alındığı Tarih: 4 Ekim 2024. Alındığı Yer: The Scientist Magazine® | Arşiv Bağlantısı
  4. John Innes Centre. How Do Plants Sense The World Around Them? | John Innes Centre. (16 Mart 2022). Alındığı Tarih: 4 Ekim 2024. Alındığı Yer: John Innes Centre | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Fatma Nur İnakçı
Bilim Sever Okuyucu

Bitkiler görme yetisi olmadan çevrelerini taklit edebilir çünkü bu evrimsel süreçlerle şekillenen karmaşık biyolojik mekanizmalarla mümkündür. Genetik adaptasyon ve doğal seçilim yoluyla bazı bitkiler böcekleri veya tozlayıcıları çekmek için renk, desen, koku gibi özellikleri taklit eder. Örneğin arı orkidesi gibi bitkiler böceklerin dış görünüşüne benzeyen çiçekler geliştirir. Ayrıca bitkiler çevrelerindeki kimyasal sinyallere çok duyarlıdır. Diğer bitkilerden, böceklerden veya çevreden gelen kimyasallarla etkileşime geçerek uygun tepki verirler. Kimyasal algı yeteneğiyle bir bitki etçil bir tuzağa böcek çekmek için çürük et kokusunu taklit edebilir. Ki bu özellikleri en çok ilgimi çeken özelliklerinden biri. Fotoreseptörler bitkilere ışık ve gölge bilgisi sağlar bu da büyüme yönlerini belirler. Hormonlar (auksin gibi) ise mekanik uyarılara tepki olarak bitkinin yapısal uyumunu sağlar örneğin sarmaşıkların destek yapısına sarılması gibi. Böylece bitkiler çevrelerini görmeden bile onları taklit ederek uyum sağlarlar. [1][2]

Kaynaklar

  1. Charles Darwin. (2023). Insectivorous Plants. ISBN: 9781019372203. Yayınevi: Legare Street Press.
  2. F. P. Schiestl, et al. (2008). Evolution Of Sexual Mimicry In The Orchid Subtribe Orchidinae: The Role Of Preadaptations In The Attraction Of Male Bees As Pollinators. BMC Evolutionary Biology, sf: 1-10. doi: 10.1186/1471-2148-8-27. | Arşiv Bağlantısı
9
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close