Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Arşibalala Aşbara
Üye
3

Karşımızdaki kişinin aklını okumak ve rüyalarına girmek mümkün müdür?

Birçok kişi karşısındaki kişinin aklını okuyup ne düşündüğü ne olup olmadığını anlayabildiklerini iddia ediyorlar. Birçok kişi de kişinin rüyalarına girebildiğini söylüyor. Bu gerçek olabilir mi? Bilimsel olarak bir açıklaması var mı?
26,782 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Egemen Sak
Egemen Sak
40K UP
Öğretmen

Başka birinin zihnine veya rüyasına girmek kesinlikle mümkün değildir. Hatta tüm psikolojik tedaviler, kişinin isteği ve rızası dahilinde götürülür. Yani karşımızdaki isterse bir uzman isterse bir büyücü isterse de bir üfürükçü olsun sizi, sizin rızanız ve isteğiniz olmadan psikolojik olarak tedavi dahi edemez. Kaldı ki tüm psikolojik vakalar öncelikle uzman tarafından yapılırsa, kişi tanıma testlerine tabii tutulurlar haliyle ona göre bir tanı koyup ona göre bir yol izlemeye çalışırlar.

Bir kişinin davranışlarını tahmin etme, yönlendirme veya kişi manipüle etmek şartları sağladığınız sürece mümkündür. Ancak bu kişinin zihnine girdiğinizi göstermez.

Aslında bir çok yanlışta burada yapılıyor. Bir çok kişi bir şekilde manüpile ediliyor veya hareketleri tahmin ediliyor bundan kaynaklı da kendilerinin zihnine girildiği zannediliyor. Yahut aslında en kötüsü olan, başta kimyavi maddeler olmak üzere bazı maddeler şuuru bulandırıp bu bulanıklıktan faydalananlar da malesef var. Ancak bu da zihnimize girildiğinin göstergesi değil.

Tüm Reklamları Kapat

Hatta psikolojinin en çılgınları olan psikoanalistler bile zihnimizin en karanlık noktası, kişinin bile ulaşamadığı bilinç altına hipnoz yöntemi ile erişebilineceğini savunurlar ancak bu çok tartışmalı bir yöntem olmasına karşı zihninize girmek değildir.

Zaten zihnimize girmek diye bir şey mümkün olursa bile ilerleyen zamanlarda buna zihnimiz izin vermeyecektir.

Aslında zihnimiz içeride kendi kendine kavga eden iki taraftan oluşur. İd ve süperego. Ancak tarafsız şekilde kararı alan Ego muzdur.

İd, bizim aslında başta hayvani olmak üzere tüm kararlarımızı almada oldukça etkilidir. Kısaca id, her zaman "Sadece Ben" der ve bu şekilde baskı yapar. Doğuştan gelir.

Tüm Reklamları Kapat

Ego, bizim karar merkezimizdir tahmini 1.5 yaşında başlar. Ve İd ten gelen istekleri yapmakla görevlidir. Bazen orta yolu bulabilir.

Süperego ise, "Ben değil biz" dir. Yani toplumu, çevreyi düşünerek hareket eder. Tahmini 6 yaşta ortaya çıkar.

Zaten ufak çocuklara bakarsanız, ne kadar baskıcı bir ailede bile yetişse 5 yaşına kadar istedikleri olmadığında ağlama, şiddet tarzı olaylara başvurması da süperegonun gelişmemiş olmasından kaynaklıdır.

Bunu şu şekilde örneklersek, yolda insanların içinde yürüdüğünüzü ve aşırı derece sıkıştığınızı, çişinizin geldiğini hayal edin.

İd, anında altına işe rahatla der.

Süperego ise, saçmalama insan içindeyiz tut tuvalete kadar der.

Ancak zaman geçtikçe idimiz bize baskısını arttırır. Haliyle bir tenha bulduğunuzda hemen işemeye karar verirsiniz. Egonuz iki tarafınızı da memnun eder.

Sürekli idinizi dinleyemezsiniz çünkü tüm toplumlardan dışlanırsınız, sürekli süperegonuzu dinlerseniz id patlama yaratır ve sizi şoka sokar. Hareketsiz şekilde veya bir anda kontrolsüz şekilde o ihtiyaçları giderirsiniz.

Süperegonuz güçsüz değildir. Aksine oldukça güçlüdür. Hatta o kadar güçlüdür ki aslında sizin rüyalarınızda bile etkilidir.

Aslında gördüğümüz rüyaların tamamı bilinçaltımızdan gelir. Ancak süperegomuz bunu ya bastırır ya da değiştirir. Öyleki tüm sivri nesneler (kalem dahil) penisin bastırılmış halidir. Veya mücevher, bilezik, altın tarzı nesneler ise vijinayı temsilleştirir.

Tüm Reklamları Kapat

Freud, Rüya Analizi kitabında bunları daha detaylı anlatır.

Bunları size detaylı anlatma nedenim zihnimize girmeleri başta zihnimizdeki kaostan şu teknolojide mümkün değil iken telapati ile imkansızdır. Rüyalara girmeyi de rüyalarımızı, bizim hafızamız ve bilinç altımız süperego sansürü ile karşımıza çıkan hayal veya geçmiş olayların nörolojik etkisidir.

Bu bilgilerin dahilinde tahmin edersiniz ki, zihninize değil girmek kontorol ettiğini iddia etmek bile saçmalıktan ibarettir. Rüyalara girmek, rüyadan geleceği görmek, yorumlamak tamamen batıl inanç ve paganizmin bize getirdiği geleneklerden sadece biridir.

Tüm Reklamları Kapat

Böyle saçma şeylere inanmamanızı ve size ispatlamaya çalışanlara da, olası bir madde verme ihtimaline karşı izin vermemenizi diler sağlıklı günler dilerim...

1,103 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close