Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Seher Türk
Seher Türk
1,549 UP
Üye
1

Arkadaş ortamlarında sürekli dışlandığımı hissediyorum sizce ne yapmalıyım?

Onlar gibi düşünmüyorum diye dobralik adı altında sürekli saygısızlik yapıyorlar. Arkadaş ortamında bir tezi savunurken sürekli kişiliğime saldıriyorlar örneğin geçen gun biri ile evrimi tartışıyordum kendisinin söylediği şey şu : " senin kafan çöp olmuş ve çok fazla araştırdığın için hayvandan farkın kalmamış" bıktım artık!
4,713 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ertuğrul Fındıkcı
Kendi fikrimi paylaşıyorum.

Merhaba, sosyal ortamlarda, bu tarz araştırma gerektiren konuların konuşulması çok sık rastlanan bir durum değildir genel olarak. "Türkiye'de okuma oranlarının çok düşük olduğu gerçeğini göz önünde bulundurmak gerekiyor." ifadesine katılıyorum. Özellikle bilimsel konularda, çoğu insan sadece etrafından duyduğu bilgileri kabulleniyor. Ekstra bir merak duygusu ve araştırma çabası hissetmiyorlar. Bu sebeple paylaşmak istediğin bilgileri paylaşamadığın bir ortam içinde olmak hem üzücü hem de daha olası.

Benim en yakın arkadaşım evrim karşıtı, diğer bir arkadaşımın umurunda değil bu konu. Fakat ikisi de ben inanıyorum diye bana hakaret etmiyor. Bence aşağılama ve hakarette karşındaki kişi ile bu durum hakkında iletişim kurmalısın. Bu tarz konularda seninle aynı fikirde olmaları ya da bir fikir sahibi olmamaları sorun değil. Sana saygılı olmaları birinci öncelik olmalı. Bu durumu onlarla paylaşabilirsin. Bu durumu paylaştığın için daha fazla dışlanma ihtimalinde var. Bunun tercihi sana kalmış bir şey. Fakat sağlıklı bir ilişkide hem saygısızlık hem de kaybetme korkusu olmamalı bence.

Tüm Reklamları Kapat

164 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ali Zengin
Ali Zengin
127K UP
Öğrenci-Okur

Burada bu soruya benzer birçok soru sorulduğunu fark ettim. Ve bu kadar çok kişinin (ben de dahil olmak üzere) aşağı/yukarı aynı duyguyu hissetmiş olması (bence) üzücü bir durum. Sadece fikirlerimizi rahat bir şekilde paylaşmak istiyoruz ve doğal olarak buna uygun ortamlar arıyoruz: beraber araştırmak, sorgulamak, mantıklı düşünebilmek için arkadaş arıyoruz. Elbette var bu kişiler fakat bu kişilere rastlamak veya (genellikle "içe dönük" olmaları sebebiyle) tanışmak çok zor oluyor.

Bu problem bazen sadece "arkadaş ortamı sorunu" olmaktan bile çıkıyor. Belki en yakınların bile senin saçmaladığını, kafayı yediğini düşünüyor. Açıkçası buna kökten bir çözüm ürettiğim yok. Ama düşünce olarak bazı fikirler edindim bu sürecimde.

Tüm Reklamları Kapat

Ben de bu duyguyu yaşadım. Ve daha sonrasında ise kendimi Evrim Ağacı'nda buldum. Burada kendimi yalnız veya dışlanmış hissetmiyorum. Burada çeşitliliği bol olan bir bilimsever kitle var: Büyüğünden tut küçüğüne kadar birçok yaşta kullanıcı burayı kullanıyor. Ve bence bu çok güzel.

Burada ortak bir noktada toplanıyoruz: makale okuyor, sorular soruyor, araştırmalar yapıyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Elbette tüm bunları yüz yüze yapmak çok daha iyi/etkili olurdu. Fakat burada olman bile sana mutluluk vermeli. Sen ne zaman Evrim Ağacı'nı keşfettin bilmiyorum ama ben kendime hep keşke erken keşfetseydim diyorum.

Şuan için "ilerde bağımsız, kendi ayakları üstünde duran bir birey olacağım." düşüncesini benimsiyorum. Senin kaçıncı sınıfa gittiğini bilmiyorum ama kendim için anlatacak olursam: Üniversitede birçok kişi ile tanışacağımı, kulüplere, etkinliklere... katılacağımı hayal ediyorum. Bunun bir gün gerçekleşeceğini biliyorum bu yüzden bu süreçte kendimi fazla üzmüyorum.

Şuan için Evrim Ağacı'nı kendim için yeterli görüyorum, iyi ki varsın Evrim Ağacı.

410 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Birincisi, Türkiye'de okuma oranlarının çok düşük olduğu gerçeğini gözönünde bulundurmak gerekiyor. Eğer okumayı ve araştırmayı seven bir insansanız bir azınlığı temsil ettiğiniz ve yadırganacak olduğunuz gerçeğiyle yüzleşmeniz ve kabullenmeniz gerekiyor. Kendiniz gibi okumayı, araştırmayı, sorgulamayı seven insanların nadir olduğu bir toplumdasınız ve kendiniz gibilere rastlamanız zor. O yüzden sizin gibi okumaya, tartışmaya meraklı insanlarla yüz yüze arkadaşlık kurmak olanağınız düşük olabilir. Ali Zengin'in de dediği gibi sosyal medya burada çok iyi bir avantaj sağlıyor ve en azından Evrim Ağacı gibi bir platformda bir nebze benzer ilgi alanları olan insanlar bir araya gelmiş oluyor. Evrim Ağacı'nın Facebook, Discord gibi diğer alanlarından da yararlanmayı düşünebilirsiniz.

Arkadaşlarım bana hakaret ediyor kısmı ise biraz çalışılması gereken bir konu. kendi ilgi alanlarınız ve zevklerinizi paylaşmayan insanlarla da sosyal bir ilişki sürdürebilmek zorundasınız çünkü insanlar sosyal canlılardır ve sosyal ilişkilerinizi sürdüremezseniz ya içinize kapanır, yanlızlaşır ya da toplumdan dışlanır ve sosyopatolojik tavırlar geliştirirsiniz. Karşınızdakinin size saygı göstermemesi demek; kendinizi kavramsal olarak koyduğunuz yerle karşınızdakinin sizi koyduğu yerin birbirine uymaması demek. Belki de okuduklarınız ve bildiklerinizle kendinizi kafanızda çok üst bir yere koyuyor ve karşınızdakilere bilgisiz oldukları sinyalini veriyor, basitçe kibirli davranıyorsanız sert tepkiler almanız mümkün. Bilgi gösteriş malzemesi olduğunda ne bilene ne de alıcılara bir fayda sağlar. Bilginizi diğer insanlara telkin etmek yerine eyleme dökmekte fayda var. En basitinden belki bir kitap kulübü kurup birlikte seçtiğiniz bir kitap üzerinde arkadaşlarınızla yorum veya söyleşi yapmayı veya birlikte bir film seçip üzerine konuşmayı deneyerek paylaşım içine girmeyi deneyebilirsiniz. En iyisi de Ali Zengin'in dediği gibi enerji ve merağınızı eğitim ve profesyonel yaşamınıza yatırım yapmakta kullanmanız olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Linkteki YouTube kanalını takip ettiğim Yalın Alpay'ın benlik, kişi ve öteki üzerine yorumları da ilginizi çekebilir.

172 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Y. Alpay. Ben Ve Öteki. (13 Ekim 2021). Alındığı Tarih: 28 Ekim 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close