Evrim Ağacı LogoEvrim Ağacı
  • Keşfet
  • Aktif Kullanıcılar
  • Uygulamayı İndir
  • Videolar

  • Güncel Makaleler
  • Bilimdeki Son Gelişmeler
  • EA Akademi
  • Kategoriler
  • Rastgele Makale
  • Bilim Sözlüğü

  • Size Özel
  • EA Sosyal & Gönderiler
  • Soru & Cevap
  • Argümanlar
  • Münazara
  • Podcast
  • Etkinlik & İlan
  • Eser
  • Söz
  • Blog
  • Quiz & Anket
  • Oyun
  • Keşif Kulübü

  • Yaşam Ağacı
  • NASA APOD
  • Sismik Harita
  • Periodum
  • Agora Bilim Pazarı
  • Bilim Turları
  • Premium
  • Darvin
  • Apex Notepad
  • Notopod

©2010-2026 Evrim Ağacı
©2010-2026 Evrim Ağacı
Premium
Sorulara Dön
Ada Tiran
Ada Tiran
ÜyeSahtebilim & Şüphecilik
Nazar Gerçekten Var Mı?
İnsanlar nazar degmesi, nazar cikmak, nazardan korunmak gibi terimler kullaniyorlar. Acikcasi ben pek inanmiyorum. Yine de bilim tarafindan kanitlanmis mi ya da bir aciklamasi var mi merak ediyorum. Bir de gercekten nazardan ölen var mi?
8,519 görüntülenme
Cevap Ver
4
Paylaş
2 Cevap Bulundu.
Joseph Joestar
Joseph Joestar
Üye CevabıSen de Cevap Ver

Nazar göz, görüş bakış anlamında kullanılır. Bilimsel temeli olmayan bir batıl inançtır. Tıpkı astroloji gibi, büyü gibi vs. Sebebi muhtemelen İbn-i Heysem'e kadar insanların görme eyleminin gözden ışınların çıkıp, nesneye çarpıp geri dönmesi olarak kabul etmesiydi. Antik Yunan'da görme eylemini açıklayan bir teori haline getirildi. Bu teori Türkçe'de ''Göz Işın Kuramı'' olarak adlandırılıyor[1] Gene de 18.yy'a kadar görmenin açıklaması olarak kullanılmış.

Eski insanlar için görme eylemi bir çeşit dokunmak gibiydi. Yani birine bakarak ona bir enerji yollayıp geri alıyordun. Dünya tarihinin büyük bir bölümünde doğa bilimleri zayıftı. Hastalıklar, afetler, doğa hakkında pratiklere, hikayelere ve inançlara dayalı genel geçer kabuller vardı. Nasıl kirli, hasta birinin dokunması diğerini hasta ediyorsa bir çeşit kötü enerji sahibi birinin bakması da diğerini hasta edebilir, uğursuzluk getirebilir, zihnini bozabilir. Ne oldukları hakkında bilimsel açıklamalar yoktu. Bugün bile bu tip inançların etkisini maalesef görüyoruz(depremlerin sebebi, salgınların sebebi hakkındaki bir takım rezil açıklamalar). İnsanlar irrasyonaliteyi kaldıramıyor. İllaki bir neden sonuç ilişkisi görebilmek istiyor. Neden sonuç ilişkisini anlayabilmek için düzgün bir metot-yöntem uygulanmazsa(bilim gibi) böyle tuhaf inançlar çıkabiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Emission Theory (Vision). Alındığı Tarih: 22 Temmuz 2023. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
810 görüntülenme
7
0
Paylaş
Ahmet Altuntaş
Ahmet Altuntaş
Üye CevabıSen de Cevap Ver

Nazar değmesi , etimolojik bakımından (N, Z, R) arapça ; bakmak-görmek anlamına gelir. Toplumumuzun İslamiyatla tanıştıktan sonraki kültürel etkiyle yaygınlaşmıştır. Sami toplulukların kendi aralarında uydurduğu halk efsanelerinden ileriye gidemeyecek ve asla bilimsel olamayacak kadar uydurma bir inançtır. Bunu belli coğrafya insanlarına atfedemeyiz. Çeşitli kültürlerde bu ve benzeri inançları görebiliriz.[1]

Kaynaklar

  1. Kamus-i Türki Editörleri. Osmanlıca Sözlük. Alındığı Tarih: 21 Temmuz 2023. Alındığı Yer: kamusiturki | Arşiv Bağlantısı
812 görüntülenme
23
0
Paylaş
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.