Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Melih Özdemir
Üye
3

Bilime dayanmayan felsefede temel amaç nedir?

Bilim ile ortaya çıkaramıyacağımız şeyleri; tanrının varlığı,ölüm vb. Konuları neden kurcalarız ve bunu severiz
471 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

'Ben' dediğiniz varlık bilinçsel bir bütünlük olarak var oldu ve varlık bilincine erdi. Siz o 'beni' atomlardan moleküllerden oluşan bir yapı olarak görseniz de bilinçsel bütünlüğünüz sayesinde evrendeki tüm atomları ve molekülleri anlamlı bir bütünlük içinde görüp, işitip buna uygun bir yaşam sürmektesiniz. Yoksa bilinçsel bütünlüğünüz olmadan evrene dair hiç bir "anlamı" oluşturmanız mümkün değildi. Çünkü aksi halde (yani 'ben'in bütünlüğü olmadan) bu durum sayıca çok olan atom ve moleküllerden oluşan bir yapı olarak sizin başka atom ve molekülleri 'gören' 'duyan' durumunda olmanizla eş deger olacaktır. (Eğer bilinçle ilgili sadece nicelikten bahsedebilseydik o zaman durum bu olurdu. Ancak durumun sadece bu olmadığını indirgenemez bir bütünlük içinde evrende niceliksel bir araya gelişlerin nitelik farklarına dönüştüğünü veya ortaya çıkardığını görüyoruz) Bu nedenle sizin bilinçsel bütünlüğünüz 'indirgenemez' bir nicelik ve niteliktedir. Bu aynı zamanda şu demektir ki O halde bilinçsel bütünlüğünüz ile ancak oluşabilen hissetiklerinizi de atom ve moleküllere indirgeyemebilir Ve hissetikleriniz ile de felsefe yapabilirsiniz. Çünkü bilinçsel bütünlüğünüz gibi bilinçsel içerikler de aynı 'indirgenemezlik' kapsamında ele alınabilecektir. Çünkü siz olmadan onlar da aynı bütünlük içinde var olamazdı ve ortaya çıkamazdı. 'Hislerle felsefe' sayesinde Örneğin 'ben' dediğiniz seyin atom ve moleküllerden fazlası olduğunu hissedebilirsiniz.

Üstelik 'ben' dediğiniz şeyden bağımsız olarak herhangi birşeye anlam vermeniz de veya o şey de anlamsızlık hali bulmaniz da mümkün değil. Unutmamak gerekir ki Anlamsız bulmak için dahi 'anlam veren'e ihtiyac vardır. Bu açıdan 'ben" dediğiniz şeyden bağımsız bir şeyi ele almanız mümkün değildir. O halde o 'ben' e yönelmek burada kritik bir öneme sahip olmaktadır. Çünkü 'O' yoksa herşey anlamsız bile denemeyecek kadar 'yoktur' zaten. Bu nedenle Herşey 'O'nunla anlamlıdır, anlamsızdır ve hatta 'vardır'. Örneğin 'ölüm' dediğimiz şey onunla anlamlı hale gelir. Yoksa ölümün sizin anladığınız 'sona erme' anlamı evren için yoktur. Çünkü evrende hiç bir şey enerji seviyesinde yok olmaz. Bu nedenle Ölüme bir 'son' anlamını veren zaten sizin bilinçsel bütünlüğünüzün eseridir. Daha doğrusu ona bir son anlamını veren zaten bilinçsel bütünlüğünüzün bozulması, kaybolması nedeniyle ve buna dayanarak sizin verdiginiz bir anlamdır. Eğer bu bütünlük olmasa ölüm diye bir anlam ortaya çıkamazdı. O halde herşeye anlamını veren sizseniz burada herşeyi belirleyen şey de sizsiniz demektir derinlerde. Evren açısından 'sizin' veya bilinçsel bütünlüğünüzün nasıl bir ölçü olduğunu en derin haliyle fark etmeden yapılan bütün felsefi çıkarımlar 'özne' yi aradan çıkardığını sanıp 'nesneyi' ozneden bağımsız ele aldığını sansa da bu tam bir yanılgıdır. Bu nedenle felsefe yaparken 'ben' dediğiniz seyin ve onun getirdiklerinin de oldukça önemli yeri var demektir. Uydurmaları bir kenara korsak bizlerde ölüm diye bir şeyin anlamını da evren var kıldı ve ortaya çıkardı çünkü bilinçsel bütünlüğümuz de nihayetinde evrenin eseri. Bu yüzden bilinçsel bütünlüğümuz içinde oluşan hislerin anlamların (örneğin ölüm karşısında sizde oluşan derin üzüntünün) neden evrende karşılığı olmasın ki zira ölüm bile bilinen anlamıyla bizim için anlamlıysa ve bu anlamları da evren ortaya çıkardı ise neden olmasın. Bilincimiz veya bilinçsel iceriklerimiz bu evrenden ayrı yada bagimsiz veya yalıtık bir durumda değil ki. Uydurmaları bir kenara korsak bahsettiğim sekilde konuya yaklaşan kişi veya kişiler için feslefi anlamda bunlar çok olası veya felsefi anlamda çok ciddi argümanlara dayanan fikirler olarak görülebilir.

Tanrı ve ölümü özellikle yazdığınız için özellikle ölümü referans aldım. Sonuç olarak ölümle ugrasiriz tabi ki çünkü 'ben' dediğiniz herşey yaşamaya bağlı ve 'ben' dediğiniz o herşeye anlamını veren ve sizin için en değerli olan şeyin yok olacağını düşünmemek için sizin veya diğer insanların bazı 'indirgenemez' hislere, anlamlara veya argümanlara sahip olabilmesi neden mümkün olmasın ki.

Tüm Reklamları Kapat

177 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tansel Türkel
Eczacıyım, evrim hakkında kitaplar okuyorum.

Beyin,belirginliği belirsizliğe;çözümü ucu açıklığa, denge ve simetriyi dengesizlik ve asimetriye tercih eder. Çünkü bu yönde evrimleşmiştir. Yanıtlanmamış sorular, belirsizlik bunlar beyin için stres kaynağıdır. Beyin, bu belirsizliği azaltacak sistemler icat eder. Ortada kesin kanıtı olmayan şeyler de hayal edip bunlara inanır. Hepsi beynin evrim yolculuğu sırasında bize kalan miraslardır.[1]

Kaynaklar

  1. L. Tiger, et al. (2011). Tanrı Beyni. ISBN: 9786051063713.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close