Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kulaklı orman baykuşu (Asio otus)

Kulaklı orman baykuşu (Asio otus) Evren Yıldız
Alarma geçmiş bir Kulaklı orman baykuşu
4 dakika
877
Tüm Reklamları Kapat
Kulaklı orman baykuşu
  • Bilimsel Adı Asio otus
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Kulaklı orman baykuşu
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Long-eared owl
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Kulak tüyleri olan orta boylu bir baykuştur. Tünediğinde kahverengi sarımsı tonları ve tanımlayıcı uzun kulakları görülür. Kulak tüyleri dinlenme halindeyken yere paralel durur. Erkekler 35-37.5 cm, dişiler 37-40 cm boya sahiptir. Kanat açıklığı 90-100 cm civarındadır. Erkekler 220-305 g, dişiler ise 260-435 g kütleye sahiptir. Bacaklar ve ayak parmakları yoğun tüylerle kaplıdır. İrisler turuncu renktedir. Yuvarlak yüz diski sarımsı kahverengi, kaş ve gözpınarı beyazdır. Baykuşlardaki yüz diski, bir nevi kulak kepçesi gibi ses dalgalarını iç kulağa yönlendiren yapı görevindedir. Kanatları uzun ve yuvarlaktır. Beyaz kanat altında, virgül şeklinde koyu el bileği lekesi bulunmaktadır.

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Baykuşgiller (Strigidae) familyasında, Asio cinsinde Asio otus türü olarak sınıflandırılmaktadır. İsveçli doğa bilimci Carl Linnaeus tarafından 1758 yılında Systema Naturae'nin onuncu baskısında Strix otus adı altında tanımlanmıştı. Fransız zoolog Mathurin Jacques Brisson tarafından 1760 yılında tanıtılan Asio cinsine atadı. Asio cinsindeki baykuşlar kulaklı baykuşlar olarak adlandırılır. Geniş bir dağılıma sahip olmalarına rağmen, sadece sekiz güncel türün var olduğu düşünülmektedir. Dört tür hem Avrasya hem de Afrika'da ve Amerika'da, kulaklı orman baykuşu ve kır baykuşu dahil olmak üzere bulunmaktadır. Benzerliklere ve aynı cins olarak kabul edilmelerine rağmen, elektroforez kullanarak yapılan çalışmada, kulaklı orman baykuşu (Asio otus) ve kır baykuşu (Asio flammeus) arasındaki genetik mesafenin, aynı cins içindeki türler için olağandışı derecede uzak olduğu tespit edilmiştir.[8]

Asio türlerine ait fosil kayıtları, Kansas ve Idaho (Asio brevipes) gibi yerlerde ve California (Asio priscus) gibi yerlerde tarih öncesi dönemlerde varlıklarını gösterirken, uzun kulaklı baykuşun türleşme alanı kesin olarak bilinmemektedir.

Yetişkin birey, İstanbul.
Yetişkin birey, İstanbul.
Pedram Türkoğlu

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Üreme mevsiminde, açık alanlarla (çayır veya çalılık gibi) bitişik yoğun bitki örtüsünde yaşamaktadırlar. İbreli ormanları, seyrek ağaçlı açık arazileri, kırları, bataklıkları ve kumulları tercih ederler. Deniz seviyesinden en az 2750 m yüksekliğe kadar yayılırlar. Eski bir karga yuvasında yuva yapabilirler. Kışlama alanında, çalı setleriyle birlikte tarım arazileri de dahil olmak üzere üreme döneminde olduğu gibi benzer habitatlarda bulunurlar.

Popülasyon ve Koruma Statüsü

2004 yılı itibariyle, Avrupa için BirdLife International tarafından yapılan nüfus tahminleri 380.000-810.000 çifti kapsıyor ve bunların içinde 150.000-350.000 çift Rusya'da, 70.000-120.000 Romanya'da, 33.000-47.000 Ukrayna'da, 25.000-40.000 Almanya'da, 10.000-30.000 Fransa'da, 8.000-25.000 Polonya'da ve 12.000-20.000 Belarus'ta yer almaktadır. Çin'de de oldukça yaygınlar. Sayılar kemirgen popülasyonlarıyla birlikte dalgalanıyor gibi görünmektedir. Daha eski Avrupa nüfus tahminleri Cramp tarafından yapılmış olup, en yüksek tahminler İngiltere (3.000-10.000 çift), Hollanda (5.000-7.000) ve İsveç'ten (10.000) gelmektedir. IUCN Kırmızı Liste’de “Düşük Riskli (LC)” kategorisinde sınıflandırılmaktadır.

