Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Rüyalarımızı kontrol edebilir miyiz?

1,169 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ali Zengin
Ali Zengin
127K UP
Öğrenci-Okur

Rüyalarımızda yaşadığımız algıların ve duyguların farkında olsak da uyanık olduğumuz zamanki gibi bilinçli değiliz. Bu bilinçsizlik durumu nedeniyle çoğunlukla rüyalarımızı kontrol edemeyiz. Ama bazen bilinçli olma durumu ile bilinçsiz olma durumu arasında bir tür "yarı bilinç"li olduğumuz zamanlar da oluşabiliyor.

İşte bu durumda, rüyada olduğunuzun bilincinde olduğunuz için rüyalarınızı kontrol edebiliyorsunuz. Bu tür rüyalara "lucid rüya" deniliyor. Her insan bunu ömrü boyunca en az bir sefer deneyimleyebiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Dilerseniz bu konuda kaynaklara bıraktığım bağlantıdan daha fazla bilgi alabilirsiniz.

186 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ç. Taybaş. Lucid Dream Nedir, Ne Değildir? Rüyalarımızı Bilinçli Olarak Kontrol Edebilir Miyiz?. (25 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 25 Aralık 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Abdullah Töre
Okur,Lucid rüya meraklısı

Lucid dream (Tür: "berrak rüya", "kontrollü rüya" veya "bilinçli rüya"), rüyayı gören kişinin rüya gördüğünü bilinçli olarak fark etmesi durumudur. Bu farkındalık, kimi zaman rüyanın kısmen veya tamamen kontrol edilebilmesiyle de sonuçlanır; ancak bir rüyanın "lucid" (veya "berrak") olarak tabir edilebilmesi için illâ kişinin kontrolde olmasına gerek yoktur.[1], [2], [3] Kulağa bilimkurgu veya sahtebilim gibi gelen bu olgu, gerçek bir bilimsel olgudur ve uzun yıllardır psikologlar ve sinirbilimciler tarafından araştırılmaktadır.

Tanımı bu olmakla beraber bunu defalarca deneyimleyip kendimi adeta bir denek olarak kullanarak uyku düzenini allak bullak ettiğimi söyleyebilirim.Ne yazık ki bu sürec yorucu olduğundan ara verdim olacağı varsa oluyor.Aslında herkesin bahsettiği "kontrol edince rüyanın tanrısı oluyorsun zaten" gibi bir inanışı deneyimlemedim ama bu gelişince-ki gelişmek bır hayli uğraştırıcı olabilir-mümkün hale gelebilir.İlk deneyimlerde kontrol yarı sizde olur yani her istediğinizi yapamazsınız,sakinlik çok önem arz etmekte,bazen kontrol anına geçtiğinizde kalite 144p ye düşebilir bu sizin kopmaya yakın olduğunuzu gösterir o nedenle rüya ya devam etmeye çalışmak anlamsız olacaktır.Ayrıca bunu gün içinde uyuyarak denemeye çalışman bazı problemleri beraberinde getirebilir denemeye çalışırsan muhtemelen başarısız olabilirsin yapabilir misin evet ama bu yaklaşık 5-8 saniyelik kareler olur ve bazen vücudun kendini felç durumuna almaya çalışabilir ve korkabilirsin ki bence de korkarsın çünkü vücudunun felç haline geçtiğini hissedebilirsin kaldı ki REM uyku evresinde bunu farkedemeyebiliyoruz zaten o evrede uyanık yakalandığımızda kabus gibi olaylar baş gösterebiliyor. Başlangıç aşamalarında rüyalarınız kararsız olur.Fakat zamanla biraz daha farkındalık yaratarak rüyalarınızı biraz daha fazla kontrol edebilirsiniz.Bir süre sonra zaten rüyada farkındalık için yaptıklarınızı tekrar haline getirince rüya da olduğunuzu farkedebiliyorsunuz.Hatta son olarak bana rüyada olduğumu anlamam icin fayda sağlayan şeylerden bir tanesi de şu

Tüm Reklamları Kapat

Yatmadan önce veya 5 saat sonra uykudan kalkıp bilincinizi yerine getirince hiç kasmadan umursamaz bir şekilde ben şöyle kendime telkinde bulunurdum önceki rüyalarda gördüğüm saçmalıkları hatırlayarak"mantıksız bir şey görüyorsan rüyadasın abi bitti bu kadar yahu yat uyu"derdim nedense biraz uzun telkin ama ise yarıyordu.Bu aslında kişiye özel kendine nasıl hitap ettigiyle alakalı telkin cumlelerinizi sizin oluşturmanız gerekiyor.

Bu deneyim gerçek hayatla birebir olmasada bence şu anki teknolojiden daha gerçekçi çünkü en nihayetinde her şeyi müthiş bir gerçeklikte hissedebiliyorsun.Kaynaklar kısmına Evrim Ağacı'nın detaylı bir yazısını bırakıyorum.Oradan daha detaylı bilgi edinebilirsin.İnşAllah bu konularda ileri vakitte daha çok araştırmalar yapma imkanım olur.Ben az da olsa deneyimlerimi paylaşmak istedim.Umarım yardımcı olabilmişimdir.Sağlıcakla...[1]

122 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ç. Taybaş. Lucid Dream Nedir, Ne Değildir? Rüyalarımızı Bilinçli Olarak Kontrol Edebilir Miyiz?. (2 Mart 2015). Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close