Su Samurları, Yavru Fokları Cinsel İlişkiye Zorluyor ve Bu Sırada Onları Öldürüyor!
/old/content_media/57d08c6e026c5ce4788be6ea3a5a002f.jpg)
Bu Makalede Neler Öğreneceksin?
Bu bölümü yapay zekâ hazırlar.- Su samurları uyurken birbirlerinden ayrılmamak için el ele tutuşurlar, ancak bu sevimli davranışlarının yanında yavru foklara zorla cinsel ilişkiye girme vakaları da raporlanmıştır.
- İki yıl içinde su samurlarının foklara yönelik 19 zorla cinsel birleşme vakası fotoğraflanmış ve bunların 15'i yavru fokların ölümüne yol açmıştır.
- Su samurlarının kendi içindeki sert mücadeleler ve dişilerce reddedilme durumu, psikolojik baskı ve öfkeyi yavru foklara yönlendirmelerine neden olabilir; doğa hem sevimli hem de vahşi bir ortamdır.
Görselden de görebileceğiniz gibi, su samurları, su yüzeyinde uyurken birbirlerinden uzaklaşmamak için el tutuşarak uyurlar… Ne kadar da sevimli hayvanlar değil mi? Ancak öte yandan, tüm bu sevimliliklerine karşılık, arada sırada yavru fokları cinsel ilişkiye zorluyor ve bu, kimi durumda bu yavruları öldürüyor!
Sadece 2 yılda su samurlarının foklara yönelik 19 "zorla cinsel birleşme" vakası bizzat fotoğraflarla raporlandı ve bu vakalardan 15 tanesi bebek fokların ölümüyle sonuçlandı. Kaynaklarımızdaki makaleden daha fazla bilgi alabilir, görsellere bakabilirsiniz. Ancak uyaralım, makale içerisinde bazı okurlarımıza rahatsızlık verebilecek fotoğraflar bulunabilir. Dediğimiz gibi, öldüresiye cinsel birleşmeden bahsediyoruz.
/old/content_media/254400f375a98333ffdfeba8dbd71a48.png)
Bu zorla cinsel birleşmelerin sebepleri tam olarak bilinmiyor. Bazen bu zorla cinsel birleşmeler öylesine vahşileşiyor ki, yavru foklar öldükten yaklaşık 7 gün sonra, ölü fok yavrularına zorla cinsel birleşmeyi sürdürdükleri biliniyor. Ancak deniz biyologlarının bu konuyla ilgili bir açıklaması bulunuyor: yapılan incelemelerde, su samurlarının kendi içlerindeki sekslerinin de oldukça sert geçtiği ve erkekler arası çok sert mücadelelere sahne olduğu görülüyor.
Ve bu su samurlarından birçoğu, yeterince güçlü olmadıkları sebebiyle dişilerce reddediliyorlar. Özellikle reddedilen su samurlarında, foklara zorla cinsel birleşme davranışı görülüyor. Dolayısıyla araştırmacılar, su samurlarının reddedilmenin öfkesini ve üreyememenin yarattığı psikolojik baskıyı, su samuru dişilerinden çok daha kolay bir hedef olan yavru foklardan çıkarıyor olabilirler.
Bu durum, doğanın tüm sevimliliğine rağmen ne kadar vahşi bir ortam olabileceğini bizlere bir kere daha hatırlatıyor.
Bu makale üzerine konuşmaya devam et
Topluluk sohbetine katıl, yorum bırak veya ayrıntılı bir soru sor.
- Korkutucu!54

- Üzücü!14

- İnanılmaz8

- Merak Uyandırıcı!5

- Mmm... Çok sapyoseksüel!2

- Güldürdü1

- Muhteşem!0

- Tebrikler!0

- Bilim Budur!0

- Umut Verici!0

- Grrr... *@$#0

- İğrenç!0

- H. S. Harris, et al. (2010). Lesions And Behavior Associated With Forced Copulation Of Juvenile Pacific Harbor Seals (Phoca Vitulina Richardsi) By Southern Sea Otters (Enhydra Lutris Nereis). Aquatic Mammals. | Arşiv Bağlantısı
- Skeptics. Do Sea Otters Rape Baby Seals To Death?. (21 Nisan 2013). Alındığı Tarih: 9 Mart 2020. Alındığı Yer: Skeptics | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misin?
Şu iki siteden biriyle hemen destek olabilirsin:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracıyla 26.10.2026 03:48:08 tarihinde oluşturuldu. Evrim Ağacı'ndaki içerikleri birden fazla editör sürekli gözden geçiriyor, güncelliyor ve geliştiriyor. Bu çıktıdan sonraki güncellemeleri görmek ve içeriğin en güncel hâlini okumak için şu adrese git: evrimagaci.org/s/1600
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı sürece izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş hâlleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz.