Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İngiliz İç Savaşı Nedir? Nedenleri ve Sonuçları Nelerdir?

İngiliz İç Savaşı'nda Kral ve Parlamento Arasında Neler Yaşandı?

İngiliz İç Savaşı Nedir?  Nedenleri ve Sonuçları Nelerdir? Wikimedia Commons
I. Charles'ın Anthony van Dyck tarafından yapılmış resmi.
6 dakika
1,823
Tüm Reklamları Kapat

Tarihi etkileyen en önemli değişim ve gelişimleri yaşamış olan İngiltere, en kanlı savaşlara da ev sahipliği yapmıştır. İngiliz halkının demokrasi, hak, hukuk yolunda kral rejimine karşı verdiği en kanlı savaşlardan biri de İngiliz İç Savaşı'dır.

Kral I. Charles'ın bir portresi. Bilinmeyen bir sanatçı tarafından yapılmıştır.
Kral I. Charles'ın bir portresi. Bilinmeyen bir sanatçı tarafından yapılmıştır.
Wikimedia Commons

Kral I. Charles Kimdir?

1600 doğumlu Charles, İskoçya Kralı IV. James'in oğlu olarak dünyaya gelmiştir. Ağabeyi 1612'de öldüğünde ise tahtın veliahtı ilan edilmiştir. I. Charles'ın sanata düşkün olduğu bilinmektedir ve 1625 yılında tahta geçtiğinde Charles'ın sarayı, Avrupa'nın sanatsal açıdan en seçkin yapılarından birine dönüşmüştür.

1625-1649 yılları arasında hüküm süren İngiltere, İskoçya ve İrlanda Kralı I. Charles, emirlerini ilahi bir zemine dayandırıyordu.[1] Bu fikirleri yüzünden Parlamento ile sık sık çatışmış ve bu çatışmalar zamanla büyüyerek iki yüz bin kişinin ölümüne yol açacak kanlı bir savaş olan İngiliz İç Savaşını tetiklemiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Savaşın Nedenleri

İngiliz İç Savaşı, ülkede yaşanan birçok ayrılıktan kaynaklanıyordu. Nedenler arasında ayrıca I. Charles'ın verdiği kanlı hükümler ve aşırı güç kullanımı bulunuyordu. İç Savaş'ın başlama tarihi 1642 olarak kabul edilse de daha önceki birkaç çatışma da aslında savaşın başladığını gösteren olaylardı. Bu olaylardan Büyük İsyan'ı tetikleyen iki olay, İskoçya'da 1639 yılında yaşanan Piskopos Savaşları ve İrlanda'daki 1641 tarihli Ulster İsyanı'dır.

Bunlara ek olarak Kral'ın Katolik olan Henrietta Maria ile evlenmesi, halkın çoğunluğunun Protestan olduğu İngiltere'de büyük bir anlaşmazlık yaratmıştı. Aynı zamanda bu evlilikten sonra I. Charles, İngiliz Kilisesi'ne papalık uygulamalarını da getirmişti. Halk, ada dışındaki Protestanlara çok az yardım eden I. Charles'ı samimi bulmuyor ve politikalarını sürekli eleştiriyordu.[2]

Savaşın bunların yanında birçok başka nedeni de vardı:

  • Kral I. Charles'ın sarayının bakımını ve savaşları finanse etmek için paraya ihtiyaç duyması fakat parlamentonun bunu onaylamaması.[3]
  • Parlamentonun, Kral ile meclis arasındaki güç dengesinin bozulduğunu ileri sürerek kral rejiminin yetkilerini kısıtlamak istemesi.[4]
  • Kıta içerisindeki soyluların aşırı güçlenmesi ve zenginleşmesi.

Piskoposların Savaşı (1639-1640)

İç Savaş'ı alevlendiren bu savaş İskoçya'da gerçekleşti. I. Charles'ın yapmaya çalıştığı dini reformlar, kıtanın kuzeyindeki İskoçya Kilisesi tarafından onay görmüyordu ve bu durum yönetim ile kilise arasında gerginliğe yol açmıştı. Charles'ın Anglikan Ortak Dua Kitabı'nı halka dayatması üzerine kilise ile ilişkilerde gerginlik doruk noktasına ulaştı ve ayaklanmalar patlak verdi. Rivayete göre ayaklanmayı başlatan olay Edinburghlu bir pazarcı olan Geddes'in St. Giles Katedrali'ndeki bir papaza tabure fırlatmasıydı.[5]

Tüm Reklamları Kapat

İsyanın resmileşmesi ise Ulusal Antlaşma'nın Charles tarafından imzalanmasıyla oldu. Halk, bu antlaşmayı Kral'ın İskoç Kilisesi'ne karışmasını engellemek için imzaladı ve ayaklanma resmiyete kavuştu. Charles'ın güçleri ile Antlaşmacılar arasında 1639 yılında bir savaş gerçekleşti fakat kralın ekonomik gücünün kırılması ve halkın çoğunluğunun da bu ayaklanmaya katılmasıyla Charles geri adım atmak ve Parlamento'yu göreve çağırmak zorunda kaldı.

