Para hesabı yaparak robotun insandan daha az maliyetli olduğunu bilebiliriz. Diyelim bir işçisiniz, aldığınız maaş 4000 tl. Ve birgün sadece 2500 tl tutarında robot geldi. Ve sizden daha iyi iş yapabiliyor. İşte bu durumda patronunuz robotu seçeçek ve sizde işten atılacaksınız. Peki ya patron para hesabı yapmadan bunu bilebilir mi?
Yapacağınız işe bağlı olarak değişir duygusal rollerin ön planda olmadığı işlerde, örneğin bir fabrikada paketleme yapan bir insanın işinde robot hemen her açıdan daha avantajlıdır. Robota istediginiz komutu verip hemen hemen hatasız şekilde işinizi halledebilirsiniz. Robotlar yorulmazlar, tatil istemezler, bozulsalar bile tamiri kolaydır veya üretici şirket size yenisini verebilir ama insanlar hastalandığı zaman belli bir süre iş göremezler. Robotların duyguları yoktur zam isteyemezler, tatil isteyemezler, diğer robotlarla tartışıp sorun çıkarma ihitmalleri yoktur (yapay zekanın ne getireceğini bilemeyiz tabiki) ve insanlardan çok daha hızlı şekilde çalışabilirler. Teknoloji ve robotik her ne kadar insanoğlu için yararlı da olsa günümüzde zaten olduğu gibi, gelecekte daha da fazla şekilde insanın yerine tercih edilecektir. Ancak psikiyatrik durumlar gibi veya insaları arayıp ikna etmeniz gereken duyguların ön planda olduğu mesleklerde durum ne olur kestirmek zor. Yapay zeka geliştikçe yapacaklarının sınırı çok geniş sahaları kapsayabilir.
Maaş için hesap yapmasına gerek bile yok. Nasıl çoğu fabrikada makinalar insanların yerini aldıysa yıllar sonra da market vb. yerlerde birçok insan işten çıkartılacak. Çünkü insan bir işçi çalıştırırsa bunun sigortasından, iş kazasından, mesaisinden ve şikayetlerinden sorumlu. Kim bunu tercih eder ki? Ayrıca iş hızı insanlara göre x2 katında hatta daha bile hızlı olabilir.