Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
5

Zaman neden geri gitmiyor?

422 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Emir Karapaça
Emir Karapaça
1,034 UP
Amatör bir bilim heveslisi, elektrik mühendisi

Bu soruya amatör bir bilim heveslisi olarak cevap vermek istersem ilk bahsedeceğim kanıt Termodinamiğin İkinici Yasası olurdu, ki bu da özetle enerjinin tamamen işe çevrilmesinin imkansız olmasıdır. Bu da evrende faydalı enerjinin sürekli azaldığı, düzensizliğin ise sürekli arttığı, (büyük resme baktığımızda entropinin sürekli arttığı) tek yönlü bir evrene doğru götürür.

Bu konudaki en meşhur örneği ele alalım. Nice enerji harcayarak ürettiğiniz cama yine enerji harcayarak şekil verdiğiniz cam bardak yere düşüp kırıldığında bunun kendiliğinden tekrar sizin verdiğiniz cam bardak formuna dönmesi imkansızdır. Bunu başarabilmeniz için kırık cam parçalarını enerji harcayarak bir araya getirmeniz gerekir ki bu enerjiyi elde etmek için yine daha fazla enerjiyi harcamanız gerekir. Ve tabi evren sabırlıdır, düzensizlik artacak ve o cam eninde sonunda tekrar kırılacaktır. Entropi her zaman artma eğilimindedir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu prensibi mikro zamanlarda düşündüğünüzde, o kısa an için çelişiyor gibi görünen gözlemler yapmanız teoride mümkündür. Örneğin iki bilardo topunun birbirine çarptığı o kısa anı zamanda ileri geri gözlemleyebilirseniz iki durum arasında fark göremeyebilirsiniz. Fakat hiç bir zaman deliğe girmiş topların kendiliğinden deliklerinden çıkıp masanın ortasında bir üçgen oluşturduğunu gözlemleyemezsiniz. Keza tamamen karanlık bir ortamda bilardo topunu masada rastgele ittiğinizde ilk anda topun hızını ve tahmini de olsa yönünü bilmeniz olasıdır fakat zaman geçtikçe olasılıklar hızla artacak, hızını ve bulunduğu yeri tahmin edebilme olasılığınız neredeyse sıfır olacaktır.

Yukarıda, genel geçer temel doğa yasaları bilgimle ve yorumumla açıklamaya çalıştığım gibi zamanın bizim bildiğimiz yönünün tersine çevrilebilmesi olasılığı sıfıra yakındır. Eğer inanılmaz derecede şanslıysanız, çok çok kısa bir ''an'' için bu mümkün olabilse de o ''an'' bittiğinde yine hızla artan olasılıklar bunu imkansız kılacaktır.

277 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close