Ancak işler Charles'ın istediği gibi gitmedi. Çünkü Parlamento, Charles'ı destelemek yerine muhalefet oldu ve askeri anlamda fon vermeyeceklerini açıkladı. Bunun üzerine kral büyük bir hayal kırıklığına uğramış ve Parlamento'yu açılmasından kısa bir süre sonra, birkaç hafta içinde feshetmişti. Bu dönem İngiliz tarihinde "Kısa Parlamento" adıyla anıldı.

I. Charles, ekonomik olarak zayıf duruma düşmesiyle birlikte yeni bir müttefik arayışı içine girdi. İrlanda Parlamentosu'na giden Charles, askeri harekatlar için istediği parayı buldu ve isyanı bastırmak için ordusunu hazırladı. Ancak I. Charles'ın yeni bir hayal kırıklığına uğraması uzun sürmeyecekti. Nitekim, Newcastle yakınlarındaki bir kasabada Antlaşmacılarla girdiği bir savaşta yenildi ve bir kez daha geri adım attı. Antlaşmacılar, Northumberland ve Durham'ı işgal edince Kral, barış yapmak zorunda kaldı ve Parlamento'yu yeniden göreve çağırdı.[6]

Parlamento, "Uzun Parlamento" olarak adlandırılan çok uzun bir süre boyunca görev yaptı. Bu dönemde mecliste yaşanan anlaşmazlıklar ve çatışmalar, İç Savaş'ın patlak vermesine neden olacaktı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Naseby Savaşı'nın bilinmeyen bir sanatçıya ait tasviri.
Naseby Savaşı'nın bilinmeyen bir sanatçıya ait tasviri.
Wikimedia Commons

Üç Krallık Savaşı (İngiliz İç Savaşı)

İngiliz İç Savaşı, tek bir savaştan ibaret değildir. Aksine uzunca bir süreye yayılan ve sürekli yeni çatışmaların kıvılcımlandığı bir dönemdir. Britanya'nın kıta toprakları üzerindeki üç krallık olan İngiltere, İskoçya ve İrlanda'nın katıldığı bu çatışmalar dizisine Üç Krallık Savaşı adı da verilir.[7]

Piskoposların Savaşı'ndan sonra Parlamento içindeki anlaşmazlıklar devam etti ve dışarıya sıçradı. İskoçlarla ve İrlandalılarla yaşanan sorunlar büyüdü ve fiziksel çatışmaya dönüştü. İngiltere iki gruba ayrıldı: Krala sadık güçler olarak bilinen "Süvariler" ve saç şekilleri nedeniyle "Yuvarlak Kafalar" olarak adlandırılan Parlamento yanlıları.[8]

Taraflar arasındaki ilk büyük çarpışma Naseby Savaşı olarak tarihe geçti ve Yuvarlak Kafalar, Süvariler'i bozguna uğrattı. Savaşın kahramanı sayılan Oliver Cromwell adındaki bir milletvekilinin bir askeri dehaya dönüşmesi, Yuvarlak Kafalılar için galibiyetin temeli oldu.

Tarihler Haziran 1646'yı gösterirken Birinci İç Savaş sona ermişti. Charles önderliğindeki kraliyet yanlıları askeri olarak bozguna uğramış, Kral ise gözaltına alınmıştı. 13 Kasım 1647'den itibaren bir yıldan fazla bir süre mahkûm olarak tutulacağı Wight Adası'nda İskoçlarla müzakerelere devam etti. Bu çok sayıdaki gizli müzakerelerde İskoç Kilisesi'ne Presbiteryenliği empoze etme sözü verdi. Bunun duyulması ise İkinci İç Savaş'ı tetikledi ve Kralcılar ayaklandı. I. Charles'ın şansının aleyhine dönmesi uzun sürmedi. Kralcılar, Preston Muharebesi'nde yenilgiye uğradı.

Bozguna uğrayan I. Charles için zaman daralıyordu. Parlamento'nun, Kral'a karşı sabrı tükenmekteydi. Parlamento, I. Charles'ı vatana ihanet suçundan yargıladığında ise Charles bunu Kralların ilahi haklarına ters buldu ve kararı tanımadı. Fakat bunlar işe yaramadı ve I. Charles, "Tiran, hain ve halk düşmanı" olmak gerekçeleriyle idama mahkûm edildi. Ölüm emri elli dokuz yetkili tarafından imzalandı ve I. Charles, Ocak 1649'da başı kesilerek idam edildi.

