Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ozan Bozdoğan
Ozan Bozdoğan
2,203 UP
Üye
0

Rolon kullanımı kadınlarda meme kanserine yol açar mı?

Sürekli kulaktan dolma şekilde rolon kullanımının kadınlarda meme kanseri riskini arttırdığı iddia ediliyor. Hatta etrafımda bu sebepler rolon kullanmayı bırakan kişiler oldu. Alüminyumun etrafında dolanan söylentiler var. Bu iddia doğru mu ? Bunu doğrulayan herhangi bir çalışma var mı yoksa konu devam eden bir tartışma mı?
400 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Çınar Civan
Bilim Araştırmacısıyım

Böyle bir durum söz konusu değildir ve koltuk altı kozmetiklerinin özellikle kansere neden olduğu yanlış veya eksik bir bilgidir. Bu konuda kesin kanıya henüz varılamasa da pek çok çalışma böyle bir riskin olmadığını göstermektedir. Fakat süreklilik biçiminde koltuk altı kozmetiği veya deodorant kullanımının sağlığa olumsuz etkileri olduğunu gösteren bazı çalışmalar bulunmaktadır.

Türkderm adına Serap Öztürkcan, Fatmagül Keleş'in hazırlamış olduğu bir makalede aynen şöyle bir sonuç bölümü bulunmaktadır: "Varsayımı destekler nitelikte bilimsel bir kanıt olmaması nedeniyle, bu konuda genel bir uzlaşı sağlanamamıştır. Meme kanseri hastaları ve etkilenmemiş kontroller arasında güncel antiperspirant/deodorant kullanımından kaynaklanan bir fark yoktur; ayrıca, koltuk altına uygulanan antiperspirantlarda veya deodorantlarda bulunan maddelerin kansere neden olduğuna dair bilimsel bir kanıt ya da araştırma mevcut değildir."[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Serap Öztürkcan, et al. Deodorantlar/Koltuk Altı Kozmetikleri Kansere Neden Olur Mu?. Alındığı Tarih: 12 Ağustos 2022. Alındığı Yer: www.journalagent.com | Arşiv Bağlantısı
  2. journals.lww.com. Wolters Kluwer Health. Alındığı Tarih: 12 Ağustos 2022. Alındığı Yer: journals.lww.com doi: 10.1097/EDE.0b013e3182781684. | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Emir Bayar
Endokrin sistemi alanında araştırmacı

Eskiden evet vardı ama şimdi en azından Avrupa standartlarına göre üretilenlerde yok. Sebebi alüminiyum değil östrojen taklidi yapan EDClardir. (eski) Roll on raf ömrünü uzatan paraben, roll onun daha uzun etkili olmasını sağlayan ftatlar hormon bozucu kimyasallardır östrojen seviyesini haliyle meme dokusunda biriken östrojeni de arttırarak meme kanserine yol açar. Meme kanseri tedavisi için östrojen düşürücü ilaçlar verildiğinde bu mantıklı. Ama şimdi öyle bir endişeniz olmasın. Amerika menşei ürünler hala kullansa da Avrupa'da üretilen bir kişisel bakım ürününün kansere yol açması olası değil çünkü bunların kullanılmasına yasak getirildi.

Kaynaklar

  1. A. S. Casiano, et al. (2022). Endocrine-Disrupting Chemicals And Breast Cancer: Disparities In Exposure And Importance Of Research Inclusivity. Endocrinology. doi: 10.1210/endocr/bqac034. | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close