Zeki olmak, tüm mental sorunları yönetme olasılığını artırır. Kişi yaşadığı sorun, manipüle olma gibi durumları asıl gündelik bilincin duygudurumundan ayırabildiği oranda, yaşadığı konuya rasyonel bakışını koruyup ayırabilir. Bu da konuya dair bir yaklaşım geliştirebilmeyi mümkün kılar.
Aşık olmak teknik anlamda bir manipülasyon durumudur. İnsan bireyi bu durumu her yaşadığında, zihinsel bir manipülasyonun içinde olduğunu bilir, ancak bu duruma gönüllü olur. Çünkü henüz duygular, insan türünü yönlendirmede zekanın çok daha üstünde. Dürtüler - limbik sistem yönetiminde kalmak insan bireyini rahatsız etmemekte henüz.
Zeki bir insan bireyi, aşık olduğunda yaşayacağı zihinsel değişimin farkındalığını devam ettireceği için, karşısındaki kişinin olumlu ve olumsuz yönlerine karşı körlük geliştirmez, dengeli ye en yakın biçimde değerlendirmeye devam eder. Bu yüzden uzun süreli bir ilişki yaşamayı daha net planlayabilir. Karşısındaki kişiyi daha objektif görebildiği için, uyuma dair çözümler üretme konusunda daha iyidir. Duyguların etkisini azaltabilmek, karşısındaki kişiyi kendi arzularının perdesinden görmeyi engeller. Bu sayede muhatap abartılmayabilir ve duygusal dengesizlikler de azalmış olur.
Bu; duygular kötüdür, yaşanmamalıdır sadece zeka ile karar vermek gerekir anlamına gelmez. DENGEli olmak gerektiği anlamına gelir. Çünkü aşk ın neden olacağı bağın prefrontal korteksi baskılama süresi -geçiçicidir- Bu süre bittiğinde, kişi uğruna ölmek istediği bireyi artık mantığıyla görebilir hale gelecektir çünkü. Duygu - mantık dengesini korumak hem bireyin kendisine, hem de çevresindekilere bakışında vazgeçilmez bir gerekliliktir.
Sadece aşık olunan kişi değil, 1. derece yakınlara karşı da objektif kalabilmek, onların hatalarını görebilmek (mükemmel olmadıklarını anlamak), yakın çevremizdeki bireyleri -olmasını istediğimiz gibi- değil de, --aslında oldukları haliyle--- görebilmemizi sağlar.