Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

İnsanlar maymundan geldiyse, başka hayvanlardan başka insan tipi versiyonlar neden gelmedi? Gelebilir mi?

İnsanlar maymunlardan geldi. Bunda hemfikiriz. Peki neden başka hayvanlardan başka insan altı veya insan üstü varlıklar gelmedi? Onlar mı evrimleşemediler? Yoksa dünya mı sadece insanlara özgü bir yaşam alanı?
266 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Sorunuza cevap vermeden önce şuna dikkat çekmeliyiz: Bilim dünyasına, bilimin dünyasına hoşgeldiniz. Sorunuzdan, sorunuzun açıklamasında yaptığınız yorumlardan ve birçoğumuzun bulunduğu noktadan size baktığımızda, bilim dünyasına henüz adım atmış olduğunuzu ve hatta, bilim dünyasına adım attığınız dünyanın da bilim düşmanı bir dünya olduğunu düşünmemek gerçekten zor.

Çünkü eğer siz, insanın [günümüzdeki] maymundan geldiği konusunda hemfikir olan bireylerin dünyasından çıkıp bilim dünyasına geldiyseniz, -dediğim gibi, buradan bakınca öyle görünüyor- her şeyden önce sizi tebrik ederim çünkü kendi adınıza gerçekten çok büyük bir atılım yapmış ve evrene, dünyaya ve insana karşı tutturmuş olduğunuz bakışı bir devrim teşkil edecek şekilde değiştirmiş ve güçlendirmiş durumdasınız. Yeni yolculuğunuzda size başarılar ve yapacağınız okumalar için bolca zaman ve fırsat bulmanızı dilerim.

Sorunuzun cevabına gelince: İnsanın [günümüzdeki] maymundan geldiği konusunda hemfikir olan insanlar, hayatlarında güvenilir tek ama tek bir bilimsel kaynak okumadıkları halde bilim tarihinin en büyük buluş ve kuramlarından biri olan evrimi yargılamaya çalışan kişilerdir.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim üzerine kısa da olsa okuma yapmış herkes gayet iyi bilir ki insan [günümüzdeki] maymundan gelmedi. İnsan [günümüzdeki] maymunla ortak ataya sahip bir tür. Yani bugünün insanı ve maymunu, yaklaşık 5 milyon yıl öncesinde yaşamış olan bir türün, evrimsel süreçlerle ortaya çıkan torunları gibi. Basit örnekle, sizin 1000 kuşak öncesinden dedenizin Somali'de yaşadığını varsayalım. O dedenizin bir çocuğu Somali'de yaşamaya devam etsin, diğer çocuğu ise İsveç'e taşınsın. 1000 nesil sonra Somali'de yaşayan çocuğun torunları ile İsveç'te yaşayan çocuğun torunları arasında nasıl bazı genetik farklılıklar olacaktır. Çevresel farklılıklar nedeni ile oluşan farklılıklar. İşte insan ve maymun bu şekilde ortak atadan gelip, farklı evrimsel aşamalardan geçmiş torunlar.

Bu noktadan sonrası için de, evrimin ne olduğunu öğrenmelisiniz. Sorunuzdaki kaynak talebinizi ben bilinçli olarak kaldırdım çünkü sorunuza ya da yaklaşımınıza karşılık verilmesi gereken kaynak, gerçekten tam olarak evrimin ne olup ne olmadığını anlatan her türden metin. Eğer evrimin ne olduğunu, temel dinamiklerini detaylı ve güvenilir bir kaynaktan okur iseniz, sorduklarınızın çok daha ötesindeki sorulara da cevap bulacaksınız. Evrim Ağacı sitesi, evrimin ne olduğu ve temel dinamiklerini içeren makaleleri bir yazı dizisi halinde okuyucusuna sunuyor. O metinler size faydalı olacaktır.

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Sağlıcakla...

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Bakış açınız tamamen insan merkezci ve tümüyle hatalı.

Çevresel koşullar, türleri bazı popülasyonlara ayırır. Her popülasyon, kendi çevresel şartlarında farklı bir evrimsel süreç yaşar. Evrimde "Ben insan evrimleştireyim." gibi bir amaç yoktur. Diğer türler de evrimleşti. Onların yaşadıkları evrimsel süreç farklı olduğundan farklı türlere evrimleştiler hepsi bu. Buradan da insan üstü veya insan altı gibi bir kavramın olmadığını anlıyoruz. Bir türün üstü veya altı, daha da evrimleşmiş hali yoktur. Her tür, kendi çevresel şartlarında ve kendi tarihsel süreci çerçevesinde evrimleştiği için evrim, bir ağaç şeklinde ilerler.

Evrimleşen her tür, o ağacın her zaman en son dalında olduğu için alt veya üst model yok. Sadece çevresel şartlara göre dallanıp budaklanıyor. İnsan sadece o dallardan biri. Ağaç bambaşka dallarda bambaşka çevresel şartlarda karşılaştıkça bambaşka şekillerde dallanıyor. Ağaç bir yere ulaşmaya çalışmıyor veya diğer dalları bir dala benzetmeye çalışmıyor.

Tüm Reklamları Kapat

6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close