Davranış ve Etoloji

Üreme döneminde yaklaşık 3 saniye aralıklarla tekrar eden “huuu” şeklinde öterler. Alarma geçtiğinde, havlama şeklinde "ooak ooak ooak" seslerini çıkarırlar. Avlanma uçuşu, derin kanat çırpışları tarafından kesilen düz kanatlarla uzun süzülmelerden oluşmaktadır. Çoğu zaman avın üzerine iner ve süzülürler. Çok çevik olup, yoğun bitki örtüsü içinde uçarken hızlı dönüşler yaparlar. Kuluçkadaki dişilerin gündüzleri yuvada uyuduğu görülür. Erkekler üreme mevsiminde yuva ağacına yakın ağaçlarda konaklarlar. Üreyen erkekler genellikle yalnızdır, ancak yakındaki yuvalardaki erkeklerle bazen konaklar. Genellikle üreme mevsimi dışında ortak konaklama yerleri olur. Tipik bir konaklama yeri 2-20 kuş içerir, ancak 100'e kadar rapor edilmiştir.

Tehdit gösterileri genellikle insan müdahalecilerine ve potansiyel doğal avcılara yöneliktir. Başını öne eğmiş, kanatları düşmüş ve tüyleri kabarmış bir şekilde otururlar. Tehdit gösterileri çeşitli alarm çağrılarıyla birlikte gelirler. Bazı durumlarda yanlara doğru sallanır ve genellikle kanatlarını arkaya doğru açarlar.

Tüm Reklamları Kapat

Monogamdırlar (tek eşli), ancak Avrupa'da iki kez çok eşliliğe rastlanmıştır. Eşleşme tahminen ortak yuva dağılmadan önce kışın başlar. Erkeğin kur davranışı, kur ötüşü ve gösteri uçuşunu içerir. Havada serbest uçuş, derin kanat çırpışları ile süzülmelerin arasına serpiştirilmiş kanat alkışlarıyla yuva ağacının etrafında zikzaklar çizilir.

Avrupa popülasyonları arasında kulaklı orman baykuşu, yırtıcı saldırılara uğrayan en yaygın kurbandır. Mikkola, çakırların (Accipiter gentilis) 283'ü, puhuların (Bubo bubo) 118'i, şahinlerin (Buteo buteo) 11'i ve gökdoğanların (Falco peregrinus) 4'ü dahil olmak üzere toplam 429 vakayı belirtti. Diğer yırtıcı avcıları arasında kara çaylak (Milvus migrans), Ural baykuşu (Strix uralensis) ve alaca baykuş (Strix aluco) yer aldığı belirtilmiştir.

Diyet ve Metabolizma

Başta kemirgenler olmak üzere küçük memelilerle ve kısmen de kuşlarla beslenirler. Ek olarak sürüngenler ve yarasaları da avladıkları bildirilmiştir.

Etimoloji

"Asio" adı, Antik Yunanca "asis" kelimesinden türetilmiştir ve "baykuş" anlamına gelir. Tür epiteti olan "otus" ise Antik Yunanca "ōtos" kelimesinden türetilmiştir ve "kulak" anlamına gelir. İngilizce adı long-eared owl’dur, başının üstündeki kulak benzeri tüylerden gelir.

Gözlem Bilgileri

Kapak fotoğrafı 11 Ocak 2020 tarihinde İstanbul'da bir mezarlıkta bulunan çam ağacında fotoğraflandı. Ağaç dalları arasında inanılmaz bir şekilde kamufle olduğu için güçlükle fark edip fotoğraflayabildik. Fotoğraflarken kullandığım ekipmanlar; Nikon D7100 ve Tamron 100-400 mm lens.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Metin içerisindeki fotoğraf ise İstanbul, Büyükçekmece’deki bir iğne yapraklı ormanda kaydedildi. Kullanılan ekipmanlar projektör fener, Nikon D5300 gövde ve Tamron 150-600 mm G1 lens.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
33
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • Muhteşem! 4
  • Bilim Budur! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 11:14:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15221

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Balıkçılık
Doğa Yasası
Güve
Mit
Gen İfadesi
Bilim İnsanları
Samanyolu Galaksisi
Uzay
Evren
Ergen
Karar Verme
Teyit
Balina
Genetik
Enerji
Beslenme Bilimi
Sivrisinek
Su
Kök Hücre
Kelebek
Skeptisizm
Büyük
Yaşlılık
Carl Sagan
Kişilik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Yıldız, et al. Kulaklı orman baykuşu (Asio otus). (7 Ağustos 2023). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15221
Yıldız, E., Türkoğlu, P. (2023, August 07). Kulaklı orman baykuşu (Asio otus). Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/15221
E. Yıldız, et al. “Kulaklı orman baykuşu (Asio otus).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 07 Aug. 2023, https://evrimagaci.org/s/15221.
Yıldız, Evren. Türkoğlu, Pedram. “Kulaklı orman baykuşu (Asio otus).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, August 07, 2023. https://evrimagaci.org/s/15221.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close