İngiltere'nin cumhuriyet rejimine geçmesini sağlayan Oliver Cromwell, Worcester Savaşı'nda.
İngiltere'nin cumhuriyet rejimine geçmesini sağlayan Oliver Cromwell, Worcester Savaşı'nda.
Wikimedia Commons

Worcester Savaşı ve II. Charles'ın Kaçışı

Oliver Cromwell, İngiliz İç Savaşı'nın son büyük olaylarından birinin başrolü olacaktı. İrlanda'daki Katolik ve Kraliyet yanlılarını bastırmak için büyük bir sefer düzenledi ve iktidarını pekiştirdi. 1651 yılında Oliver, son darbeyi vurmak için I. Charles'ın kaçak oğlu II. Charles'a sadık birlikleri sıkıştırdı ve Worcester Savaşı'nda mağlup etti.

Tüm Reklamları Kapat

Yenilen Kraliyet güçlerinin içinde II. Charles yoktu. Yeni taç giymiş İskoçya Kralı II. Charles, gecenin karanlığında bir manastıra kadar at sürerek kaçmıştı. White Ladies'de kılık değiştiren II. Charles, Galler'e kaçmak oradan da Fransa'ya geçmek istiyordu. Fakat geçiş noktasının çok iyi korunduğunu öğrenen Charles, hayal kırıklığına uğramıştı.

Uzun süre kaçak hayatı yaşayan II. Charles'ın içindeki umut onu hayatta tuttu ve hedefine odaklanmasını sağladı. Kılık değiştirerek birçok macera atlatıp Bristol'e geldi. Buradan gizli bir geçitle Wright Adası'na geçti ve deniz yoluyla Fecamp'a ulaştı. II. Charles artık Britanya'da değildi. Buradan Paris'e geçti ve bir süre Fransız sarayında kaldı. II. Charles, Cromwell'in ölümüyle birlikte tahta oturmak için İngiltere'nin yolunu tutmadan önce Fransa'da dokuz yıl geçirmişti.

Savaşın Sonuçları

Kanlı bir dizi savaştan sonra her şey durulmuştu. Cromwell artık hükümdardı ve ölene kadar da tahtta kalacaktı. 1653 yılında Cromwell, Lord Koruyucusu olarak görev yaptı ve kıtada hakimiyet sağladı. Fakat çok başarılı bir dönem geçirmedi ve büyük bir destek toplayamadı.

Tüm Reklamları Kapat

İngiltere tarihinde yaşanan ilk ve son cumhuriyet rejimi dönemi sonlandığında II. Charles başa geçti ve monarşi rejimi tekrar kıtaya hâkim oldu.

İngiliz İç Savaşı'nda toplamda yaklaşık iki yüz elli bin kişilik bir zayiat vermişti. Bu sayı kıta halkının yüzde beşine denk geliyordu. Bu oran, Birinci Dünya Savaşı'ndaki kayıpların nüfusa oranından daha fazlaydı.[9]

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
39
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 8
  • Tebrikler! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Sıkça Sorulan Sorular

İngiliz İç Savaşı, 1642 yılında başladı ve 1651 yılında sona erdi.

Savaşın nedenleri arasında Kral I. Charles'ın dini reformları, güç kullanımı, Parlamento ile çatışması, Katolik bir kadınla evlenmesi ve Protestan halkın bu evliliğe karşı çıkması yer alır.

İskoçya'da gerçekleşen Piskopos Savaşları, İngiliz İç Savaşı'nın tetikleyicisi oldu.

İngiliz İç Savaşı sırasında yaklaşık 200.000 kişi hayatını kaybetti.

Kral I. Charles, İskoçya Kralı IV. James'in oğlu olarak 1600 yılında doğdu. 1625 yılında tahta geçti ve 1649 yılına kadar İngiltere, İskoçya ve İrlanda Kralı olarak hüküm sürdü. İngiliz İç Savaşı, Kral I. Charles'ın politikaları ve çatışması sonucu gerçekleşti.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/04/2024 03:32:06 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14554

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hava
Uyku
Kütle
Yas
Çeşitlilik
Kanat
Yeni Koronavirüs
Bebek Doğumu
Neandertal
Diş Hekimi
Yeni Doğan
Konuşma
Sosyal
Bilimkurgu
Kuantum
Kalıtım
Epidemik
Goril
Eğilim
Çeviri
Epistemoloji
Ornitoloji
Amerika Birleşik Devletleri
Göğüs
Yaşanabilir Gezegen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Yüzüak, et al. İngiliz İç Savaşı Nedir? Nedenleri ve Sonuçları Nelerdir?. (9 Mayıs 2023). Alındığı Tarih: 20 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/14554
Yüzüak, E., Alparslan, E. (2023, May 09). İngiliz İç Savaşı Nedir? Nedenleri ve Sonuçları Nelerdir?. Evrim Ağacı. Retrieved April 20, 2024. from https://evrimagaci.org/s/14554
E. Yüzüak, et al. “İngiliz İç Savaşı Nedir? Nedenleri ve Sonuçları Nelerdir?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 09 May. 2023, https://evrimagaci.org/s/14554.
Yüzüak, Enes. Alparslan, Eda. “İngiliz İç Savaşı Nedir? Nedenleri ve Sonuçları Nelerdir?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, May 09, 2023. https://evrimagaci.org/s/14554.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close