Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Diyojen 1
Diyojen 1
11K UP
Üye
1

İnfovision gerçek mi?

Pek anlam veremedim duruma. Nasıl oluyor bu iş?
6,941 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Eldeki modern veriler ışığında, iddia ettikleri şekliyle ("üçüncü göz açılması" veya "beyinde kanal açılması" veya "arkadan gösterilen renklerin bile algılanabilmesi", vb. şekillerde) işe yarıyor olması mümkün değil, zaten bunu gösteren herhangi bir kanıt da ileri sürebilmiş değiller. Şu haliyle sıradan bir diğer sahtebilim ürünü ve para tuzağı olarak gözüküyor.

Dilerlerse InfoVision ile kontrollü bir deney gerçekleştirip, bunu rahatlıkla gösterebiliriz. Bu tür hilelerin hepsinde aynı detaylar mevcuttur: bir miktar soğuk okuma (ve bunun kişiye kazandırılması), bir miktar telkin, bolca istatistiki manipülasyon, bolca post-prodüksiyon hilesi ve (duruma göre) kullanılan malzeme ve yöntemlerde yapılan hileler. Bunların her biri, çok kolaylıkla test edilebilir.

Olağanüstü iddialar için olağanüstü kanıtlar gerekmektedir ve InfoVision, şu anda bu kanıtların hiçbirini sunabilmiş değildir:

Tüm Reklamları Kapat

  • Instagram paylaşımlarıı malzeme veya metodoloji güvenliğini garanti etmez.
  • Belgesel çekmek (veya hakkınızda belgesel çekilmesi), bilimsel bir veri aktarım/ilan yöntemi değildir.
  • YouTube videoları, herhangi bir bilimsel yetkinlik göstergesi değildir ve güvenilir bir bilimsel kaynak değildir.
  • InfoVision Academy'nin kendi sitesindeki iddiaları, ticari kaygılarla yapılan bir işte hiçbir bilimsel geçerlilik kazandırmaz. Buna çektikleri bütün videolar dahildir.
  • Akademik olarak, iddiaları destekleyecek hiçbir kaynak bulunmamaktadır ve/veya sunulmamıştır.

Belli şartlar oluşturulup, bizim gözlem koşullarımızda sınanmak istenirse, memnuniyetle test edebiliriz:

  1. Deney, eğer mümkünse, çift kör bir şekilde yapılacak. Değilse, bağımsız bir kurul tarafından sürdürülecek ve denetlenecek.
  2. Katılımcılar bizim tarafımızdan seçilecek.
  3. Renkler, kağıtlar ve davranışsal testlerin detayları bizim tarafımızdan seçilecek.
  4. Göz bantları ve deneyler için gerekli diğer tüm gerekli malzemeler bizim tarafımızdan bağımsız kaynaklardan satın alınacak ve kullanıcılara verilecek.
  5. Eğitimin başından sonuna kadar her bir katılımcı tarafından yapılan her bir deneme ve tahmin sonucu ayrı ayrı not edilecek ve video kayıt altına alınacak.
  6. Başarı kriteri, herhangi bir tahminin istatistiki olasılığının en az 3 veya 5 sigma ötesinde başarı olarak belirlenecek. Örneğin iki olasılık olan bir durumda, %50'lik bir tahmin becerisi "başarılı" olarak addedilmeyecek.
  7. Üretilen veriler, bizim tarafımızdan belirlenen akademisyenlerce test edilecek. Deneyin bilimsel standartlarını garanti edecek ve şu anda aklımıza gelmeyen ek detaylarının belirlenmesi için bir danışma kurulu bizim tarafımızdan oluşturulacak.
  8. Bir şeyin bizim tarafımızdan belirlenmesi kabul edilmezse, karar verilmesi gereken şeyin sonucunu, üçüncü ve tarafız olduğunu her iki tarafın da kabul ettiği, bilimsel yetkinliği olan ve alanında saygın bir danışma kurulu belirleyecektir.
  9. Verilerin, iddiaları destekleyen sonuçları oluşturmaması halinde InfoVision kurumu halka açık bir şekilde, bütün sosyal medya kaynaklarından ve internet sitesinden özür dileyecek ve yeterince test edilmemiş bir üründen ticari fayda elde ediyor olmaları ve sahte umut doğuruyor olmaları dolayısıyla tüm ticari faaliyetlerini sonlandıracak; attıkları son mesaj, bu metin olacak. Testlerin sonucu bilimsel olarak makul ve istatistiki olarak anlamlı olması halinde (ve bunun danışma kurulu tarafından tasdiklenmesi halinde), Evrim Ağacı olarak biz bu konuda daha fazla araştırma için bilim camiasını teşvik eden yayınlar yapacağız.

Bilim böyle çalışır. İddia ya doğrudur ya yanlıştır ve bu, test edilebilir bir iddiadır. Üstelik iddiaları test etmesi o kadar da zor değildir. Doğru olması halinde sinirbilim için devrimsel bir buluş olacaktır ve bu, bizi memnun eder. Yanlış olması halinde, bugüne kadarki yüzlerce benzer ürün gibi ticari bir yalandan ibaret olacaktır ve bunun ispatlanması da bizi memnun eder.

Burada izah ettiğimiz şekilde ve benzeri bilimsel test koşulları altında, kontrollü bir şekilde deney yapılabilir. Deney sonuçları, taraflı olabilecek bir parti tarafından değil, bağımsız ve bilimsel yetkinliği olan, bir deney sonucunu hatalı olarak paylaşma sonucunda itibar eksilmesi yaşama riski olan bir ekip tarafından paylaşılmalıdır. Sonuçlar, bağımsız istatistik uzmanlarınca tarafından analiz ve ilan edilmelidir. Saygın akademik jurnallerde yayınlanmalı ve tekrar deneylerine açılmalıdır. Metodoloji, kristal berraklığında olmalıdır.

Tüm bunlar yapılana kadar, YouTube videoları veya internet siteleriyle bilimsel iddialarda bulunulamaz, hayal tüccarlığı yapılamaz. O zamana dek, bilimin boş hipotezi çerçevesinde, bütün iddiaların hatalı olduğu varsayılmalıdır.

Not: Ne yazık ki Rusya, geleneksel olarak bilimdışı iddiaları pazarlayan çok sayıda bilim insanını bulundurmak konusunda kötü bir şöhrete sahip. Bir akademisyen sadece Rusya-temelli diye elimine edilemez; ancak bu, hele ki paranormal iddialar söz konusu olduğunda, yaygın bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır ve dolayısıyla ek bir şüphe kaynağı olmaktadır.

1,745 görüntülenme
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Bu soru yeni cevap alımına kapatılmıştır. Tekrar açılana kadar lütfen diğer soruları ziyaret ediniz.
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close