Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

İnsanlar neden sevdiği kişiye karşı duygularını itiraf etmekte zorlanır?

Tam 3 yıldır sevdiğim kişiye onu sevdiğimi söyleyemiyorum. Aynı sınıftan başka birisiyle sevgili oldu. Bazı insanlar duygularını açıklamakta zorlanmazken bazıları neden zorlanır?
295 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Kardelen Gözüküçük
Konuya dair gözlemlerim var

Bu biraz karakter biraz da kişisel bir durum bence. Fakat bundan bağımsız olarak bazen insan karşısındaki kişiyi kaybetmemek için ona olan hislerini ifade etmeyi, veya ona yalan söylemeyi göze alabilir. Bu durumda henüz hiç dile getirilmeyen hislerin sırf onu kaybetmemek adına anlık bir cesaretle karşıya iletilebileceğini, ya da yine sırf onu kaybetmemek için o hislerin üzerinin bir yalanla örtülebileceğini görüyoruz.

Karakterle ilgili bir durum olarak ele aldığımızda duygu besleyen kişi çekiniyor olabilir ya da korkuyor olabilir mesela. Ama bu karşı tarafı kaybetmekten kaynaklı bir korku.

Kişisel bir durum olarak ele aldığımızda durum görünenden daha derin olabilir. Kişi duygularını karşıya ifade etmekten çekinmekle kalmaz, bu duyguları ifade ettiği takdirde karşılacağı tepkiden de korkabilir. Sadece onu kaybetmekten değil, onun kendisiyle dalga geçeceğinden ya da başka insanların da bunu öğrenip onu hafife alacağından endişe duyuyor olabilir. Bu durumda hissettiklerinizin normal duygular olduğunu unutmayın. Utanılacak bir şey yok.

Tüm Reklamları Kapat

Fakat size bir tavsiye verecek olursam, başka insanların ne dediğini kişisel ilişkileriniz için çok ciddiye almamanızı öneririm. Ben buraya o kişiyle konuşmanızı ya da konuşmamanızı söylesem bile bence sizin için en iyi olacak olan şey kendi hislerinizi dürüstçe anlayıp uygulamaktan geçiyor. Ve ileride yaptıklarınızdan çok yapmayıp içinizde kalanlardan pişman olabileceğiniz gibi, onu kaybetmemek için söylediğiniz yalanların da sizi ileride pişman edebileceğini söylemek isterim.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Kağan Demirci
İlişki profesörü

Bunun aslında biyolojik temeli var, elbette biyolojik faktör haricinde bu daha çok sizde bitiyor. Bir kez aşık olduğumuzda beynimiz, aşık olduğumuz kişiyi gördüğümüzde ödül devresiyle ilgili kimyasallarla harekete geçerek kalp atışlarımızın hızlanmasına, avuç içlerimizin terlemesine, yanaklarımızın kızarmasına yol açar[1]. Heyecanlanmaya ve duygu değişimlerine bağlı olarak bunu söyleyememeniz veya en azından zorlanmanız gayet doğal bir durum. Lakin 3 yıl bunu devam ettirmeniz gerçekten zor, 3 yıl boyunca samimi bir şekilde sevdiyseniz bunu söyleyememeniz çok garip bir durum.

Bunun özgüvenle alakalı olduğunu düşünüyorum çünkü zaten birisine bu konuda açılmak özgüven ister. Özgüven eksikliği olduğunu düşünüyorsanız öncelikle bunu çözmekle uğraşın. 3 yıl boyunca samimi bir arkadaş ilişkiniz olduğunu da sanmıyorum, yani aslında kendi deneyimlerime ve gözlemlerime göre konuşacak olursam arkadaş-yakın arkadaş-sevgili zinciri önemlidir, siz arkadaşlıktan öteye geçmediyseniz belki de ne yapacağınızı bilmediğinizden olabilir.

Bu bir süreçtir, karşınızdaki kişiyle eğer 3 yıl boyunca veya uzun bir süre boyunca yakın bir arkadaşlık temasınız olduğunu düşünüyorsanız o kişi muhtemelen size karşı zaten duygusal açıdan ilgisiz birisiydi. Emin olun birisine açılmaktan hiçbir şey kaybetmezsiniz, hayatımda yaptığım ilk çıkma teklifiyle daha evvel yaptığım son olan teklifi karşılaştırıyorum ve arada dağ kadar fark var. Deneyimlerinize ve gözleminize dayanarak kabul edip-etmeyeceğini davranışlarından bile anlayabiliyorsunuz. İnsanlar artık psikolojik olarak neler olacağını, neler kaybedip kaybetmeyeceğinin farkına varıyor ve açılmamak çok daha kötü bir durum zaten birey de 1 kez olsa bile deneyimlediği için bunun üstünde takılı kalmıyor.

Tüm Reklamları Kapat

O an birşeyi yapmanız gerekiyorsa yapın, duygularınızın karşısında olun yoksa ileride pişmanlık duyabilirsiniz.

Kaynaklar

  1. N. Puranik, et al. (2020). Physiological Basis Of Love- This Is Our Brain On Love: Physiology Of Love And Its Basis. International Journal of Current Research in Physiology and Pharmacology, sf: 5-8. doi: 10.31878/ijcrpp.2020.44.02. | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close